ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το θα «έκοβα κεφάλια» Χριστοδουλίδη για Φυλακές, η αποκάλυψη Αβέρωφ για υπουργό και το «δεν είμαι ΑΚΕΛικός υποψήφιος» του Μαυρογιάννη

Το θα «έκοβα κεφάλια» Χριστοδουλίδη για Φυλακές, η αποκάλυψη Αβέρωφ για υπουργό και το «δεν είμαι ΑΚΕΛικός υποψήφιος» του Μαυρογιάννη

Στο δεύτερο διακαναλικό debate των τεσσάρων ιδιωτικών καναλιών συμμετείχαν οι υποψήφιοι για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Αβέρωφ Νεοφύτου, Νίκος Χριστοδουλίδης και Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Το debate είχε διάρκεια δύο ωρών και αναπτύχθηκαν θέματα προς συζήτηση όπως η οικονομία, το Κυπριακό, οι φυλακές, η διαφθορά αλλά και τα προγράμματα των υποψηφίων.

Διαβάστε όσα είπαν οι τρεις υποψήφιοι ανάμεσα σε άλλα

Αβέρωφ Νεοφύτου

«Ο εκάστοτε Πρόεδρος έχει τόσες εξουσίες όσο κανένας άλλος. Πρώτη μου πράξη είναι να καλέσω τις πολιτικές δυνάμεις για μεγάλη και σοβαρή συζήτηση. Σε τρεις άξονες. Ο κάθε αξιωματούχος πρέπει να επικυρώνεται από το κοινοβούλιο. Ήρθε ο καιρός να διαχωρίσουμε τον Γενικό Εισαγγελέα από τον νομικό σύμβουλο του κράτους. Να καθορίσουμε θητείες στους ανεξάρτητους θεσμικούς αξιωματούχους.

Δεν επιτρέπεται να έχουμε νόμους και να μην εφαρμόζονται. Να έχουμε όργανα της τάξης και να επικοινωνούν με φυλακισμένους μέσω κινητών. Οι φυλακές είναι σωφρονισμός. Πρέπει να εφαρμοστούν οι σημερινοί νόμοι. Το πιο εύκολο πράγμα είναι να ελέγξεις αν υπάρχουν κινητά. Να βάλεις φράχτη στις φυλακές. Πρέπει να προστατεύσουμε τους εργαζόμενους στις φυλακές.

Το Κυπριακό έχει πλαίσιο και οι συνομιλίες είναι κάτω από τον ΓΓ. Αξιοπιστία όποιος και να είναι Πρόεδρος για το συμφωνημένο πλαίσιο. Ξέρει ο διεθνής παράγοντας τις θέσεις μου. Για επανέναρξη του διαλόγου με δύο ζητήματα στο τραπέζι. Της ασφάλειας ως ευρωπαϊκή χώρα. Προβάλλω και την ένταξη της Κύπρου στο Νάτο. Και το δεύτερο για το θέμα της ενέργειας ως καταλύτης για τη λύση του Κυπριακού.

Συγχύζουμε τι θα βάλουμε στο τραπέζι για να ξεκλειδώσουμε το θέμα με τις συνομιλίες μας. Η Τουρκία δεν θα πετύχει ποτέ τα δύο κράτη που θέλει. Αν δεν είμαστε αξιόπιστοι δεν θα ξεκινήσει καν η διαδικασία για επανένταξη των συνομιλιών. Η διεθνή κοινότητα θέλει αξιοπιστία.

Θέλω να είμαστε ειλικρινείς προς τους πολίτες. Οι πολίτες πληγώθηκαν από λάθη και παραλήψεις. Έχουν γίνει αρκετά καλά από την Κυβέρνηση Αναστασιάδη. Να καθορίσουμε τη σύγκρουση συμφέροντος. Να αποφασίσουμε με θεσμικό ή και συνταγματικό τρόπο να κόψουμε τη διασύνδεση αξιωματούχων που μπορεί να έχουν εργοστάσιο και να κάνει προσφορά, είναι σύγκρουση συμφερόντων.

Η μεταρρύθμιση δικαστηρίων να μην την συνδέουμε με τη διαφθορά. Καμία σχέση με τη λογοδοσία. Αγαπητέ μου κ. Μαυρογιάννη, το έγκλημα δεν έχει ούτε ιδεολογικό χρώμα, ούτε κομματικό.

