ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πέραν των 90 εκατ. ευρώ θα λάβουν από το κράτος Δήμοι και Κοινότητες – Πώς θα κατανεμηθούν οι δαπάνες

Πέραν των 90 εκατ. ευρώ θα λάβουν από το κράτος Δήμοι και Κοινότητες – Πώς θα κατανεμηθούν οι δαπάνες

Σημαντική θα είναι η στήριξη που λάβουν από το κράτος και το 2023 οι Δήμοι και Κοινότητες της Κύπρου, αφού στον προϋπολογισμό έχουν περιληφθεί δαπάνες ύψους 94,3 εκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες θα καλύψουν, μεταξύ άλλων, την κρατική χορηγία, σημαντικό μέρος της δαπάνης για τον οδικό φωτισμό, καθώς και μελετών ή/και αγορά υπηρεσιών εμπειρογνωμόνων, με σκοπό την επιτυχή υλοποίηση των απαιτούμενων ενεργειών για υλοποίηση της Μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σύμφωνα με σημείωμα που έχει κατατεθεί στη Βουλή, πιστώσεις 54.275.000 ευρώ που προορίζονται να καλύψουν την κρατική χορηγία προς τους 30 Δήμους των ελεύθερων περιοχών και στην οποία περιλαμβάνονται:

• Απώλεια εσόδων από την κατάργηση διαπυλίων: 2.187.680 ευρώ,
• Επιχορήγηση διοργάνωσης συνεδρίων, συναντήσεων, εκδηλώσεων, καταβολής συνδρομών κλπ για θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης, από την Ένωση Δήμων Κύπρου, έναντι αποδείξεων: 30.000 ευρώ.
• Επιχορήγηση της λειτουργίας της Ακαδημίας Τοπικής Αυτοδιοίκησης Κύπρου (30.000 ευρώ) και του Ενεργειακού Γραφείου Κύπρου (20.000 ευρώ).
• Χορηγία προς την Ένωση Δήμων Κύπρου για κάλυψη του μισθού του Γραμματέα και των εξόδων λειτουργίας της Κεντρικής Επιτροπής Παραλιών: 20.000 ευρώ.
• Χορηγία προς την Ένωση Δήμων Κύπρου για τη συντήρηση των φώτων τροχαίας παγκύπρια: 59.800 ευρώ.
• Χορηγία για εφαρμογή Ενιαίας Πολιτικής για την τοπιοτέχνηση και συντήρηση του πρασίνου στο οδικό δίκτυο: 185.000 ευρώ.
• Χρηματοδότηση για το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τις Τοπικές Αρχές και σχετικά μέτρα στήριξης, μέσω της εφαρμογής της Εθνικής Στρατηγικής Κατάρτισης και Ενδυνάμωσης των Ικανοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης - Έργο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας - το οποίο θα υλοποιηθεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης, μέσω εθελοντικής εισφοράς της Κυπριακής Δημοκρατίας: 285.000 ευρώ.
• Χορηγία προς Δήμους για διεξαγωγή μελετών ή/και αγορά υπηρεσιών εμπειρογνωμόνων, με σκοπό την επιτυχή υλοποίηση των απαιτούμενων ενεργειών, που αφορούν τη συναίνωση των υφιστάμενων τοπικών αρχών στους νέους δήμους, σύμφωνα με τον περί Δήμων Νόμο του 2022: 200.000 ευρώ.
• Χορηγία προς τους 30 Δήμους των ελεύθερων περιοχών: 51.157.520 ευρώ.
• Διάφορα: 100.000 ευρώ.

Άλλα 2.550.000 ευρώ προορίζονται να καλύψουν το 75% της πραγματικής δαπάνης σύμφωνα με στοιχεία της Α.Η.Κ. για τον οδικό φωτισμό των Κοινοτήτων για το 2021, 93.975 ευρώ που προορίζονται να καλύψουν την κρατική χορηγία προς την Ένωση Κοινοτήτων και 4.700.000 ευρώ που προορίζονται να καλύψουν την κρατική χορηγία προς τους κατεχόμενους Δήμους/Συμβούλια/Κοινότητες/Ενώσεις Κατεχομένων Κοινοτήτων για τα λειτουργικά ή/και άλλα έξοδά τους και την επιχορήγηση εκδηλώσεων μνήμης των κατεχόμενων Τοπικών Αρχών. Σημειώνεται ότι, μέρος της χορηγίας που αφορά στα Κοινοτικά Συμβούλια της Επαρχίας Αμμοχώστου, θα παραχωρείται μέσω του οικείου Επάρχου.

Ποσό 19.600.000 ευρώ προορίζεται για κάλυψη της οικονομικής βοήθειας προς τους Δήμους (17.545.000 ευρώ) και τα Κοινοτικά Συμβούλια (2.055.000 ευρώ) για την απώλεια των εσόδων τους από την κατάργηση επιβολής επαγγελματικού φόρου σε φυσικά πρόσωπα, ενώ 13.100.000 ευρώ προορίζονται να καλύψουν την κρατική χορηγία προς τα Κοινοτικά Συμβούλια των ελεύθερων περιοχών ως ακολούθως:

• Κάλυψη του κόστους υπηρεσιών που παρείχε κατά το 2021 το Κοινοτικό Συμβούλιο Πύλας στους Τουρκοκύπριους κατοίκους της Κοινότητας: 105.000 ευρώ.
• Επιχορήγηση της ετήσιας δαπάνης που απαιτείται για σκοπούς
• υδατοπρομήθειας της Κοινότητας Άλασσσας, με βάση τους λογαριασμούς της Α.Η.Κ.: 20.000 ευρώ.
• Επιχορήγηση διοργάνωσης συνεδρίων, συναντήσεων, εκδηλώσεων κλπ για θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης από την Ένωση Κοινοτήτων Κύπρου, έναντι αποδείξεων: 12.500 ευρώ.
• Επιχορήγηση της λειτουργίας της Ακαδημίας Τοπικής Αυτοδιοίκησης Κύπρου (30.000 ευρώ) και του Ενεργειακού Γραφείου Κύπρου (20.000 ευρώ).
• Καταβολή ποσού 62.500 ευρώ ετησίως μέχρι εξόφλησης δανείων του Κοινοτικού Συμβουλίου Πέρα Χωρίου – Νήσου για δρόμο άξονα της Βιομηχανικής Ζώνης.
• Χορηγία προς τα Κοινοτικά Συμβούλια, τις Ενώσεις Κοινοτήτων και χορηγία για συμπλεγματοποιημένες υπηρεσίες / εκδηλώσεις Κοινοτικών Συμβουλίων: 12.700.000 ευρώ.
• Διάφορα: 150.000 ευρώ.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top