ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Aνάλυση του debate: Απέφυγαν το λάθος και είχαν άσους στο μανίκι - Στρατηγική αιφνιδιασμού από τους δύο

Aνάλυση του debate: Απέφυγαν το λάθος και είχαν άσους στο μανίκι - Στρατηγική αιφνιδιασμού από τους δύο

Στρατηγική αιφνιδιασμού ακολούθησαν οι τρεις βασικοί διεκδικητές της προεδρίας στη δεύτερη τηλεμαχία που μεταδόθηκε το βράδυ της Πέμπτης από τους τέσσερις μεγάλους τηλεοπτικούς σταθμούς Αlpha, Antenna, Sigma και Omega. Περισσότερο οι Νίκος Χριστοδουλίδης και Αβέρωφ Νεοφύτου, οι οποίοι έκρυβαν άσους στο μανίκι σε μια προσπάθεια να καθορίσουν την ατζέντα της συζήτησης, ενώ το δικό του highlight είχε και ο Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Σε επίπεδο εντυπώσεων αλλά και ουσίας ο Νίκος Χριστοδουλίδης φάνηκε να υπερέχει αφού ήθελε να κλείσει οριστικά το θέμα που ανέδειξε ο «Πολίτης» την Κυριακή ότι συνομολόγησε μυστική συμφωνία με το ΔΗΚΟ, ένα ζήτημα το οποίο ο ΔΗΣΥ φροντίζει να συντηρεί, για προφανείς λόγους. Αφού διέψευσε την ύπαρξη τέτοιας συμφωνίας, ο Νίκος Χριστοδουλίδης έδωσε στους δημοσιογράφους έγγραφα με τις θέσεις που επέδωσε τον περασμένο Μάιο σε ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ και Οικολόγους, με τα οποία βρισκόταν σε διάλογο εκείνη την περίοδο προτού πάρουν τις αποφάσεις τους για τις προεδρικές. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης παρουσίασε και δεύτερο έγγραφο με τις θέσεις που του κατέθεσε το ΔΗΚΟ, από τις οποίες υιοθέτησε εκείνες που είναι συμβατές με το πρόγραμμά του και τις θέσεις του. «Δεν υπάρχει μυστική συμφωνία, δεν έχω να κρύψω οτιδήποτε», είπε στους δημοσιογράφους που εκπροσώπησαν τους τέσσερις τηλεοπτικούς σταθμούς, την Αιμιλία Κενεβέζου του Alpha, τον Κυριάκο Πομηλορίδη του Αντέννα, τον Σωτήρη Παρούτη του Omega kαι την Πέτρα Αργυρού από το Σίγμα. Περισσότερα για το θέμα θα πρέπει να αναμένονται τις επόμενες μέρες, όταν οι δημοσιογράφοι θα δώσουν συνέχεια στο θέμα και σίγουρα θα δημοσιοποιήσουν τα έγγραφα που τους έδωσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης. Συνέχεια αναμένεται να δοθεί και στην κατηγορία που διατύπωσε ο τέως ΥΠΕΞ ότι ο Αβέρωφ Νεοφύτου, στην προσπάθειά του να φέρει κοντά του άλλα κόμματα για να τον υποστηρίξουν, τους υποσχέθηκε διαμοιρασμό της εξουσίας, κατηγορία την οποία διατυπώνουν τις τελευταίες μέρες δημοσίως και στελέχη του ΔΗΚΟ.

Παρασκήνιο για αποχώρηση Αβέρωφ

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου απάντησε στον ισχυρισμό του Νίκου Χριστοδουλίδη ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει αφού δεν είχε καμιά επίσημη συνάντηση με τα άλλα κόμματα. Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ κλήθηκε να δώσει λεπτομέρειες για τις διεργασίες που υπήρξαν τέτοια εποχή πριν από ένα χρόνο ώστε να βρεθεί λύση στο θέμα της επιλογής υποψηφίου στην παράταξη. Οπως ανέφερε, όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιχείρησε τη συμβιβαστική παρέμβαση, έγινε λόγος για απόσυρση της υποψηφιότητας του Προέδρου της παράταξης εάν με την κίνηση αυτή θα μπορούσε να επιτευχθεί συνεργασία με άλλες πολιτικές δυνάμεις, έχοντας ως βάση του προγράμματος διακυβέρνησης τις θέσεις του ΔΗΣΥ. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου δεν ήθελε να δώσει συνέχεια στη συζήτηση γύρω από το εν λόγω θέμα.

Πάει σε εκλογές

Το δεύτερο σημείο στο οποίο ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ήταν προετοιμασμένος, ήταν η ερώτηση για τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί σε περίπτωση εκλογής ήττας. Αποκάλυψε ότι σε περίπτωση που δεν περάσει στον δεύτερο γύρο θα αναλάβει την ευθύνη και θα παραιτηθεί από την ηγεσία της παράταξης, αλλά θα συγκαλέσει συνέδριο και θα είναι ξανά υποψήφιος για επανεκλογή από τα μέλη του κόμματος. «Είμαι πολιτικό ον και έχω ευθιξία» είπε χαρακτηριστικά. Το χαρτί με το οποίο ο Αβέρωφ Νεοφύτου ήθελε να καθορίσει την ατζέντα του debate ήταν η συνεχής αναφορά του ότι είναι έτοιμος να κυβερνήσει και ότι σε μεγάλο βαθμό έχει ήδη έτοιμη την ομάδα με την οποία θα κυβερνήσει.

