ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παίρνει τη «βόμβα» των Φυλακών στα χέρια του ο Πρόεδρος - Ξορκίζει τα βιβλία του Δρουσιώτη

Παίρνει τη «βόμβα» των Φυλακών στα χέρια του ο Πρόεδρος - Ξορκίζει τα βιβλία του Δρουσιώτη

Βγήκε μπροστά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και παρεμβαίνει σε δύο θέματα που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της πολιτικής επικαιρότητας και τα οποία έχουν αντίκτυπο στην κυβέρνηση και στον ίδιο προσωπικά, τόσο από πλευράς ουσίας αλλά και από πλευράς εικόνας.

Η κατάσταση στις Κεντρικές Φυλακές και οι ισχυρισμοί του πρώην συνεργάτη του, Μακάριου Δρουσιώτη περί διαφθοράς είναι δύο θέματα, τα οποία, πέραν όλων των άλλων, αναμένεται ότι θα έχουν περίοπτη θέση στην προεκλογική εκστρατεία.

«Ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί»

Στο χειρότερο σημείο βρίσκονται εδώ και μήνες οι σχέσεις της Διεύθυνσης των Κεντρικών Φυλακών με τη Νομική Υπηρεσία αλλά και το υπουργείο Δικαιοσύνης, μια κατάσταση η οποία δεν φαίνεται να οδεύει προς εκτόνωση ενόσω δεν ξεκαθαρίζει το σκηνικό μετά τις καταγγελίες της διευθύντριας Αννας Αριστοτέλους και της ανώτερης λειτουργού Αθηνάς Δημητρίου κατά του Αστυνόμου Μιχάλη Κατσουνωτού για συνεργασία με βαρυποινίτη. Η έντονη κριτική που άσκησαν για την κατάσταση στις Κεντρικές Φυλακές ο Γενικός και Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, με αφορμή την πρόσφατη δολοφονία κατάδικου και άλλα σοβαρά περιστατικά ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Η Αννα Αριστοτέλους και η Αθηνά Δημητρίου επέκριναν έντονα τους Γιώργου Σαββίδη και Σάββα Αγγελίδη, για το γεγονός ότι επέδειξαν ευαισθησία για τα συγκεκριμένα περιστατικά αλλά καθυστερούν εδώ και μήνες να τοποθετηθούν επί του πορίσματος Αιμιλιανίδη για τις καταγγελίες εναντίον Κατσουνωτού. Αγγελίδης και Σαββίδης δέχονται τις έντονες επικρίσεις του Τύπου για τη στάση τους, ενώ στο κάδρο των επικρίσεων βρίσκεται και η υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Στέφη Δράκου, η οποία μένει εκτεθειμένη, αφού είναι η πολιτική προϊστάμενη του τμήματος Κεντρικών Φυλακών. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει γίνει δέκτης έντονων παραπόνων για την κατάσταση που επικρατεί και κρίθηκε σκόπιμο να αναλάβει δράση για εκτόνωση της κρίσης, προτού επιδεινωθεί. «Η κατάσταση μοιάζει με ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί» ανέφερε στο themaonline, πηγή που έχει γνώση όσων συμβαίνουν.

Φως στα βιβλία του Δρουσιώτη

Η δεύτερη παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας έχει να κάνει με τους ισχυρισμούς του πρώην συνεργάτη του, δημοσιογράφου Μακάριου Δρουσιώτη, ο οποίος μέσα από τρία βιβλία του, αναφέρεται σε πράξεις και παραλείψεις που αποδίδονται σε φαινόμενα διαφθοράς. Οπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέστειλε επιστολή προς τον Επίτροπο Διαφάνειας, επικεφαλής της Αρχής κατά της Διαφθοράς, Χάρη Πογιατζή, με την οποία ζητεί να διερευνήσει αυτεπάγγελτα και κατά προτεραιότητα τους ισχυρισμούς κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας που περιλαμβάνονται στα βιβλία του Δρουσιώτη με τίτλο, «Η Συμμορία», «Έγκλημα στο Κραν Μοντανά» και «Κράτος Μαφία». «Δεν είναι δυνατόν ο οποιοσδήποτε να προβάλλει ισχυρισμούς που εμφανίζουν τον Πρόεδρο ως εμπλεκόμενο σε πράξεις διαφθοράς ή ακόμα και ποινικά κολάσιμες και να παραμένουν αδιάφορες οι καθ' ύλην αρμόδιες αρχές», δήλωσε αργότερα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, προσθέτοντας πώς η πρόσκληση και πρόκληση είναι να δημοσιοποιηθεί το όποιο αποτέλεσμα των ερευνών».

