ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση ALPHA: «Κλειδώνει» η πρωτιά Χριστοδουλίδη - Σκληρή μάχη για την δεύτερη θέση Νεοφύτου - Μαυρογιάννης

Δημοσκόπηση ALPHA: «Κλειδώνει» η πρωτιά Χριστοδουλίδη - Σκληρή μάχη για την δεύτερη θέση Νεοφύτου - Μαυρογιάννης

«Σταθερή αξία» φαίνεται να είναι, ο Νίκος Χριστοδουλίδης στην πρωτιά, ενώ «σκληρή μάχη» φαίνεται να δίνουν οι Αβέρωφ Νεοφύτου και Ανδρέας Μαυρογιάννης για την κατάκτηση της δεύτερης θέσης, σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση για τις Προεδρικές Εκλογές του 2023, που διενήργησε η εταιρία εταιρεία Rai Consultant για λογαριασμό του Alpha Κύπρου.

Η δημοσκόπηση διεξήχθη την περίοδο 14 Νοεμβρίου μέχρι 18 Νοεμβρίου του 2022, σε 1004 άτομα ηλικίας άνω τον 18 ετών, που έχουν δικαίωμα ψήφου. Η έρευνα έγινε με τυχαία πολυσταδιακή δειγματοληψία και για την υλοποίηση της έγιναν τηλεφωνικές συνεντεύξεις αλλά και ηλεκτρονικά ερωτηματολόγια. Το στατιστικό λάθος ανέρχεται σε +-3% και το ποσοστό ανταπόκρισης των πολιτών κατά τη διάρκεια της έρευνας ανήλθε στο 36,71%.

 

Όσον αφορά την πρόθεση προσέλευσης πολιτών στις κάλπες, το 80% των συμμετεχόντων, δήλωσε με βεβαιότητα πως θα πάει στις κάλπες για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, το 13% ότι μάλλον θα πάει να ψηφίσει, το 4% ότι μάλλον δεν θα πάει να ψηφίσει και το 3% ότι σίγουρα δεν θα πάει.

Σε ερώτηση για το κατά πόσο έχουν καταλήξει στον υποψήφιο που θα ψηφίσουν στις εκλογές, το 56% απάντησε πως έχει αποφασίσει και δεν θα αλλάξει γνώμη, το 11% ότι έχει αποφασίσει αλλά μπορεί να αλλάξει γνώμη, το 14% ότι κλίνει υπέρ κάποιας επιλογής αλλά δεν έχει αποφασίσει, το 18% ότι δεν έχει αποφασίσει και θα περιμένει και το 1% απάντησε δεν γνωρίζω δεν απαντώ.

Αναφορικά με την πρόθεση ψήφου για τον πρώτο γύρο των Προεδρικών Εκλογών, ο Νίκος Χριστοδουλίδης συγκέντρωσε ποσοστό 34%, ο Αβέρωφ Νεοφύτου16,6%, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης 16,5%, ο Αχιλλέας Δημητριάδης 5,3%, ο Χρίστος Χρίστου 4,1%, ο Γιώργος Κολοκασίδης 2,8%, ο Κωνσταντίνος Χριστοφίδης 1%, ο Αλέξιος Σαββίδης 0,5% και ο Χαράλαμπος Αριστοτέλους με 0,4%. 

Επίσης, το 1,1% των ατόμων απάντησε ότι, θα ρίξει Λευκό/Άκυρο, το 3,6% ότι Δεν θα ψήφιζε, το 10,2% ότι, Δεν έχει αποφασήσει και το 3,6% ότι Δεν απαντά.

Στη σύγκριση της πρόθεσης ψήφου για τον 1ο γύρο των Προεδρικών Εκλογών σε σύγκριση με τον Ιούνιο μέχρι το Νόεμβριο, ο Νίκος Χριστοδουλίδης παρουσιάζει σταθερότητα, αφού τον Ιούνιο κατέγραφε ποσοστό 33,1% ενώ τον Νοέμβριο βρίσκεται στο 34%. Ανοδική πορεία έχει ο Αβέρωφ Νεοφύτου που άρχισε τον Ιούνιο με 11,9% και βρίσκεται σήμερα στο 16,6%, ενώ ανάλογη πορεία ακολουθεί και ο Ανδρέας Μαυρογιάννης που από το 12,5% τον Ιούνιο βρέθηκε στο 16,5% τον Νοέμβριο.

Αναφορικά με τις συσπειρώσεις υποψηφίων ανά κόμμα, ο Νίκος Χριστοδουλίδης αντλεί 66% από το ΔΗΚΟ, 67% από την ΔΗΠΑ και 59% από την ΕΔΕΚ ενώ, έχει εισροές 15% από το ΑΚΕΛ, 33% από τον ΔΗΣΥ, 25% από το ΕΛΑΜ και 29% από τους Οικολόγους, 31%. 