Στόχος είναι η πολιτεία να άρει τις αδικίες. Να είσαι δίπλα από τον πρόσφυγα, τον φτωχό. Υπάρχει ένα όχημα για να πας στον στόχο. Πρέπει να έχεις οικονομία. Να παράγει η οικονομία. Πρέπει να υπάρχει δικαιοσύνη. Μπορώ να υποσχεθώ για τον πρόσφυγα. Όσο η κατοχή παραμένει οφείλουμε να ενισχύσουμε τους πρόσφυγες. Μόνο όταν κρατάς δυνατή την οικονομία. Μπορώ να εγγυηθώ μια ισχυρή οικονομία. Θα επαναλάβω. Στόχος είναι να βοηθήσουμε να μπορείς να βοηθάς με τον πλούτο. Κρατώντας δυνατή την οικονομία και αν έχεις οικονομία μπορείς να βοηθήσεις.

Όλοι οι Προέδροι πέρασαν μέσα από τις διαδικασίες του ΔΗΣΥ. Ακολουθούν την πολιτική του Νίκου Αναστασιάδη.

Άλλο ενότητα, άλλο αχταρμάς. Εδώ βλέπουμε κοινοπραξία ανθρώπων που δεν μιλούν μεταξύ τους.

Πριν σχολιάσω, ο ΔΗΣΥ στήριξε το ΓεΣΥ σε απάντηση σε κάποιους. Έχετε πολύ σωστά πει ότι πρέπει να δούμε τους συνετούς. Το 75% δεν σταμάτησα να πληρώνουν τη δόση τους ακόμη και το 2013. Κάποιοι δεν πληρούσαν τα κριτήρια. Να μένουν για 5 ολόκληρα χρόνια χωρίς να πληρώνουν. Είναι με αυτές νούσιμες προσεγγίσεις που ξεχωρίζουμε τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Το δημόσιο χρέος έχω στόχο να είναι στο 30%.

Δεν μπορεί να αυξάνονται τα δανειστικά επιτόκια και να μένουν στάσιμα τα καταθετικά επιτόκια. Η αναδιάρθρωσης δανείου για αυτούς που δεν μπορούν λόγω της αύξησης επιτοκίου να πληρώνουν.

Ο ΠτΔ τοποθετήθηκε ότι ετοίμασε ένα σημείωμα, το αρνήθηκε ο κ. Χριστοδουλίδης. Έρχομαι τώρα στο θέμα των συμφωνιών. Θα ήταν αφύσικο να μην υπήρχε συμφωνία μεταξύ του Χριστοδουλίδη και των κομμάτων που τον στηρίζουν. Είναι δικαίωμα και φυσιολογικό. Απλά ο πολίτης πρέπει να γνωρίζει αυτές τις συμφωνίες, διαφάνεια πάνω από όλα. Από τη στιγμή που αρνείτο ο κ. Χριστοδουλίδης να μπει στη διαδικασία, η πρόταση του ΠτΔ ήταν να αναλάβει ο Αβέρωφ και θα μπορούσαμε να συζητήσουμε και άλλες επιλογές. Δεν αποκλείαμε να συζητήσουμε και με τα άλλα κόμματα.

Με τις πάρα πολύ καλές προθέσεις των συνυποψηφίων μου να λύσουν όλα τα προβλήματα, τους το αναγνωρίζω. Χρειάζεται ένα όχημα για να πετύχεις αυτό το πράγμα. Θα το επαναλαμβάνω συνεχώς.

Δεν θα εμπλακώ σε διαμάχη. Ζητήσαμε να δοθούν στη δημοσιότητα οι συμφωνίες με τα κόμματα. Δεν είχαμε καμία επίσημη συνάντηση με το ΔΗΚΟ. Είναι άδικο προς την Κυβέρνηση που υπηρέτησε ο κ. Χριστοδουλίδης. Νομοσχέδιο της Κυβέρνησης Δημήτρη Χριστόφια.

