ΔΙΕΘΝΗ

Το νέο twitter: Τσουνάμι παραιτήσεων και τα σχέδια του Έλον Μασκ

Το νέο twitter: Τσουνάμι παραιτήσεων και τα σχέδια του Έλον Μασκ

«Το Twitter είναι σαν το Βέλγιο. Θα συνεχίσει να λειτουργεί ακόμα και όταν κανείς δεν θα είναι υπεύθυνος για μεγάλα χρονικά διαστήματα» τουίταρε χρήστης του μέσου, αποτυπώνοντας την κρυφή ελπίδα του πως το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης θα επιβιώσει τελικά, της «θύελλας» που προκάλεσε το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς του, με ένα πρωτοφανές τσουνάμι παραιτήσεων να εξελίσσεται τις τελευταίες ώρες.

Αμήχανα στην πλειοψηφία τους τα εκατομμύρια των χρηστών, τοποθετούνται μελαγχολικά, επικριτικά και απογοητευμένα από τις εξελίξεις, διαβλέποντας το θάνατο του μέσου, αν όχι το τέλος της σημερινής μορφής και λειτουργίας του, που υπερέβη κάθε φαντασία σε επιδραστικότητα, αφού έφτασε να καθοδηγεί κινήματα και κοινωνικές τομές ανά τον πλανήτη.

 

Πέρα από τους προφανείς διαφημιστικούς και πολιτικούς σκοπούς (αφού δεν υφίσταται πολιτική οντότητα εκτός Twitter ανά την υφήλιο), το κοινωνικό αυτό μέσο ώθησε τις εξελίξεις στην Αραβική Άνοιξη, έδωσε φωνή σε αντιφρονούντες αυταρχικών καθεστώτων, ανέδειξε την ανάγκη προστασίας από την πανδημία με συνεχή ροή παγκόσμιας πληροφόρησης, ηγήθηκε του κινήματος #MeToo και κατέστησε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μέρος της καθημερινής παγκόσμιας ατζέντας.

Με διαρκή την ανάγκη εγρήγορσης από πλευράς των χρηστών απέναντι σε τακτικές προπαγάνδας και παραπληροφόρησης, το προ του Μάσκ Twitter απέκτησε καίριο ρόλο στη διεθνή αλληλεπίδραση, στοιχείο που εξωθεί χιλιάδες εργαζόμενους σε παραίτηση, μετά το τελεσίγραφο του νέου ιδιοκτήτη του, Έλον Μάσκ, την περασμένη Πέμπτη, με το όποιο καλεί να παραμείνουν στην εταιρία όσοι είναι διατεθειμένοι να αποδεχθούν… αποικιοκρατικούς όρους, δουλεύοντας από τα αξημέρωτα μέχρι τα μεσάνυχτα, αλλά και τα Σαββατοκύριακα.

 

 

Εκτός από την καταστρατήγηση των εργατικών δικαιωμάτων, όσοι υπάλληλοι θα απομείνουν στο τέλος, θα το πράξουν κυρίως λόγω βίζας ή προγραμμάτων κοινωνικής ασφάλισης που έχουν δρομολογήσει μέσω της εργασίας τους στο μέσο, καθώς η πλειοψηφία των μέχρι πρότινος εργαζομένων έχει ήδη φύγει ή βρίσκεται με το ένα πόδι έξω, πρωτίστως μη αντέχοντας την κατάρρευση ενός παγκόσμιου success story, που άλλαξε τις ταχύτητες της παγκόσμιας πληροφορίας.

Σύμφωνα με το Fortune, 1.200 άτομα έχουν ήδη παραιτηθεί από τους περίπου 7.000 εργαζόμενους, ενώ εκατοντάδες ακόμη επεξεργάζονται το πλαίσιο παραίτησής τους κατά τους New York Times, που εκτιμούν πως ο δισεκατομμυριούχος έχει απολύσει τους μισούς από τους 7.500 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης και τους διαφωνούντες, ζητώντας από τους υπαλλήλους να είναι «εξαιρετικά σκληροπυρηνικοί», για να κάνουν την εταιρεία επιτυχημένη.