Μετά τον Μαυρογιάννη

Η επιστολή του Προέδρου προς την Αρχή για διερεύνηση των ισχυρισμών του Μακάριου Δρουσιώτη μια περίπου εβδομάφα μετά από παρόμοιο αίτημα που κατέθεσε στην Αρχή ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, Ανδρέας Μαυρογιάννης. Η διαφορά είναι ότι ο Ανδρέας Μαυρογιάννης ζήτησε την αυτεπάγγελτη διερεύνηση των ισχυρισμών που περιέχονται στο τελευταίο βιβλίο του Μακάριου Δρουσιώτη με τίτλο «Κράτος Μαφία», ενώ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ζήτησε διερεύνηση των ισχυρισμών που περιέχονται και στα τρία βιβλία. Το πρώτο «Η Συμμορία», αναφέρεται στην περίοδο του κουρέματος των καταθέσεων και στη σχέση του Προέδρου Αναστασιάδη με οικονομικά και άλλα συμφέροντα. Στο δεύτερο, «Εγκλημα στο Κραν Μοντάνα» διατυπώνονται ισχυρισμοί για τη στάση του προέδρου στις συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού και ότι ουσιαστικά τίναξε την προσπάθεια στον αέρα για να εξυπηρετήσει οικονομικά και άλλα συμφέροντα, ενώ στο τρίτο, «Κράτος Μαφία» δίδεται πιο αναλυτική συνέχεια σε θέματα που θίγονται στο πρώτο βιβλίο.

Δεν υπάρχει χρόνος

Πληροφορίες του Τhemaonline υποστηρίζουν ότι με την κίνηση αυτή ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επιχειρεί να αποσείσει τους ισχυρισμούς που διατυπώνονται εναντίον του, ζητώντας την πλήρη διερεύνηση των ισχυρισμών ώστε να κλείσει την πολιτική του διαδρομή χωρίς να υπάρχουν σκιές πάνω από το όνομά του. Eπί της ουσίας όμως, η έκκληση του Προέδρου Αναστασιάδη προς την Αρχή να διερευνήσει όσα του αποδίδονται, δύσκολα μπορεί να ικανοποιηθεί σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Ο Πρόεδρος της Αρχής Χάρης Πογιατζής, έχει δηλώσει ότι το λιγοστό προσωπικό αλλά κυρίως η ανυπαρξία κανονισμών λειτουργίας, δεν επιτρέπουν στην Αρχή να ανταποκριθεί. Επιπλέον, όταν ο κ. Ανδρέας Μαυρογιάννης ζήτησε την αυτεπάγγελτη εξέταση των ισχυρισμών που διατυπώνονται στο βιβλίο «Κράτος Μαφία» του Μακάριου Δρουσιώτη, ο κ. Πογιατζής είχε δηλώσει ότι προέχει η διερεύνηση άλλων ισχυρισμών που υποβλήθηκαν ενωρίτερα. Συνεπώς, όλα δείχνουν ότι στους επαπομείναντες τρείς μήνες είναι εξαιρετικά δύσκολο να ολοκληρωθεί η διερεύνηση που ζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ξεκίνησε επίσημα η προεκλογική εκστρατεία - Οι διπλές εκλογές - Πολιτική «χαμηλών ταχυτήτων»

Ξεκίνησε επίσημα η προεκλογική εκστρατεία - Οι διπλές εκλογές - Πολιτική «χαμηλών ταχυτήτων»

Η Κύπρος εισέρχεται και επίσημα πλέον στην προεκλογική εκστρατεία για τις διπλές εκλογές της 9ης Ιουνίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top