Δεν μπορεί οι πολίτες να βγαίνουν σύνταξη στα 65 και οι πολιτικοί αξιωματούχοι στο 60. Για αυτό κατέθεσα πρόταση. Είναι πρότασή μου να γίνουν όλα στα 65, όπως και οι πολλαπλές συντάξεις που ήταν πρότασή μου. Έχω πρόταση νόμου που δεν συζητείται. Έστειλα και τρεις φορές επιστολές. Υπάρχει η λύση.

Καταργήθηκε το συνταξιοδοτικό στη δημόσια υπηρεσία. Άκουσα πράγματα απόψε ότι είναι ατομική βόμβα. Είναι βιώσιμες οι κοινωνικές ασφαλίσεις. Είναι βιώσιμο το ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων. Μπορούμε να ζητήσουμε μείωση του ορίου αφυπηρέτησης σε κάποια επαγγέλματα.

Τιμονιέρη θα εκλέξουμε. Θέλουμε έναν ικανό και ζυμωμένο να φέρνει λύσεις και αποτελέσματα. Να μου πείτε μια πέτρα ή όσες πέτρες ήμουν από κάτω. Δεν επιτρέπονται τα υπονοούμενα. Δεν φεύγω από το στούντιο αν δεν ξεκαθαρίσουν τα υπονοούμενα.  

Το 2012 η Κυβέρνηση του ΑΚΕΛ έφερε νομοσχέδιο στη Βουλή. Καμία τροπολογία δεν έκανα σε αυτό και τον διαψεύδω τον κύριο Μαυρογιάννη.

Πρέπει να θεσπίσουμε ολοήμερο δημόσιο σχολείο. Για να μπορέσεις να έχεις αυτή την ισοπολιτεία πρέπει να ξέρεις να κουμαντάρεις την οικονομία.

Έχουμε προτεραιότητα να αυξήσουμε το κοινωνικό κράτος. Πρέπει να συνεχίσουμε.

Κατέβηκα στις εκλογές για να τις κερδίσω. Εάν δεν εκλεγώ θα αποταθώ στα μέλη του κόμματός μου και θα ζητήσω ανανέωση της θητείας μου. Θα πάω σε εκλογικό συνέδριο αμέσως. Ξέρετε το βιογραφικό μου, έχω γνώση για την οικονομία. Είναι το πιο σημαντικό ζήτημα η οικονομία. Αν εκλεγώ θα είναι υπουργός Οικονομικών ο Κωνσταντίνος Πετρίδης. Ο Αβέρωφ έχει ξεκάθαρη άποψη και θα μιλά ξεκάθαρα. Οι άλλοι θα μιλούν αόριστα.

Το ζητούμενο είναι να μάθουμε με ποιους θα κυβερνήσουν οι άλλοι. Ο κ. Μαυρογιάννης δεν μας λέει τον υπουργό Οικονομικών του. Υπάρχει μια ηθική στην πολιτική. Επικαλείται ότι είναι συναγερμικός ο κ. Χριστοδουλίδης. Δεν θα υπάρχουν αποστάτες.

Ο ίδιος ο ΠτΔ ζήτησε διερεύνηση. Να θυμίσω στον κ. Μαυρογιάννη τι μας παρέδωσε το κόμμα που τον στηρίζει. Έχουμε μια σταθερότητα και ο κόσμος γνωρίζει ποια Κύπρο παραλάβαμε το 2013. Τα προβλήματα δεν έχουν χρώμα, οι λύσεις έχουν όμως χρώμα. Έρχονται δύσκολα όχι μόνο για την Κύπρο. Εμείς στην Κύπρο έχουμε και την ανοιχτή πληγή του Κυπριακού. Δεν συμβιβάζομαι με μισή πατρίδα. Έχω αυτοπεποίθηση και σιγουριά ότι μπορούμε να κρατήσουμε ρυθμούς ανάπτυξης. Θα κάνουμε ακόμα μια φορά πράξεις.

Ανδρέας Μαυρογιάννης

«Βεβαίως υπάρχει θεσμική στρέβλωση. Το εντυπωσιακό ότι δεν έγινε τίποτα μέχρι τώρα. Στο προεκλογικό μας πρόγραμμα υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις. Μεταξύ αυτών, η δημιουργία Ανεξάρτητης Επιτροπής Διορισμών, στη στην οποία θα μπορούν να συμμετάσχουν και Ειδικοί. Η Επιτροπή θα ετοιμάζει πρόταση προς τον ΠτΔ. Πέραν τούτου, για τα πρόσωπα που προτείνονται θα πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις και κριτήρια.

