ΕΛΛΑΔΑ

Αν. Μακεδονία – Θράκη: Το ThemaOnline σε ταξιδεύει στα πιο όμορφα μέρη που πρέπει να επισκεφθείς - Φωτογραφίες

Αν. Μακεδονία – Θράκη: Το ThemaOnline σε ταξιδεύει στα πιο όμορφα μέρη που πρέπει να επισκεφθείς - Φωτογραφίες

Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ξάνθη, Δράμα και Καβάλα. Το ThemaOnline αποκαλύπτει τη μαγεία της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης σε μία αξέχαστη διαδρομή.

Βάλτε τα μεταξωτά κι ας φυσάει

Σε κοντινή απόσταση από την Αλεξανδρούπολη, με κατεύθυνση τα σύνορα με Βουλγαρία, βρίσκεται το Σουφλί, ένα παγκοσμίου φήμης χωριό για το μετάξι του. Μάλιστα, σήμερα αποτελεί τη μοναδική περιοχή της Ευρώπης η οποία δραστηριοποιείται σε όλα τα στάδια του μεταξιού, από την εκτροφή μεταξοσκωλήκων μέχρι την εξαγωγή υφασμάτων και άλλων τελικών προϊόντων.

Μπορείτε να επισκεφθείτε, μεταξύ άλλων, δύο μουσεία που περιγράφουν τη διαδικασία παραγωγής όπως ήτανε στα παλαιά χρόνια με διάφορα εκθέματα όπως μηχανήματα και παραδοσιακές φορεσιές και φυσικά να κάνετε τα μεταξωτά σας ψώνια.

Και πράσινο ώσπου φτάνει το μάτι και ατέλειωτες παραλίες

Κομοτηνή. Η πράσινη πόλη της Περιφέρειας με χαρακτηρισμένα μονοπάτια της φύσης. Καμάρι της πόλης, είναι το μέγαρο μουσικής, το τρίτο μεγαλύτερο στην Ελλάδα μετά από Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Σε κοντινή απόσταση, μπορείτε να απολαύσετε και το μπανάκι σας στην πανέμορφη παραλία Αρωγής στο Φανάρι όπου βρίσκονται και αρκετά παραλιακά μπαράκια.

Όταν η φύση συναντάει το θαύμα

Ίσως το πιο must visit μέρος της διαδρομής είναι η εκκλησία του Αγίου Νικολάου και το παρεκκλήσιο της Παναγίας Παντάνασσας στο Πόρτο Λάγος. Πρόκειται για μετόχι της Μονής Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους.

Έχει χτιστεί μέσα στη λίμνη Βιστονίδα με τις εκκλησίες να βρίσκονται πάνω σε δύο μικρά νησάκια ενωμένα με γέφυρες, και το τοπίο να είναι απερίγραπτο. Στην Παναγία Παντάνασσα υπάρχει αντίγραφο εικόνας της Παναγίας που βρίσκεται στη Μονή Βατοπαιδίου, η οποία που σύμφωνα με τους μοναχούς είναι θαυματουργή ειδικά για τον καρκίνο.

Εδώ θα πας για να διασκεδάσεις

Η παλιά πόλη της Ξάνθης με τα φώτα, τα πλακόστρωτα, και τα παλιά αρχοντικά είναι ιδανική για μια μοναδική χαλαρή βραδιά.

Για φαγητό προτείνεται το μεζεδοπωλείο μπαρ «Πηρουνιές». Ενώ για τη βραδινή σας έξοδο μπορείτε να απολαύσετε δροσιστικά κοκτέιλ στην «Τυφλόμυγα» και το «Mano A Mano».

Για τους λάτρεις του γλυκού, η Ξάνθη είναι φημισμένη για τα γλυκά «καριόκες» και «ανώμαλα». Προτείνεται το παραδοσιακό ζαχαροπλαστείο «Παπαρασκευάς», ένα από τα παλαιότερα στην περιοχή.

Δράση και περιπέτεια

Δεν γίνεται να πας Ξάνθη και να μην επισκεφθείς τον ποταμό Νέστο, από τους πέντε μεγαλύτερους της Ελλάδας. Αποτελεί παράδεισο για τους λάτρεις της φύσης και των εναλλακτικών δραστηριοτήτων. Με τη βοήθεια της «RiverLand», μεταβήκαμε σε ένα σημείο θέας που βλέπει κανείς τον ποταμό να περνάει μέσα από καταπράσινα βουνά και να ξετυλίγεται σαν φίδι.

Το ποτάμι προσφέρεται για δραστηριότητες για όλη την οικογένεια όπως ράφτινγκ και κανό καγιάκ. Υπάρχουν, φυσικά, και χαρακτηρισμένα μονοπάτια της φύσης. Εντυπωσιάζει το μονοπάτι που ξεκινά από τη βάση δραστηριοτήτων της Riverland το οποίο περνάει δίπλα από τον ποταμό και πάνω από παλιές ράγες τρένου.

