ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Χριστοδουλίδης: Αυτές είναι οι προτάσεις του για την εξωτερική πολιτική

Ν. Χριστοδουλίδης: Αυτές είναι οι προτάσεις του για την εξωτερική πολιτική

Ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης δημοσιοποιεί σήμερα τις προτάσεις του για την Εξωτερική Πολιτική υπό τον τίτλο «Ισχυρός Εταίρος – Εξωτερική Πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Οι προτάσεις, είναι αναρτημένες στον ιστότοπο https://www.christodoulides2023.com/pylones/planitis/exoteriki-politiki/ .
Στο πρόγραμμά του, αφού τονίζει ότι η εξωτερική πολιτική από τη φύση της είναι πολυεπίπεδη και πολυσύνθετη υπόθεση, διαπιστώνει ότι στην περίπτωση της Κυπριακής Δημοκρατίας καθοριστικής σημασίας παράγοντες στη διαμόρφωσή της είναι το κυπριακό πρόβλημα, η ιδιότητα της ως κράτος-μέλος της ΕΕ, η σημασία της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής και οι σχέσεις της χώρας μας με τα γειτονικά κράτη.

Γι’ αυτό, καθορίζει ως ύψιστη προτεραιότητα για την εξωτερική πολιτική της χώρας μας αυτούς τους παράγοντες και θα δώσει έμφαση από την πρώτη μέρα ανάληψης της διακυβέρνησης στους ακόλουθους στόχους-πολιτικές:

1. Πρώτος στόχος-πολιτική, η περαιτέρω αναβάθμιση των σχέσεών μας με όλα τα γειτονικά κράτη της Ανατολικής Μεσογείου (Ελλάδα, Αίγυπτος, Ισραήλ, Παλαιστίνη, Λίβανος, Ιορδανία –και σε εύθετο χρόνο- Συρία) και με τις χώρες της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής (χώρες του Κόλπου).

Γι’ αυτό τον στόχο προτείνει, 6 συγκεκριμένες πολιτικές και δράσεις.

2. Δεύτερος στόχος-πολιτική, είναι η αναβαθμισμένη και ενεργή συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στα τεκταινόμενα της ΕΕ, αποδεικνύοντας στην πράξη από τη μια την προστιθέμενη αξία της Λευκωσίας για την ΕΕ και από την άλλη, τον ρόλο της ως ουσιαστική γέφυρα της Ένωσης με την ευρύτερη περιοχή, αλλά και ως «εκπρόσωπος» των γειτονικών κρατών στις Βρυξέλλες. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, ο κ. Χριστοδουλίδης προτείνει 8 συγκεκριμένες πολιτικές και δράσεις.

3. Τρίτος στόχος-πολιτική, αποσκοπεί στην αναβάθμιση των σχέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με ισχυρές χώρες και χώρες που πρωταγωνιστούν σε όλες τις ηπείρους που δεν περιλαμβάνονται στα γειτονικά κράτη και στους εταίρους μας την ΕΕ.

Σε αυτό τον στόχο, εντάσσεται η ανασκόπηση των σχέσεων της Κύπρου με τις χώρες της γειτονικής Αφρικής, καθώς και της μακρινής Λατινικής Αμερικής, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στις σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με τον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης, τον Αραβικό Σύνδεσμο και τον Οργανισμό Τουρκογενών Κρατών.

4. Τέταρτος στόχος-πολιτική αφορά στην ενδυνάμωση του ρόλου της Κύπρου στους διεθνείς οργανισμούς στους οποίους συμμετέχει, κυρίως στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Στο πλαίσιο αυτού του στόχου, επιδιώκεται η περαιτέρω αναβάθμιση των σχέσεων της Κύπρου με τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, σχέσεις εξαιρετικά σημαντικές.

5. Πέμπτος στόχος-πολιτική αφορά στις εξαιρετικά σημαντικές σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Ελλάδα, την Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο που είναι και εγγυήτριες δυνάμεις.

Ειδικά η Ελλάδα, παραμένει ο ανιδιοτελής προασπιστής των δικαίων και αυτής της ίδιας της υπόστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας στο διεθνές στερέωμα και βασικός σύμμαχος στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού. Οι εξαιρετικές διμερείς σχέσεις Κύπρου-Ελλάδας πάντα επιδέχονται βελτίωσης και εμπλουτισμό με περαιτέρω έμφαση στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας.

Ταυτόχρονα, στο πρόγραμμα διακυβέρνησης του ανεξάρτητου υποψηφίου Νίκου Χριστοδουλίδη υπάρχουν 10 συγκεκριμένες πολιτικές και δράσεις για τις δομές και τη λειτουργία του Υπουργείου Εξωτερικών, ώστε να καταστεί ακόμη πιο αποτελεσματικό στις επιδιώξεις και στόχους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Επίσης, στο πρόγραμμα του Νίκου Χριστοδουλίδη για την εξωτερική πολιτική περιλαμβάνονται 3 συγκεκριμένες πολιτικές και δράσεις για αρτιότερη, ψηφιοποιημένη και απλοποιημένη παροχή προξενικών αρωγών.

Ιδιαίτερο κεφάλαιο με 5 συγκεκριμένες πολιτικές και δράσεις περιλαμβάνει τις σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Κυπριακή Ομογένεια και την πολυεπίπεδη αξιοποίησή της στον μέγιστο δυνατό βαθμό για επίτευξη των εθνικών μας στόχων, δίδοντας μεγάλη έμφαση στη συμμετοχή των ομογενών στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πάσχα 2024: Πότε κλείνουν τα σχολεία - Τι ισχύει για τα κοινοτικά νηπιαγωγεία

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Εντοπίστηκε πτώμα σε βραχώδη περιοχή - Βρισκόταν σε κατάσταση αποσύνθεσης

Αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Εβελίνα Σκίτσκο: Είναι ερωτευμένη και μόλις μας έδειξε τον σύντροφο της



Κυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Κυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Στα βαθιά εισέρχεται το Κυπριακό, ενώ καθοριστικό θα είναι το επόμενο διάστημα μέχρι το τέλος Μαΐου. Η Μαρία Ανχέλα Ολγκίν ετοιμάζει βαλίτσες για μια σειρά από επισκέψεις σε χώρες της Ευρώπης, ξεκινώντας από το Βερολίνο ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί σε Παρίσι και Βρυξέλλες, με στόχο να διερευνήσει το ενδεχόμενο εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να συνεισφέρει στην προσπάθεια που καταβάλλουν τα ΗΕ, για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top