Πρώτον πλήρης διαλεύκανση και διερεύνηση όσων καταγγέλλονται για τις Κεντρικές Φυλακές. Φαίνεται να υπάρχει ένα μεγάλο ζήτημα. Χρειάζεται να γίνει η απαραίτητη μεταρρύθμιση για να μην επαναλαμβάνονται φαινόμενα σύγκρουσης Θεσμών. Διαφάνεια, λογοδοσία, απόδοση ευθυνών χωρίς να φτάνουμε σε κυνήγι μαγισσών. Προσοχή, σοβαρότητα, με αίσθηση του κράτους δικαίου και να δράσουμε γρήγορα.

1η Μαρτίου επικοινωνία με ΓΓ για να αναλάβει πρωτοβουλία για επανέναρξη συνομιλιών. Δεύτερον, να επισκεφθεί την Κύπρο άμεσα, Τρίτον, αποστολή επιστολής προς Συμβούλιο Ασφαλείας, Τέταρτον, επίσκεψη ή επιστολή προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Όλα αυτά μπορούν να γίνουν και να επιτύχουν όταν εμείς είμαστε απόλυτα αξιόπιστοι. Αμφιβάλλω ότι οι ανθυποψήφιοι μου έχουν αυτή την αξιοπιστία

Η διαφθορά σε αυτόν τον τόπο έχει θεριέψει. Υπάρχουν καταχρήσεις και υπερβάσεις εξουσίας και υπάρχει ιδιωτική χρήση του κράτους, όπως παραδείγματος χάριν τα διαβατήρια. Χρειάζεται να έχουμε χρηστή διοίκηση και κράτος δικαίου.

Με εντυπωσιάζει αυτό που λέει ο κ. Νεοφύτου. Τα τελευταία χρόνια έχει καταγραφεί διόγκωση της διαφθοράς. Πρέπει να βάλουμε το μαχαίρι στο κόκκαλο. Πρέπει να αφεθούν οι Θεσμοί να λειτουργήσουν και τιμωρία αυτών των φαινομένων (διαφθοράς).

Για την ανισότητα: Πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι υπάρχουν πολύ χειρότερα. Υπάρχουν νέοι που πληρώνουν νοίκι περισσότερο από τον μισθό τους. Τεράστια αποτυχία αυτή η ανισότητα μεταξύ των πολιτών.

Για τον κατώτατο μισθό: Να αναθεωρηθεί ο κατώτατος μισθός. Υπάρχουν πολλές αδυναμίες και να καθορίζεται σε ωριαία βάση. Να μπούμε σε νέα διαβούλευση, γιατί υπάρχουν σοβαρά κενά που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Για το μεταναστευτικό: Δραστικά μέτρα επαναπατρισμού και επίσπευση διαδικασιών εξέτασης αιτήσεων ασύλου. Έτσι θα αποσυμφορηθούν και το Πουρνάρα και οι δομές. Δεν θα λυθεί ποτέ το πρόβλημα ολοκληρωτικά, αλλά μπορούμε να κάνουμε πράγματα. Σίγουρα οι λύσεις δεν είναι οι φράχτες ούτε η καταγγελία της Τουρκίας.

Εγώ πρέπει να πω ότι έχω κουραστεί από τον καιρό που ήμουν νέος για κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Χάνουμε την αξιοπιστία μας.

Δεν είμαι Ακελικός υποψήφιος, είμαι ανεξάρτητος υποψήφιος και δεν θα αποκλείσω όποιον μοιράζεται τις ίδιες έγνοιες με εμένα.

Εγώ λέω και ξαναλέω έχω δώσει την μαρτυρία μου με ακρίβεια και χωρίς πάθος. Δεν έχω κανένα πρόβλημα με το ΑΚΕΛ. Έχω ακούσει εκατοντάδες διαφορετικές ερμηνείες. Με τιμά που το ΑΚΕΛ με εμπιστεύεται και στήριξε τη διαπραγμάτευση που κάναμε με τον κ. Ακιντζί. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να κάνει τη δική του ερμηνεία. Ο μόνος τρόπος να λύσουμε το Κυπριακό να συνεχίσουμε από εκεί που μείναμε το 2019. Είμαι συνεπής και αξιόπιστος.