Για τους λάτρεις της ιστορίας και της θρησκείας

Καθοδόν προς την πόλη της Καβάλας, βρίσκεται και ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων, που περιλαμβάνεται στα μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Η αρχαία πόλη των Φιλίππων υπήρξε αρχικά (360 π.Χ.) αποικία των Θασίων, με το όνομα Κρηνίδες, σύντομα όμως κατακτήθηκε από τον πανίσχυρο τότε Φίλιππο Β΄, βασιλιά της Μακεδονίας, ο οποίος οχύρωσε την πόλη και της έδωσε το όνομά του. Στα ρωμαϊκά χρόνια οι Φίλιπποι ήταν η σπουδαιότερη πόλη της ανατολικής Μακεδονίας.

Από εκεί πέρασε και ο Απόστολος Παύλος, ο οποίος ίδρυσε στους Φιλίππους την πρώτη χριστιανική εκκλησία σε ευρωπαϊκό έδαφος το 49/50 μ.Χ. Κοντά στον αρχαιολογικό χώρο, βρίσκεται το Ιερό Βαπτιστήριο της Αγίας Λυδίας, η πρώτη Ευρωπαία Χριστιανή που βαπτίστηκε από τον Απόστολο Παύλο.

Στον ποταμό Ζυγάκτη, στο σημείο όπου είχε βαπτιστεί, έχει χτιστεί εκκλησία ενώ γίνονται βαφτίσεις ενηλίκων από όλο τον κόσμο. Η Λυδία αναγνωρίστηκε ως αγία μόλις τη δεκαετία του 1970 από την Ελληνική ορθόδοξη εκκλησία.

Ένα πραγματικό θαύμα της φύσης

Δεν είναι λίγες οι φορές που η φύση μας εκπλήσσει με τις δημιουργίες της. Στη Δράμα θα βρείτε το σπήλαιο πηγών Αγγίτη, γεμάτο με τεράστιους σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Συνήθως παραμένει κλειστό για τους επισκέπτες από τέλη Φεβρουαρίου μέχρι τέλη Απριλίου. Εξίσου εντυπωσιακό είναι και το τοξωτό άνοιγμα απ' όπου ξεχύνονται τα νερά του ποταμού Αγγίτη στην πεδιάδα δημιουργώντας μια όαση με πλατάνια, λεύκες και ιτιές μπροστά από την είσοδο του σπηλαίου.

Εάν σας αρέσει το κρασί δεν μπορείτε να μην επισκεφθείτε το Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη. Μπορείτε να κάνε κράτηση για ξενάγηση και οινογευσία. Αξίζει να σημειωθεί ότι εξάγουν τα προϊόντα τους σε 25 χώρες μεταξύ τους και η Κύπρος, η οποία μάλιστα είναι τρίτη σε πωλήσεις.

Πάνω στη θάλασσα

Τελευταίος σταθμός της διαδρομής η πόλη της Καβάλας με το γραφικό λιμανάκι και το βυζαντινό φρούριο με απίστευτη θέα 360 μοιρών.

Η νυχτερινή ζωή στην Καβάλα διαθέτει περιορισμένες επιλογές. Υπάρχουν μερικά roof garden στον παραλιακό δρόμο και μπαράκια στην περιοχή Άγιος Νικόλαος, όπου βρίσκεται εκκλησία αφιερωμένη στον προστάτη των ναυτικών. Στον δρόμο προς το φρούριο μπορείτε να βρείτε αρκετές ταβέρνες αλλά και το περίφημο ξενοδοχείο Imaret στο οποίο πραγματοποιούνται ξεναγήσεις μετά από κράτηση ενώ μπορείτε να περάσετε μια χαλαρή μέρα στο σπα.

Φέρι για τη Θάσο μπορείτε να πάρετε και από την Κεραμωτή όπου θα βρείτε και παραλίες με μεγάλη αμμουδιά.

Το ThemaOnline συμμετείχε σε δημοσιογραφική αποστολή στην Αλεξανδρούπολη που διοργάνωσε το Γραφείο Κύπρου του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και για να σας μεταφέρει όλες αυτές τις ομορφιές.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Κυβερνητικές Εξετάσεις: Αυτές είναι οι ημερομηνίες για το 2024 - Μέχρι πότε μπορείς να υποβάλεις αίτηση;

Υπ.Μεταφορών στο «T»: Έρχονται χώροι στάθμευσης για οικογένειες - Σε ποια μέρη θα υλοποιηθεί

Ναυαγεί το λιμάνι Λάρνακας: Δεν κατέθεσε την εγγυητική η Kition - Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή μεταφορών

Τον σταμάτησαν για έλεγχο και τον «τσάκωσαν» με μαχαίρι - Χειροπέδες σε 35χρονο



Live: Σε εξέλιξη η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Eυρωεκλογές του Ιουνίου

Live: Σε εξέλιξη η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Eυρωεκλογές του Ιουνίου

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 8:30 το πρωί η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Eυρωεκλογές του Ιουνίου, στον Γενικό Έφορο Εκλογών, στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία»

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top