Σε ότι αφορά τις συσπειρώσεις ανά κόμμα, ο Αβέρωφ Νεοφύτου αντλεί το 49% όσων ψήφισαν ΔΗΣΥ στις βουλευτικές του 2021, ενώ παίρνει 10% από το ΔΗΚΟ, 10% από την ΔΗΠΑ, 5% από την ΕΔΕΚ, 6% από το ΕΛΑΜ και 3% από τους Οικολόγους. 

Σε ότι αφορά τις συσπειρώσεις ανά κόμμα, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης αντλεί από το ΑΚΕΛ σε ποσοστό 69%, έχοντας μια μονάδα αύξηση σε σχέση με τη δημοσκόπηση Οκτωβρίου. Έχει εισροές 3% από το ΔΗΚΟ, 4% από την ΔΗΠΑ, 2% από τον ΔΗΣΥ, 7% από την ΕΔΕΚ, 4% από το ΕΛΑΜ και 9% από τους Οικολόγους, 9%.

Σε περίπτωση που συναντηθούν στον δεύτερο γύρο, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Αβέρωφ Νεοφύτου τότε, ο υποψήφιος που υποστηρίζεται από το ΑΚΕΛ θα κέρδισει με ποσοστό 40,6% έναντι 30,8% του συναγερμικού υποψηφίου ενώ, λευκό θα έριχνε το 10,2% των ψηφοφόρων, 10,9% απαντά πως δεν θα πήγαινε στις κάλπες, 6,6% αναποφάσιστοι και 1% δεν απάντησαν.

Σε περίπτωση που ο Ανδρέας Μαυρογιάννης βρισκόταν στον β’ γύρο με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, ο δεύτερος θα κέρδιζε με ποσοστό 55% έναντι 28%. Λευκό θα έριχνε το 4,1%, ενώ δεν θα ψήφιζε το 5,5%. Αναποφάσιστοι δηλώνουν το 6,4% και δεν απάντησε ποσοστό 1%.

Σε περίπτωση που ο Νίκος Χριστοδουλίδης βρισκόταν αντιμέτωπος με τον Αβέρωφ Νεοφύτου, ο πρώτος θα τον κέρδιζε με ποσοστό 52,6% έναντι 24,2%. Λευκό θα έριχνε το 6,4%, δεν θα ψήφιζε το 8%, αναποφάσιστοι δηλώνουν 7,8% ενώ δεν απάντησε το 1%.

Στην ερώτηση ανεξαρτήτως από το ποιον θα ψηφίσετε, ποιος πιστεύετε ότι θα κερδίσει τις προεδρικές εκλογές, ο Νίκος Χριστοδουλίδης συγκεντρώνει ποσοστό 58%, έναντι 16% του Αβέρωφ Νεοφύτου και 7% του Ανδρέα Μαυρογιάννη. Δεν γνωρίζω/δεν απαντώ απάντησε ποσοστό 19%.

Συγκριτικά με τις προηγούμενες δημοσκοπήσεις της RAI, ο Νίκος Χριστοδουλίδης έχει ανοδική πορεία στην παράσταση νίκης, αρχίζοντας από το 36% τον Ιούνιο για να καταλήξει στο 58% τον Νοέμβριο. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου παρουσιάζει πτωτική πορεία σε αυτή τη διαδρομή, αρχίζοντας από το 29% τον Ιούνιο για να καταλήξει στο 16% τον Νοέμβριο, ενώ σταθερά σε χαμηλά ποσοστά κινήθηκε διαχρονικά ο Ανδρέας Μαυρογιάννης. 

Πηγή Δημοσκόπησης: ALPHA

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Οι ΗΠΑ καταρρίπτουν το αφήγημα Τατάρ - Δίνουν χρόνο στην αποστολή της Ολγκίν

Οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Οικονομολόγος αναλύει στο «Τ» τα σενάρια

Καύσιμα: Εντός δεκαημέρου νέα αύξηση - Πώς θα επηρεάσει τις τιμές η κρίση στη Μέση Ανατολή - Φόβοι για €2 η βενζίνη

Μαρίνα Σάττι: Τι δήλωσε η ομάδα της για την ελληνική συμμετοχή και το μήνυμα της τραγουδίστριας

Εντόπισαν 113 κροτίδες σε οικία ανήλικου στη Λευκωσία - Αναμένεται να κληθεί για ανάκριση - Φωτογραφία



LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»   

LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»  

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Η είδηση μεταφέρθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan και αναφέρει πως θα έχουν ειδοποιηθεί οι σύμμαχοι του Ισραήλ, για να λάβουν αντίμετρα από πιθανή απάντηση του Ιράν. Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, ενώ το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν έλαβε απόφαση σχετικά με το τι μέτρα θα λάβει ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top