Μα γιατί να καλέσω το ΑΚΕΛ να με διαψεύσει; Έχει παρατραβήξει αυτό το ανέκδοτο.

Για τζετ και γιοτ: Δεν με αφορά, δεν με εκφράζει. Σε καμία περίπτωση δεν θα το έκανα. Αν πρόκυπτε αδήριτη ανάγκη για χρήση ιδιωτικής πτήσης αυτό είναι άλλο. Προσπαθώ να είμαι όσο πιο απλός άνθρωπος μπορώ.

Δύσκολο να λέω αρνητικούς χαρακτηρισμούς για τους ανθυποψηφίους μου. Δεν θα δώσω χαρακτηρισμούς στους ανθυποψηφίους μου.

Για μένα τα χαρακτηριστικά του Προέδρου είναι να είναι έντιμος, ειλικρινής, να σέβεται, να είναι απλός.

Έκανα αναφορά σε μία παλαιότερη αναφορά που έκανε ο κ. Νεοφύτου. Είναι πεποίθηση στον κόσμο ότι βρίσκεται κάτω από κάθε πέτρα.

Ως νομικός δεν θέλω να αποφαίνομαι για ανθρώπους χωρίς στοιχεία.

Πρώτον, πλήρης εφαρμογή της Σύμβασης των ΗΕ για τα δικαιώματα των Παιδιών.

Ολοήμερο Δημόσιο Σχολείο – Το έχουμε κοστολογήσει και είναι εφικτό.

Καταργούμε τους Καθηγητές αορίστου χρόνου.

Πάνω από το 17% του πληθυσμού είναι κάτω από το όριο της φτώχειας. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα.

Έπρεπε να γίνει και δεν έγινε, οπόταν είναι σχήμα οξύμωρο να τίθεται τώρα ως προτεραιότητα, η προώθηση του Ολοήμερου Σχολείου. Πρέπει όμως να αρχίσει άμεσα.

Αναξιόπιστος είναι αποδεδειγμένα ο κ. Χριστοδουλίδης. Δεν μπορώ να τον χαρακτηρίσω ως διεφθαρμένο.

Σε ό,τι αφορά τους κουρεμένους, ότι είναι δυσπραγούντες και χωρίς να φταίνε βρέθηκαν σε αυτή τη θέση. Πρέπει ένα ποσοστό από τα μερίσματα των Τραπεζών να πηγαίνει στο Ταμείο που δημιουργήθηκε.

Ο κόσμος είναι θυμωμένος με το θέμα των εκποιήσεων.

Δεν είναι δυνατόν ο κ. Νεοφύτου ότι τον Ιανουάριο θα έχουμε λύση για το θέμα, αλλά να μην αποδεχόμαστε την αναστολή εκποιήσεων μέχρι τότε.

Με εντυπωσιάζει ότι μετά από 10 χρόνια δεν έχει γίνει τίποτα.

Κατάργηση του πέναλτι 12% στις συντάξεις όσων έχουν συμπληρώσει το όριο για αφυπηρέτηση, μαζί με αναβάθμιση των συντάξεων.

Δεν γίνεται κάποιος που συνείσφερε για 50 χρόνια στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων να λαμβάνει σύνταξη 400 ευρώ.

Συνταξιοδότηση των κρατικών αξιωματούχων στα 65. Έπρεπε ήδη να είχαν αλλάξει αυτά τα πράγματα.

Το συνταξιοδοτικό πρέπει να επιφέρει κοινωνική δικαιοσύνη και μία δίκαιη κατανομή των πόρων.

Υπάρχουν τρόποι να καταργηθεί το πέναλτι του 12%. Εμείς θα το καταργήσουμε.

Το συνταξιοδοτικό πρέπει να επιφέρει κοινωνική δικαιοσύνη και μία δίκαιη κατανομή των πόρων.

Υπάρχουν τρόποι να καταργηθεί το πέναλτι του 12%. Εμείς θα το καταργήσουμε.

Το πέναλτι του 12% επιβλήθηκε χωρίς αναλογιστική μελέτη.

