ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΥΠΕΣ: Δεν έχουμε δικαίωμα νέας αποτυχίας για λύση του Κυπριακού

ΥΠΕΣ: Δεν έχουμε δικαίωμα νέας αποτυχίας για λύση του Κυπριακού

Δεν έχουμε το δικαίωμα μιας νέας αποτυχίας. Στόχος μας δεν είναι μια ακόμα ατέρμονη και άγονη διαδικασία αλλά η ορθή επίλυση του εθνικού μας θέματος. Αυτό τόνισε ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος σε ομιλία του σήμερα το πρωί στο Μνημόσυνο Πεσόντων και στις εκδηλώσεις για καταδίκη της τουρκικής εισβολής, στη Λεμεσό.

“Θέλουμε και επιδιώκουμε λύση”, επεσήμανε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Υπουργός Εσωτερικών, “η οποία θα διασφαλίζει το μέλλον του κυπριακού ελληνισμού στη γη των προγόνων του, κάτω από συνθήκες ασφάλειας. Μόνον έτσι θα δικαιώσουμε τη θυσία των ηρώων μας. Και τιμώντας τους ήρωες μας, να υπερβούμε τα διχαστικά σύνδρομα και τις τραυματικές εμπειρίες του απώτερου παρελθόντος”.

Συμπληρώνονται σήμερα, είπε, 41 ολόκληρα χρόνια από την τουρκική εισβολή και το βίαιο διαχωρισμό της πατρίδας μας. 41 χρόνια από την εθνική τραγωδία και οι αποφράδες επέτειοι του 74’ επαναφέρουν στο προσκήνιο τις θύμησες αλλά και τον πόνο από τις αιμάσσουσες πληγές της πατρίδας. “Ακατάλυτο και πρωταρχικό μας καθήκον, αποτελεί σήμερα η απόδοση της προσήκουσας τιμής και ευγνωμοσύνης στους ήρωες νεκρούς μας. Στους Ελληνοκύπριους και Ελλαδίτες πεσόντες αδελφούς, οι οποίοι υπερασπίστηκαν μέχρις εσχάτων την μαρτυρική μας πατρίδα, ποτίζοντας με το αίμα τους το δέντρο της κυπριακής ελευθερίας”.

Η απόδοση τιμής στους ήρωες των αγώνων του λαού μας, τόνισε περαιτέρω, είναι οφειλόμενη και διαχρονική επιταγή. Μια πράξη υπόμνησης της μαρτυρικής αγωνιστικής πορείας της πατρίδας μας, που άρχισε με τον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ του 1955-1959, συνεχίστηκε με την αντιμετώπιση της Τουρκανταρσίας του 1963 - 64 και έφθασε, δυστυχώς, μετά και από δικά μας λάθη και παραλείψεις, στο μαύρο καλοκαίρι του 1974.

Σήμερα, συνέχισε, η σκέψη όλων εμάς που ζήσαμε τα τραγικά γεγονότα που σημάδεψαν τη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου, στρέφεται πίσω στο χρόνο. Νεκροί και αγνοούμενοι, πρόσφυγες και εγκλωβισμένοι, κατοχή πατρογονικών εδαφών, καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, σύληση των Εκκλησιών ακόμα και των νεκροταφείων μας, συνθέτουν το μέγεθος της τραγωδίας που συνεχίζεται από το 74’, για 41 τόσα χρόνια.

Ο κ. Χάσικος τόνισε περαιτέρω ότι αποδεδειγμένα, ο λαός μας διαθέτει και την αρετή και την τόλμη που θα του επιτρέψουν να ανακτήσει την ελευθερία του, στο πλαίσιο μιας συμφωνημένης, αμοιβαία αποδεκτής, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού. “Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης καταβάλλει άοκνες προσπάθειες για μια έντιμη και δίκαιη λύση του Κυπριακού, στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου και της διασφάλισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων”.

Βρισκόμαστε, πρόσθεσε, στη διαδικασία μιας επίπονης προσπάθειας, μέσω του διαλόγου πάντοτε, για εξεύρεση λύσης και απαλλαγή από την κατοχή. “Ενωμένοι και στοχοπροσηλωμένοι και, κυρίως, με πλήρη επίγνωση του τι σημαίνει αποτυχία στις προσπάθειες για λύση, μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Μπορούμε να ενώσουμε την Κύπρο και τον λαό της, δεδομένου ότι και η Τουρκία δεν θα εμμείνει σε θέσεις που τρομοκρατούν ή δυναμιτίζουν την ενότητα του κράτους και του λαού, στα πλαίσια μιας λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας”, είπε.