Για όσους αμφιταλαντεύονται ακόμη απέναντι στην αποζημίωση τριών μηνών που προσφέρει ο Έλον Μάσκ σε όσους αποχωρήσουν ή αναφορικά με τους όρους παραμονής τους στο εξής, τα γραφεία της εταιρίας στο Σαν Φρανσίσκο θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τη Δευτέρα και το σήμα τους απενεργοποιημένο, καθώς η νέα διοίκηση προωθεί σειρά από αλλαγές, «για να δημιουργήσουν ένα πρωτοποριακό Twitter 2.0».

Σε αντιδιαστολή με την χειμαρρώδη αυτοπεποίθηση που εκπέμπει η διοίκηση Μάσκ, ο ίδιος και οι σύμβουλοί του είχαν συναντήσεις με μερικούς εργαζόμενους στο Twitter τους οποίους έκριναν «κρίσιμους» για να τους εμποδίσουν να φύγουν, σύμφωνα με τους New York Times, αν και μεγάλη μάζα εργαζομένων αντιδρά στην πρόθεση του Μάσκ να καταργήσει την τηλεργασία.

 

Παρότι η εξαγορά του Twitter από τον Μάσκ ήταν ύψους 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το κύμα των μαζικών απολύσεων σε περίοδο υψηλού πληθωρισμού και ακρίβειας θορύβησε ιδιαίτερα το Κογκρέσο των ΗΠΑ, καθώς επτά Δημοκρατικοί Γερουσιαστές ζήτησαν από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου την περασμένη Πέμπτη να διερευνήσει εάν η εταιρεία είχε παραβιάσει τη συμφωνία απορρήτου των καταναλωτών με την υπηρεσία από τότε που ανέλαβε ο Έλον Μασκ.

Βαθιά ενοχλημένοι, σε κάθε περίπτωση, από την τροπή των πραγμάτων, εκατομμύρια χρήστες έχουν εκτοξεύσει το hashtag #RIPTwitter, με έκδηλη την αγωνία αν το μέσο θα καταρρεύσει ή θα υπολειτουργεί στο εξής, με πρώτο κρας τεστ το Παγκόσμιο Κύπελλο, που λαμβάνει χώρα μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Πάντως, στην πλατφόρμα Blind, όπου οι χρήστες μιλούν ανώνυμα για τους χώρους εργασίας τους, μια δημοσκόπηση σχεδόν 250 ατόμων που σχετίζονται με το Twitter έδειξε ότι περίπου το 73 τοις εκατό τάχθηκε υπέρ της λήψης του πακέτου απόλυσης έναντι της παραμονής. Υπό αυτό το πρίσμα, «για να σώσει το Twitter, ο Έλον Μασκ πρέπει να αυτοπυρποληθεί» εκτιμά το περιοδικό Foreign Policy (σε ιδιαίτερα υψηλούς για το ύφος του τόνους), επισημαίνοντας παράλληλα πως οι συγκρούσεις συμφερόντων του Μασκ τον καθιστούν πολύ επικίνδυνο για να διευθύνει την παγκόσμια δημόσια σφαίρα.

«Για να σωθεί το Twitter, ωστόσο, η επιλογή είναι ξεκάθαρη: ο Μασκ πρέπει επειγόντως να απολυθεί. Αυτό δεν οφείλεται στο ότι η εναρκτήρια πράξη του ήταν τόσο χαοτική, αλλά για βαθύτερους δομικούς λόγους» τονίζει, εγείροντας δηλαδή ερωτηματικά αναφορικά με την εισροή κεφαλαίων, καθώς η εξαγορά του Twitter συγχρηματοδοτήθηκε από οντότητες με συνδέσμους με την Κίνα, το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία, δηλαδή τρεις χώρες με αμφισβητούμενο ιστορικό δέσμευσης, για την ακρίβεια των πληροφοριών.

Πηγή: protothema.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Βία στην οικογένεια, σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και υποθέσεις που συγκλονίζουν - «Τα παιδιά μας και τα μάτια μας»

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Τατιάνα Μπλάτνικ: Οι σόλο εμφανίσεις που δεν υποψίασαν κανέναν για τον χωρισμό από τον Νικόλαο



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top