ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ στη μάχη για τη δυάδα- Επίθεση συσπείρωσης και η επικίνδυνη ζώνη

ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ στη μάχη για τη δυάδα- Επίθεση συσπείρωσης και η επικίνδυνη ζώνη

Μπροστά σε μια δύσκολη εξίσωση βρίσκονται τα δύο μεγάλα κόμματα, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, καθώς από την ανάγνωση των δημοσκοπήσεων που διενεργήθηκαν μέχρι τώρα, είναι ξεκάθαρο πλέον ότι η μάχη για τον δεύτερο γύρο παραμένει ανοικτή και ενδεχομένως να κριθεί μέχρι την τελευταία στιγμή.

ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ καταστρώνουν τις τελευταίες οργανωτικές και επικοινωνιακές τους αντεπιθέσεις, με στόχο να εξασφαλίσουν τη μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση, που θα επιτρέψει στον Αβέρωφ Νεοφύτου, ή τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, αντιστοίχως, να εξασφαλίσουν το εισιτήριο για την επαναληπτική αναμέτρηση της 12ης Φεβρουαρίου.

Στα επιτελεία των δύο υποψηφίων εκτιμούν ότι οι εναπομείναντες τρεις μήνες μέχρι την εκλογική αναμέτρηση είναι αρκετός πολιτικός χρόνος και κάθε πρόβλεψη παραμένει παρακινδυνευμένη, αλλά την ίδια ώρα αναγνωρίζουν ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να αναστραφεί δραστικά η δημοσκοπική εικόνα που παγιώνεται. Στη βάση αυτής της ανάγνωσης, αποδέχονται ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης πολύ δύσκολα μπορεί να αποκλειστεί από τον δεύτερο γύρο. Από εκεί και πέρα, τόσο στην Πινδάρου, όσο και στην Εζεκία Παπαϊωάννου, εκφράζουν ο καθένας την προσδοκία ότι αντίπαλος του τέως ΥΠΕΞ θα είναι ο υποψήφιος που υποστηρίζει.

Αισιοδοξία για Αβέρωφ

Στον ΔΗΣΥ και το επιτελείο του αρχηγού της παράταξης Αβέρωφ Νεοφύτου, επενδύουν στο δημοσκοπικό προβάδισμα δύο μονάδων, που καταγράφουν οι περισσότερες δημοσκοπήσεις, για το δεύτερο εισιτήριο του δεύτερου γύρου, διαφορά η οποία είναι σημαντική από τη στιγμή που καταγράφεται ως ισχυρή τάση έως και παγίωση, παρόλον ότι είναι εντός του περιθωρίου στατιστικού λάθους. Θεωρούν ότι με το ξεδίπλωμα της πολιτικής και επικοινωνιακής καμπάνιας καθώς και με την προβολή θέσεων αλλά και του κυβερνητικού έργου, ο Αβέρωφ Νεοφύτου θα διευρύνει τη διαφορά από τον Ανδρέα Μαυρογιάννη και θα κόψει το νήμα για τη δεύτερη Κυριακή. Θεωρούν επίσης ότι το αρνητικό κλίμα των τελευταίων ημερών, με την ανάδειξη του θέματος των παρακολουθήσεων, θα ξεπεραστεί και ότι θα μπουν στην τελική ευθεία με αυτοπεποίθηση για τη νίκη.

Κεφάλι ο Μαυρογιάννης

Από την άλλη στο ΑΚΕΛ επικαλούνται εσωτερική δημοσκόπηση που ολοκληρώθηκε τις τελευταίες ημέρες και δείχνει τον Ανδρέα Μαυρογιάννη να παίρνει κεφάλι μιας μονάδας, διαφορά ωστόσο η οποία παραμένει εντός του στατιστικού σφάλματος, αλλά όπως υποστηρίζουν, προσθέτει στα ευρήματα όλων των άλλων δημοσκοπήσεων που δείχνουν μια μικρή μεν αλλά σταθερή ανοδική πορεία. Στο ΑΚΕΛ και στο επιτελείο του τέως διαπραγματευτή υπάρχει η προσδοκία ότι με την αύξηση των οργανωτικών στροφών και με τις εκδηλώσεις που θα γίνουν σε όλη την Κύπρο, η υποψηφιότητα Μαυρογιάννη θα καταφέρει να εδραιωθεί. Το ευρύτερο πολιτικό περιβάλλον θεωρείται ευνοϊκό για το ΑΚΕΛ, το οποίο αξιοποιεί το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων για να καταφέρει πλήγματα στο κυβερνών κόμμα, τοποθετώντας στο κάδρο της υπόθεσης τον αρχηγό της παράταξης, Αβέρωφ Νεοφύτου.

