ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεμάτη η ατζέντα της Ολομέλειας – Επί τάπητος εκποιήσεις, σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και επέκταση Προδημοτικής

Γεμάτη η ατζέντα της Ολομέλειας – Επί τάπητος εκποιήσεις, σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και επέκταση Προδημοτικής

Με γεμάτη ατζέντα, συνέρχεται σήμερα (2/12) στις 9.00 π.μ. η Ολομέλεια της Βουλής, κατά την διάρκεια της οποίας θα τεθούν προς ψήφιση πέραν των 90 νομοσχεδίων, Κανονισμών, προτάσεων νόμου και Ψηφισμάτων.

Η σημερινή Ολομέλεια, που είναι και η τελευταία για νομοθετικό εργασία, πριν από την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού και το κλείσιμο του Κοινοβουλίου μέχρι την ολοκλήρωση των Προεδρικών Εκλογών, αναμένεται να είναι πολύωρη, με αρκετές αντιπαραθέσεις, λόγω και της φύσεως των θεμάτων που θα τεθούν προς ψήφιση.

Επίσης, κατά την συνεδρία της Ολομέλειας, και δη στις 12.15 το μεσημέρι, ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, θα απευθύνει την τελευταία του ομιλία ως Υπουργού για παρουσίαση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2023.

Αναπομπή νόμου για εκποιήσεις και σεξουαλική διαπαιδαγώγηση

Ανάμεσα στα πολλά θέματα που θα συζητηθούν και θα τεθούν προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής, περιλαμβάνονται η αναπομπή του Νόμου για αναστολή των εκποιήσεων και η πρόταση νόμου που κατατέθηκε το 2019 και έχει ως στόχο να καταστεί υποχρεωτική η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, αλλά και υποχρεωτική η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση του κοινού, ένα θέμα για το οποίο τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν αντιπαραθέσεις τόσο μεταξύ κομμάτων όσο και μεταξύ της Προέδρου της Βουλής, Αννίτας Δημητρίου, και του Υπουργού Παιδείας, Πρόδρομου Προδρόμου.

Σε ό,τι αφορά την αναπομπή του Νόμου για τις εκποιήσεις, το τοπίο είναι ρευστό ως προς την αποδοχή ή απόρριψή της, αφού μέχρι και την υστάτη θα καταβληθεί προσπάθεια για εξεύρεση συναινετικών λύσεων προκειμένου τόσο η Εκτελεστική όσο και η Νομοθετική Εξουσία να ικανοποιηθούν και να αποτραπεί ενδεχόμενη αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο και θα αποφανθεί τελεσίδικα για την συνταγματικότητα ή μη της πρότασης νόμου που ψηφίστηκε προ μερικών εβδομάδων σε Νόμο.

Όσον αφορά, δε, την πρόταση νόμου για την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, παρότι έχει τεθεί από πλευράς ΔΗΚΟ, εισήγηση για αναβολή στην ψήφισή της, εντούτοις, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα τεθεί κανονικά προς ψήφιση, εξασφαλίζοντας, μάλιστα, την απαραίτητη πλειοψηφία για έγκρισή της από το Κοινοβούλιο, αφού υπέρ αναμένεται να ταχθούν, τουλάχιστον, ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και Οικολόγοι.

Προς ψήφιση πολλοί προϋπολογισμοί

Πέραν των πιο πάνω, στην Ολομέλεια της Βουλής θα τεθούν προς ψήφιση αρκετοί προϋπολογισμοί Οργανισμών Δημοσίου Δικαίου. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την ατζέντα που έχει δημοσιοποιηθεί, θα ψηφισθούν οι προϋπολογισμοί της ΑΗΚ, του ΡΙΚ, του ΚΥΠΕ, της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου, του ΟΑΥ, του ΟΚΥπΥ, του Ταμείου Τουρκοκυπριακών Περιουσιών, της Παγκύπριας Ένωσης Προσφύγων, της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων και του Συμβουλίου της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, καθώς και της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Επίσης, προς ψήφιση θα τεθούν ο τρίτος συμπληρωματικός προϋπολογισμός του κράτους για το 2022 ύψους 345 εκατομμυρίων ευρώ, οι συμπληρωματικοί προϋπολογισμοί του Πανεπιστημίου Κύπρου και ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού.

Νέο συνταξιοδοτικό και Κανονισμοί Αρχής Κατά της Διαφθοράς

Στη σημερινή συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής, θα τεθούν προς ψήφιση και μία σειρά από άλλα σημαντικά νομοθετήματα, μεταξύ αυτών οι Κανονισμοί για τη ρύθμιση της λειτουργίας της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς και το νομοσχέδιο για την ίδρυση νέου επαγγελματικού σχεδίου συνταξιοδοτικών ωφελημάτων για τους υπάλληλους της κρατικής υπηρεσίας και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, το οποίο διέπεται από τις βασικές πρόνοιες του υφιστάμενου κυβερνητικού σχεδίου συντάξεων που αφορούν στην υπηρεσία των υπαλλήλων από την 1η Ιανουαρίου 2013 και εντεύθεν.

Ακόμη, προς ψήφιση θα τεθεί το νομοσχέδιο που κατέθεσε η Κυβέρνηση και αποσκοπεί στην ενίσχυση της προστασίας καταβολής του μισθού των εργοδοτουμένων και στη διόρθωση κενών και αδυναμιών που εντοπίστηκαν στην υφιστάμενη νομοθεσία.

Στην Ολομέλεια, επιπρόσθετα, θα τεθούν για ψήφιση το νομοσχέδιο για επέκταση της υποχρεωτικής προδημοτικής εκπαίδευσης, ένα θέμα που προκάλεσε και προκαλεί την έντονη αντίδραση της ΠΟΕΔ, οι Κανονισμοί για διαφοροποίηση των εξεταζόμενων μαθημάτν για προαγωγή και απόλυση των μαθητών της Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξης των Τεχνικών Σχολών, καθώς και το νομοσχέδιο που στοχεύει στον εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου το οποίο ρυθμίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση γονικής άδειας, άδειας πατρότητας, άδειας φροντίδας και απουσίας από την εργασία για λόγους ανωτέρας βίας.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για  Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top