ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκποιήσεις: Ανατροπή από Εταιρείες Εξαγοράς Πιστώσεων – Ποιες κατηγορίες δανειοληπτών εξαιρεί από πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και μέχρι πότε

Εκποιήσεις: Ανατροπή από Εταιρείες Εξαγοράς Πιστώσεων – Ποιες κατηγορίες δανειοληπτών εξαιρεί από πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και μέχρι πότε

νατροπή της τελευταίας στιγμής προκύπτει στο θέμα των εκποιήσεων, με τον Σύνδεσμο Εταιρειών Εξαγοράς Πιστώσεων (ΣΕΔΠ), σε μία ύστατη προσπάθεια να αποτρέψει τυχόν νέα παράταση στην αναστολή εκποιήσεων, να ανακοινώνει ότι θα προχωρήσει με εκποιήσεις πρώτων κατοικιών για συγκεκριμένες κατηγορίες δανειοληπτών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συνδέσμου, «λαμβάνοντας υπόψη τις συζητήσεις γύρω από το θέμα, και τις συνέπειες που μία ακόμα αναστολή των εκποιήσεων πιθανότατα να επιφέρει στην ευρύτερη οικονομία, ο ΣΕΔΠ ανακοινώνει ότι τα μέλη του, μέχρι την 28η Φεβρουαρίου 2023 δεν θα προχωρήσουν σε εκποιήσεις πρώτης κατοικίας αξίας μέχρι και €350.000 για εκείνες τις περιπτώσεις δανειοληπτών που πραγματικά ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως αυτές περιγράφονται στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ημερομηνίας. 22/8/2022».

ξίζει να αναφερθεί πως, κατά τη συνεδρία του στις 22 Αυγούστου, το Υπουργικό Συμβούλιο είχε προχωρήσει στη διεύρυνση των ευάλωτων καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειες.

Οι κατηγορίες αυτές και για τις οποίες ο ΣΕΔΠ θα αναστείλει τις εκποιήσεις πρώτης κατοικίας, έχουν ως εξής:
1. Δικαιούχοι Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος που παρέχεται από την Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας.
2. Λήπτες Δημοσίου Βοηθήματος από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας.
3. Λήπτες Επιδόματος Βαριάς Κινητικής Αναπηρίας από το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων µε Αναπηρίες.
4. Λήπτες Επιδόματος Φροντίδας σε Παραπληγικά Άτομά από το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων µε Αναπηρίες.
5. Λήπτες Επιδόματος Φροντίδας σε Τετραπληγικά Άτομά από το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων µε Αναπηρίες.
6. Λήπτες Χορηγίας σε Τυφλούς που παρέχεται από το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων µε Αναπηρίες.
7. Λήπτες Επιδόματος σε συνταξιούχους με χαμηλά εισοδήματα που παρέχεται από την Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας.
8. Οικογενειακές μονάδες οι οποίες έχουν εξαρτώμενα τέκνα μέχρι 18 ετών που λαμβάνουν Επίδομα Τέκνου από την Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας με ετήσιο μεικτό οικογενειακό εισόδημα μέχρι €19.500.
9. Πολύτεκνη ή τρίτεκνη οικογένεια που λαμβάνει Επίδομα Τέκνου από την Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας για τρία εξαρτώμενα παιδιά και πάνω.
10. Λήπτες Επιδόματος διακίνησης αιμοκαθαιρόμενων νεφροπαθών που παρέχεται από το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες.
11. Παθόντες οι οποίοι είναι δικαιούχοι ειδικής μηνιαίας σύνταξης από το Ταμείο Ανακουφίσεως Παθόντων, τα στοιχεία των οποίων θα παρέχονται από την Επιτροπή Ανακουφίσεως Παθόντων.
12. Νεφροπαθείς περιτονιακής κάθαρσης τα στοιχεία των οποίων θα παρέχονται από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας.
13. Άτομα που πάσχουν από πολλαπλή σκλήρυνση (κατά πλάκας σκλήρυνση) τα στοιχεία των οποίων θα παρέχονται από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας.
14. Άτομα που πάσχουν από καρκίνο του λάρυγγα και έχουν υποβληθεί σε λαρυγγεκτομή τα στοιχεία των οποίων θα παρέχονται από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας.
15. Άτομα που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση καρδίας τα στοιχεία των οποίων θα παρέχονται από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας.
16. Άτομα που πάσχουν από το σύνδρομο Raynaud τα στοιχεία των οποίων θα παρέχονται από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας.

Έντονο παρασκήνιο

Όπως έχει αναφερθεί και στην εισαγωγή, η ανακοίνωση του ΣΕΔΠ αποτελεί μία ύστατη προσπάθεια για αποτροπή ενδεχόμενης νέας παράτασης στην στοχευμένη αναστολή εκποιήσεων από τη Βουλή, θέμα το οποίο αναμένεται να συζητηθεί σήμερα (10/11) στην Ολομέλεια, όπως άλλωστε είχε αποφασισθεί και την περασμένη Πέμπτη (3/11).

Πάντως, κατά την τελευταία εβδομάδα το παρασκήνιο γύρω από το θέμα των εκποιήσεων ήταν πολύ έντονο, με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να ψάχνουν συναινετικές και κοινά αποδεκτές λύσεις. Στο πλαίσιο αυτό, ο Σύνδεσμος Εταιρειών Εξαγοράς Πιστώσεων είχε πραγματοποιήσει κύκλο επαφών με κόμματα, ενώ συσκέψεις και διαβουλεύσεις υπήρξαν και μεταξύ των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Μετά και την τελευταία εξέλιξη που προέκυψε, το κατά πόσον τελικά η πρόταση νόμου για επέκταση της στοχευμένης αναστολής των εκποιήσεων μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, ενδεχομένως να ξεκαθαρίσει κατά την πρωινή σύσκεψη των κοινοβουλευτικών κομμάτων, χωρίς να αποκλείεται βέβαια η παραπομπή του για συζήτηση στην απογευματινή Ολομέλειας της Βουλής.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Φωτιά ξέσπασε γύρω στις 20.00 την Τετάρτη στην περιοχή του «Aphrodite Hills», παρά την Πέτρα του Ρωμιού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top