ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση Omega: Ξεκάθαρη πρωτιά για Χριστοδουλίδη – Λιγότερο δημοφιλής ο Αβέρωφ που συσπειρώνει μόνο το 57% του ΔΗΣΥ

Δημοσκόπηση Omega: Ξεκάθαρη πρωτιά για Χριστοδουλίδη – Λιγότερο δημοφιλής ο Αβέρωφ που συσπειρώνει μόνο το 57% του ΔΗΣΥ

Την ξεκάθαρη πρωτιά του Νίκου Χριστοδούλιδη στην κούρσα για τις Προεδρικές Εκλογές, ανέδειξε η δεύτερη δημοσκόπηση του Omega, η οποία παρουσιάστηκε το βράδυ της Τετάρτης (30/11).

Μεταξύ άλλων η δημοσκόπηση, η οποία πραγματοποιήθηκε με δείγμα 808 ατόμων, παρουσιάζει την πρόθεση ψήφου των πολιτών, τις συσπειρώσεις των κομμάτων, καθώς και τη δημοτικότητά των υποψηφίων, ενώ οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να αξιολογήσουν τόσο την Κυβέρνηση όσο και την στάση της αντιπολίτευσης.

Αρνητικός απολογισμός για διακυβέρνηση Αναστασιάδη και αντιπολίτευση

Αν και σε σχέση με την πρώτη δημοσκόπηση το ποσοστό έχει μειωθεί, εντούτοις, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων αξιολογεί σε ποσοστό 51% αρνητικά τη δεύτερη θητεία του Προέδρου Αναστασιάδη, σε αντίθεση με το 35% που την αξιολογεί θετικά.

Την ίδια ώρα, οι πολίτες σε ποσοστό 65% αξιολογούν αρνητικά και τη στάση της αντιπολίτευσης (ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ) κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας της παρούσας Κυβέρνησης.

Αναγνωρισιμότητα και δημοτικότητα υποψηφίων

Σε ό,τι αφορά την αναγνωρισιμότητα των υποψηφίων, το 97% των συμμετεχόντων δηλώνει ότι γνωρίζει τον Αβέρωφ Νεοφύτου, το 92% τον Νίκο Χριστοδουλίδη και το 85% τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, ενώ οι υπόλοιποι υποψήφιοι λαμβάνουν χαμηλότερα ποσοστά.

Όσον αφορά, δε, τη δημοτικότητα των υποψηφίων, ο Νίκος Χριστοδουλίδης είναι ο υποψήφιος που λαμβάνει το μεγαλύτερο ποσοστό θετικής γνώμης (53%), σε αντίθεση με τον Αβέρωφ Νεοφύτου που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό αρνητικής γνώμης (59%).



Ποιος μπορεί να χειριστεί οικονομία, Κυπριακό, Υγεία και αξιοκρατία

Στο ερώτημα ποιος από τους βασικούς υποψηφίους -Ν. Χριστοδουλίδη, Α. Νεοφύτου, Α. Μαυρογιάννη- μπορεί να χειριστεί καλύτερα το Κυπριακό, την οικονομία, την Υγεία και την αξιοκρατία, ο Νίκος Χριστοδουλίδης καταγράφει τα υψηλότερα ποσοστά.

Πρόθεση ψήφου

Στην πρόθεση ψήφου, ο Νίκος Χριστοδουλίδης έρχεται πρώτος με 32%, ακολουθούμενος από τον Αβέρωφ Νεοφύτου με 19% και τον Ανδρέα Μαυρογιάννη με 18%. Αξίζει να σημειωθεί πως, σε σχέση με την δημοσκόπηση Οκτωβρίου, ο κ. Μαυρογιάννης παρουσιάζει αύξηση 3% στην πρόθεση ψήφου.

Οι συσπειρώσεις των κομμάτων

Αναφορικά με τις συσπειρώσεις των κομμάτων, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Omega, ο Αβέρωφ Νεοφύτου συσπειρώνει στο πρόσωπό του το 57% του ΔΗΣΥ, με 3 στους 10 Συναγερμικούς (31%) να στηρίζουν τον Νίκο Χριστοδουλίδη.

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης συσπειρώνει το 82% των ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ, παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση σε σχέση με τον Οκτώβριο, ενώ 1 στους 8 ψηφοφόρους της Αριστεράς (12%) παρουσιάζεται να στηρίζει τον Νίκο Χριστοδουλίδη.

Στο ΔΗΚΟ, ο Νίκος Χριστοδουλίδης συσπειρώνει το 75% των ψηφοφόρων του κόμματος, ενώ το 9% τον Ανδρέα Μαυρογιάννη και το 7% τον Αχιλλέα Δημητριάδη.

Σενάρια δεύτερου γύρου

Σε περίπτωση δεύτερου γύρου, ο Νίκος Χριστοδουλίδης κερδίζει με άνεση τόσο τον Αβέρωφ Νεοφύτου (45% έναντι 25%) όσο και τον Ανδρέα Μαυρογιάννη (52% έναντι 25%), ενώ εάν στον δεύτερο γύρο περάσουν οι κ.κ. Νεοφύτου και Μαυρογιάννης, ο υποψήφιος της Αριστεράς κόβει πρώτος το νήμα.

Παράσταση νίκης

Στην παράσταση νίκης, οι πολίτες αναδεικνύουν πρώτο τον Νίκο Χριστοδουλίδη με 54%, ακολουθούμενο από τον Αβέρωφ Νεοφύτου με 24% και τον Ανδρέα Μαυρογιάννη με μόλις 4%.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top