Η χαμένη ψήφος

Οι δύο «αιώνιοι» πολιτικοί αντίπαλοι αντιλαμβάνονται ότι το επόμενο διάστημα είναι εξαιρετικά κρίσιμο γιατί ο υποψήφιος που θα ξεμείνει στην τρίτη θέση και θα απομακρυνθεί από τη δυάδα που θα προκριθεί στον δεύτερο γύρο, κινδυνεύει να βρεθεί στην επικίνδυνη ζώνη της χαμένης ψήφου, μια εξέλιξη η οποία μπορεί να αποδειχθεί καταστροφική. Σε μια τέτοια περίπτωση είναι ορατό το ενδεχόμενο διαρροών, από ψηφοφόρους που θα στραφούν σε ένα από τα δύο «σίγουρα άλογα». Ευνοείται επίσης η επιλογή ενός από τους δύο υποψηφίους που προηγούνται, από όσους ψηφίζουν με στρατηγική για αποκλεισμό του υποψήφιου που δεν θέλουν να εκλεγεί. Στην προκειμένη περίπτωση, ψηφοφόροι του ΔΗΣΥ που ανησυχούν ότι ο Αβέρωφ Νεοφύτου μπορεί να μην περάσει δεύτερο γύρο, να ψηφίσουν από τον πρώτο γύρο τον Νίκο Χριστοδουλίδη για να χάσει ο υποψήφιος που στηρίζεται από το ΑΚΕΛ. Το ίδιο και η στρατηγική ψήφος όσων ψηφίζουν ΑΚΕΛ αλλά σε περίπτωση που δεν φαίνεται να περνά ο Μαυρογιάννης, να ψηφίσουν τον Χριστοδουλίδη για να ανακόψουν τον Αβέρωφ Νεοφύτου. Και τα δύο αυτά σενάρια ευνοούν τον Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος εισπράττει από όλους τους κομματικούς χώρους και έχει το σαφές προβάδισμα στην παράσταση νίκης, κάτι που τον θέτει σε απόσταση ασφαλείας από την επικίνδυνη ζώνη της λογικής της χαμένης ψήφου.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τρέχει η Πυροσβεστική: Νέα πυρκαγιά στην Πάφο – Διαχειρίσιμη η φωτιά στην Ανάγια

Τροχαίο στο Παραλίμνι: Σοκάρουν οι φωτογραφίες από το όχημα που οδηγούσε ο 53χρονος τραυματίας

Έφη Ξάνθου: Το παρασκήνιο της παραίτησης και... η διαρροή - Το κόμμα που συμπαθεί και «το μόνο σίγουρο»

Καταστήματα πώλησης επίπλων: Τι αφορούσε ο έλεγχος, η κυριότερη παραβίαση και τα ποσοστά  

Υστερούν τα δικαιώματα ασθενών στην Κύπρο: Σοκάρουν όσα βιώνουν οι ηλικιωμένοι - «Φωνές» για υποστελεχωμένα τμήματα

Eurovision 2024: Σαρωτικός ο δεύτερος ημιτελικός στο ΡΙΚ - Δείτε τα ποσοστά τηλεθέασης



Εκσυγχρονισμός των ΣΥΟΠ και υλοποίηση των μέτρων για Τουρκοκύπριους στο τραπέζι του Υπουργικού

Εκσυγχρονισμός των ΣΥΟΠ και υλοποίηση των μέτρων για Τουρκοκύπριους στο τραπέζι του Υπουργικού

Αναφορές του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top