Η επόμενη μέρα των Εκλογών, εάν δεν εκλεγώ, θα με βρει σπίτι μου. Έχω τόσα πολλά πράγματα να κάνω στη ζωή μου. Δεν θα έχω κανένα θέμα εάν δεν εκλεγώ.

Δεν θα πω στους ψηφοφόρους μου τι θα κάνουν εάν δεν περάσω στον δεύτερο γύρο. Δεν θα ήθελα η όποια δική μου τοποθέτηση να επηρεάσει τους πολίτες.

Ο ηγέτης πρέπει να ηγείται με το παράδειγμά του και να επιλέγει σωστά τους συνεργάτες του.

Έχω δίπλα μου μία πολύ δυνατή ομάδα. Δεν διεκδικώ ότι είμαι παντογνώστης. Να χρησιμοποιήσουμε τους σωστούς ανθρώπους για να υλοποιήσουμε το όραμά μας.

Βρισκόμαστε στο τέλος μιας 10ετούς διακυβέρνησης του ΔΗΣΥ.

Έχουμε ενώπιον μας δύο υποψήφιους του Συναγερμού που ερίζουν ποιος είναι πιο Συναγερμικός.

Πρέπει να αντιμετωπιστούν σωρεία ζητημάτων όπως η ακρίβεια, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, κ.ά.

Θεωρώ ότι έκανα πολύ καλά που απευθύνθηκα στον αρμόδιο Επίτροπο και την Αρχή Διαφθοράς για να διερευνήσει ισχυρισμούς που διατυπώνονται σε ένα βιβλίο και χαίρομαι που το έπραξε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μία εβδομάδα μετά.

Νίκος Χριστοδουλίδης

«Σεβασμός στο Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο ΠτΔ έχει αρκετές εξουσίες. Η λύση δεν είναι να διορίσουμε Αντιπρόεδρο ή Βοηθό Πρόεδρο. Δεν παίζουμε με το Σύνταγμα. Θα είναι αρνητικό για την προσπάθεια λύσης του Κυπριακού. Γνωμοδοτικό όργανο στις συστάσεις διορισμών.

Ως ΠτΔ θα καλούσα τους εμπλεκόμενους. Να σταματήσουν οι δημόσιες τοποθετήσεις γιατί επηρεάζουν αρνητικά. Είμαστε κράτος μέλος της ΕΕ και σε διεθνείς οργανισμούς. Θα λάμβανα αποφάσεις από είχα πλήρη εικόνα της κατάστασης των πραγμάτων. Αυτό αποτελεί υπευθυνότητα της εκτελεστικής εξουσίας.

Οι ενέργειες της Τουρκίας δεν αποτελούν δικαιολογίες για μας. Θα κάνουμε επισκέψεις στο Παρίσι, τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο για να πείσουμε για τις θέσεις μας. Όλα αυτά σε συντονισμό με την Ελληνική Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Τουρκία θα έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μόνο αν δει τα οφέλη από τη λύση του Κυπριακού. Δεν έχω καμία ιδεολογική αλλεργία με το ΝΑΤΟ.

Φυσικά και θα "έκοβα κεφάλια" στις φυλακές εάν έχω μπροστά μου συγκεκριμένα δεδομένα. Η διαφθορά είναι οτιδήποτε ξεφεύγει του πλαισίου της νομιμότητας.

Αν δεν χτίσουμε κουλτούρα εναντίον της διαφθοράς, τότε δεν θα καταφέρουμε τίποτα.

Απόλυτα ρεαλιστική η προοπτική Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας. Οι αντίπαλοί μου ασκούν κριτική, επειδή δεν κατάφεραν οι ίδιοι να εξασφαλίσουν την στήριξη άλλων πολιτικών δυνάμεων.

Πρόσωπα ευρείας αποδοχής από όλους τους πολιτικούς χώρους. Έχω ξεκάθαρο προφίλ και χαρακτηριστικά ατόμων που θα είναι στο Υπουργικό Συμβούλιο. Υπάρχουν αξιόλογα πρόσωπα και για το Υπουργείο Οικονομικών, Εξωτερικών και για τα υπόλοιπα Υπουργεία.

Οι τοποθετήσεις τους δείχνουν την απόσταση που έχουν από την κοινωνία των πολιτών. Επειδή ο κύριος Νεοφύτου δεν εξασφάλισε την υποστήριξη των κομμάτων μιλάει για Κυβέρνηση - αχταρμά.