Σε ό,τι αφορά την επιδιωκόμενη λύση, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι “θέλουμε και επιδιώκουμε λύση, η οποία να σέβεται την ιδιότητά μας ως ευρωπαϊκού κράτους. Θέλουμε και επιδιώκουμε λύση η οποία θα διασφαλίζει το μέλλον του κυπριακού Ελληνισμού στη γη των προγόνων του, κάτω από συνθήκες ασφάλειας. Μόνον έτσι θα δικαιώσουμε τη θυσία των ηρώων μας. Και τιμώντας τους ήρωες μας, να υπερβούμε τα διχαστικά σύνδρομα και τις τραυματικές εμπειρίες του απώτερου παρελθόντος”.

Στη συνέχεια, ο Υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στην ανάδειξη του Μουσταφά Ακιντζί στην ηγεσία της τ/κ κοινότητας, χαρακτηρίζοντάς τη μια θετική εξέλιξη, δεδομένων των διαχρονικών του θέσεων στο Κυπριακό. Βεβαίως, επανέλαβε, δεν αγνοούμε ούτε παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι το κλειδί της λύσης βρίσκεται στην Τουρκία, που είναι η κατοχική δύναμη.

“Θέλουμε μια ειρηνική και ευημερούσα πατρίδα για όλους τους νόμιμους κατοίκους της, ασχέτως εθνοτικής προέλευσης, που να αξιοποιεί την ευρωπαϊκή της ταυτότητα και να εξασφαλίζει την οικονομική και κοινωνική πρόοδο επ’ ωφελεία του συνόλου του λαού. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, έχουμε ως στηρίγματα τις περί Κύπρου αποφάσεις του ΟΗΕ, τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ, το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο, τις θυσίες του λαού μας, την Ιστορία και την παράδοσή μας, την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση”, τόνισε.

Ο κ. Χάσικος, αναφερόμενος στην επίσκεψη του Προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, είπε ότι η παρουσία του αυτές τις μέρες στη Κύπρο καταδεικνύει το ζωηρό και γνήσιο ενδιαφέρον της Ευρώπης για την παρούσα φάση των διαπραγματεύσεων. Κάτι που εκφράζεται, επίσης, και μέσα από το διορισμό προσωπικού απεσταλμένου του κ. Γιούνκερ για το Κυπριακό.

Αναμφίβολα, πρόσθεσε,η Ευρωπαϊκή Ένωση συνιστά την καλύτερη διασφάλιση και εγγύηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών όλων των Κυπρίων. Ο ρόλος της και η πιο ενεργή εμπλοκή και στήριξή της στις διαπραγματεύσεις, που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, είναι ουσιαστικής σημασίας, ιδιαίτερα αφού έχουμε εισέλθει σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για όλα τα κεφάλαια του Κυπριακού.

Καταλήγοντας, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε πως ¨με τρόπο έντονο, κατηγορηματικό και απερίφραστο επαναλαμβάνουμε την καταδίκη του δίδυμου εγκλήματος, του πραξικοπήματος και της εισβολής, που διαπράχθηκε σε βάρος της πατρίδας μας” και ότι για άλλη μια φορά, με τον πιο επίσημο τρόπο, αναγνωρίζουμε το μέγεθος της προσφοράς και της θυσίας όσων έπεσαν μαχόμενοι για τη διατήρηση της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Κάλεσε, τέλος, σε συστράτευση “για να δημιουργήσουμε μια Κύπρο απαλλαγμένη από τα λάθη του παρελθόντος. Μια Κύπρο της ειρήνης, της σταθερότητας, της ευημερίας και της προκοπής. Μια Κύπρο όπως την ονειρεύτηκαν και την οραματίστηκαν όλοι όσοι έδωσαν τη ζωή τους γι’ αυτήν”.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

«Η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, θα πραγματοποιήσει την τρίτη επίσκεψή της στην Κύπρο, στις 7 και θα παραμείνει έως τις 14 Μαΐου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου ξένων ανταποκριτών στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top