Ο Πετρίδης και ο αχταρμάς

Πιο συγκεκριμένα, η αποκάλυψη του Αβέρωφ Νεοφύτου ότι θα διατηρήσει ως υπουργό Οικονομικών τον Κωνσταντίνο Πετρίδη εντάσσεται ακριβώς στη στρατηγική του να αναδείξει την ετοιμότητά του να αναλάβει τα ηνία της χώρας, θέλοντας την ίδια ώρα να βάλει πίεση στους Ανδρέα Μαυρογιάννη και Νίκο Χριστοδουλίδη να πράξουν το ίδιο. «Ακούγεται ωραία η κυβέρνηση ευρείας αποδοχής αλλά δεν θέλουμε κυβέρνηση αχταρμά» είπε ο Αβέρωφ Νεοφύτου, ρίχνοντας τα βέλη του στον Νίκο Χριστοδουλίδη.

Συναγερμικοί σε κυβέρνηση Χριστοδουλίδη

Ο τέως ΥΠΕΞ άρπαξε την ευκαιρία λέγοντας ότι και στη δική του κυβέρνηση θα υπάρχουν στελέχη από όλους τους χώρους, περιλαμβανομένου και του Δημοκρατικού Συναγερμού. «Δεν θέλω να γίνω δήμαρχος, ούτε ευρωβουλευτής», είπε χαμογελώντας ο Νίκος Χριστοδουλίδης όταν ερωτήθηκε πού θα τον βρει η επόμενη μέρα σε περίπτωση αποτυχίας στις εκλογές, ειρωνευόμενος τα δημοσιεύματα για τις πρόνοιες της «μυστικής συμφωνίας» με το ΔΗΚΟ. Οπως είπε, αν ήθελε να εξασφαλίσει το πολιτικό του μέλλον θα είχε ευκαιρίες να το κάνει, αλλά ρίσκαρε.

Ουδέτερος ο Μαυρογιάννης στον δεύτερο γύρο

Μακριά από την πολιτική είναι οι φιλοδοξίες του Ανδρέα Μαυρογιάννη σε περίπτωση ήττας στις εκλογές, όπως ο ίδιος ανέφερε. «Θα πάω σπίτι μου» ήταν η απάντηση που έδωσε όταν ρωτήθηκε τι θα κάνει εάν χάσει τις εκλογές. Ανέφερε πάντως ότι δεν πρόκειται να πάρει θέσει δημοσίως για τον υποψήφιο που θα στηρίξει στον δεύτερο γύρο σε περίπτωση που αποκλειστεί ο ίδιος. Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης προσπάθησε να διαφοροποιηθεί από τους δύο βασικούς ανθυποψήφιούς του, τους οποίους χαρακτήρισε συνεχιστές της παρούσας κατάστασης πραγμάτων. «Βρισκόμαστε στο τέλος μιας δεκαετούς διακυβέρνησης ΔΗΣΥ και έχουμε δύο υποψήφιους του ΔΗΣΥ. Η πλειοψηφία του κόσμου λέει ότι πάμε χειρότερα συνεπώς χρειάζεται χρηστή διοίκηση, κράτος πρόνοιας, αντιμετώπιση προβλημάτων, δεν βλέπω άλλη πρόταση διακυβέρνησης που μπορεί να τα αντιμετωπίσει», σημείωσε. Mπροστά στην καταφανή προσπάθεια των Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκου Χριστοδουλίδη να απευθυνθούν στο ακροατήριο του ΔΗΣΥ, όπου μαίνεται η κρίσιμη μάχη, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης κατηγόρησε τους δύο για κοκορομαχία και είπε τα εσωτερικά του ΔΗΣΥ δεν αφορούν τον κόσμο.

Ανέκδοτο το Κραν Μοντάνα

Επιτέθηκε κατά του Αβέρωφ Νεοφύτου ότι είναι ο άνθρωπος που βρίσκεται κάτω από όποια πέτρα σηκώσεις, κάτι το οποίο προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου του ΔΗΣΥ, ο οποίος είπε ότι δεν δέχεται τέτοια υπονοούμενα από ένα υποψήφιο Πρόεδρο. Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης επιτέθηκε και εναντίον του Νίκου Χριστοδουλίδη για την πρόταση συγκρότησης κυβέρνησης ευρείας αποδοχής, γιατί κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει, γιατί για να συμμετάσχει κάποιος σε μια κυβέρνηση πρέπει να ασπάζεται το ίδιο πρόγραμμα και το όραμα. Ερωτηθείς αν στη δική του κυβέρνηση θα είναι μόνο στελέχη του ΑΚΕΛ ο κ. Μαυρογιάννης απάντησε αρνητικά, ενώ δεν έκρυψε την ενόχλησή του όταν ρωτήθηκε γιατί έχει διαφορετική άποψη από το ΑΚΕΛ για το τι συνέβη στο Κραν Μοντάνα. «Έχει παρατραβήξει αυτό το ανέκδοτο» είπε ο Μαυρογιάννης απευθυνόμενος στον δημοσιογράφο του Αντέννα, Κυριάκο Πομηλορίδη, ο οποίος ρώτησε τον υποψήφιο γιατί δεν μπόρεσε να πείσει το κόμμα που τον στηρίζει για ένα τόσο σοβαρό θέμα.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Αναχώρησε απόψε από το λιμάνι της Λάρνακας το σκάφος Jennifer φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ αρμόδιες πηγές. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top