Θα απέφευγα να χρησιμοποιήσω αεροπλάνο ή γιοτ φίλου μου για να ταξιδέψω.

Πρέπει να γίνει καταγραφή από το 1974 μέχρι σήμερα για το τι έχουν λάβει οι πρόσφυγες. Δεν έχουν πάρει όλοι τα ίδια.

Διαφάνεια με τη χρήση τουρκοκυπριακών περιουσιών. Έχω συναντήσει του κατόχους αξιογράφων και πρέπει να ανταποκριθούμε στις προσδοκιών τους. Δεν παίζουμε με την οικονομία και πρέπει να έχουμε δυνατή κοινωνική πολιτική για τις προκλήσεις που μπορεί να έρθουν στο μέλλον. Είμαι ξεκάθαρος.

Το στεγαστικό έχει εξελιχθεί σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των πολιτών. Στη Λεμεσό υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν σχέδια και υπηρεσίες του κράτους για το στεγαστικό.

Σχετικά με τα χρήματα που χάθηκαν από τα Χρυσά διαβατήρια: Λήφθηκαν αποφάσεις στο Υπουργικό Συμβούλιο, βάση εισηγήσεων από τους αρμόδιους Υπουργούς. Το πρόβλημα υπήρξε από τις διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεων.

Ξεκίνησα τον διάλογο με την κοινωνία και ακολούθως απευθύνθηκα στα κόμματα που δεν είχαν λάβει τις δικές τους αποφάσεις. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων παρουσίασα τις θέσεις μου και άκουσα τις δικές τους. Κρίνομαι από το προεκλογικό μου πρόγραμμα.

Ένα από τα πρώτα θέματα με τα οποία θα ασχοληθούμε είναι το συνταξιοδοτικό. Είναι μία ωρολογιακή βόμβα που αν δεν την διαχειριστούμε σύντομα θα υπάρχει πρόβλημα.

Όπως έχουμε ελάχιστη σύνταξη, να έχουμε και μάξιμουμ. Θα πρέπει να το δούμε σε κάποια επαγγέλματα.

Πρέπει να μιλάμε στον κόσμο υπεύθυνα.

Ο ηγέτης πρέπει να είναι κοντά στο λαό. Θα πρέπει να είναι τίμιος και να γνωρίζει ότι έχει ημερομηνία λήξης το αξίωμα που κατέχει.

Είναι σημαντικό ως κράτος να έχουμε στοχευμένη κοινωνική πολιτική για τα παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Μπορούμε να αναπτύξουμε συγκεκριμένες πολιτικές για ανθρώπους που είναι κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Είμαι υπέρ του καθολικού ολοήμερου σχολείου. Πρέπει να ξεκινήσει η σταδιακή υλοποίηση. Δεν μπορεί να γίνει όμως αύριο.

Τα παιδιά μου πηγαίνουν σε ιδιωτικό σχολείο. Θεωρώ ότι θα εκλεγώ και θα είμαι στο Προεδρικό Μέγαρο. Αν δεν με τιμήσουν οι πολίτες, θα ψάξω δουλειά στον ιδιωτικό τομέα.

Αν ήθελα να εξασφαλίσω το μέλλον μου, θα μπορούσα να το κάνω. Στο Υπουργικό μου θα υπάρχουν και Συναγερμικά πρόσωπα. Ο ΔΗΣΥ θα συνεργαστεί για το καλό του τόπου για να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις του Κυπριακού λαού.

Στόχος μας είναι η δημιουργία ελπίδας και προοπτικής. Έχουμε συγκεκριμένο πλάνο για το Κυπριακό και την οικονομία. Το μεταναστευτικό και την παιδεία.

Δεν προσεγγίζω τους κυρίους Νεοφύτου και Μαυρογιάννη ως αντιπάλους μου.

Ως Κυβέρνηση ευρείας αποδοχής θα αντιμετωπίσουμε τις προσκλήσεις για μία καλύτερη Κύπρο».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Αναχώρησε απόψε από το λιμάνι της Λάρνακας το σκάφος Jennifer φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ αρμόδιες πηγές. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top