ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπ. Παιδείας: Έρευνα για αγορά εργασίας και επαγγέλματα του μέλλοντος - Τεράστιες οι προοπτικές για εργοδότηση στη ναυτιλία

Υπ. Παιδείας: Έρευνα για αγορά εργασίας και επαγγέλματα του μέλλοντος - Τεράστιες οι προοπτικές για εργοδότηση στη ναυτιλία

Έχει ξεκινήσει ένα «σημαντικό έργο» για την αντιστοίχιση των προγραμμάτων σπουδών στην τριτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση με τα σημερινά και μελλοντικά δεδομένα της αγοράς εργασίας, δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Πρόδρομος Προδρόμου στο πλαίσιο της δράσης, «Σταδιοδρομία 2023: Γνώρισε τα Επαγγέλματα, Σχεδίασε το Μέλλον», που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στη Λευκωσία.

Στον χαιρετισμό του στην εκδήλωση, αλλά και σε δηλώσεις του αργότερα σε μέσα ενημέρωσης, ο κ. Προδρόμου αναφέρθηκε σε ένα «σημαντικό έργο», που συμπεριλαμβάνεται στο εθνικό σχέδιο ανάκαμψης, ‘Κύπρος - Το αύριο’, για την αντιστοίχιση των προγραμμάτων σπουδών σε τριτοβάθμια, αλλά και δευτεροβάθμια εκπαίδευση με τα σημερινά και αυριανά δεδομένα της αγοράς εργασίας.

«Έχουμε ξεκινήσει μια έρευνα, ξεκινώντας από την μελέτη της διαδρομής των αποφοίτων, αλλά, συνεργαζόμενοι και με άλλους φορείς, ούτως ώστε να προσδιορίσουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια, τι είναι οι ανάγκες έξω στην κοινωνία, στην αγορά εργασίας, όχι μόνο σήμερα και αύριο, και μετά από 10 χρόνια, ούτως ώστε και τα ιδρύματα ανώτερης εκπαίδευσης αλλά και τα σχολεία να προσαρμοστούν καλύτερα, να προσαρμόσουν τα προγράμματα και το που δίνουν έμφαση ανάλογα και με το πως εξελίσσεται ο κόσμος και η αγορά εργασίας», είπε ο Υπουργός.

Αναφέρομενος στην ημερίδα σταδιοδρομίας, που συνδιοργανώθηκε από την Υπηρεσία Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής της Διεύθυνσης Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και την Παγκύπρια Συνομοσπονδία Ομοσπονδιών Συνδέσμων γονέων δημόσιων σχολείων μέσης εκπαίδευσης, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «πρωταρχικός σκοπός και στόχος του σχολείου είναι να δημιουργούμε πλήρεις προσωπικότητες, νέους ανθρώπους οι οποίοι να έχουν όλα τα εφόδια τις γνώσεις, τις δεξιότητες, τη γνώση της γλώσσας, γλωσσομάθεια, τον μαθηματικό λογισμό, να μυηθούν στις επιστήμες, ούτως ώστε να μπορούν μετά στην κοινωνία να ανταπεξέλθουν σε ένα ανταγωνιστικό κόσμο».

Ταυτόχρονα όμως, πρόσθεσε, προετοιμάζουν τους νέους για τη συνέχιση των σπουδών τους σε ανώτερο επίπεδο, ή και για τη συνέχεια ης ζωής στην ενεργό κοινωνία και στον επαγγελματικό στίβο.

Σημείωσε ότι το Υπουργείο του έχει «την ίδια έγνοια και φροντίδα» με τους γονείς για να βοηθήσουν τους νέους από τη διάρκεια των σπουδών τους, στο σχολεία ακόμα, για τη σταδιοδρομία τους. Πρόσθεσε ότι μέσα από το «Σταδιοδρομία 2023», δίνεται η ευκαιρία σε γονείς, μαθητές και μαθήτριες να πληροφορηθούν, αλλά και να δουν καινούργιους, ενδιαφέροντες τομείς, όπως είναι για η ναυτιλία «που ανθεί στην Κύπρο, τα τουριστικά επαγγέλματα που πάντα είναι πολύ σημαντική διάσταση στην Κυπριακή οικονομία, ούτως ώστε τα παιδιά ελεύθερα, έγκαιρα, να προσανατολιστούν σωστά».

Τεράστιες οι προοπτικές για εργοδότηση στη ναυτιλία

Χαιρετισμό στην ημερίδα απηύθυνε και ο Υφυπουργός Ναυτιλίας, Βασίλης Δημητριάδης, ο οποίος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι τα τελευταία 10 χρόνια έχει τριπλασιαστεί ο αριθμός των ναυτιλιακών εταιριών που εδρεύουν στην Κύπρο.

Το τελευταίο διάστημα, με το Υπουργείο Παιδείας, είπε, έχουν διαμορφώσει κάποιες στρατηγικές και εκστρατείες για να δοθεί η ευκαιρία στα παιδιά να γνωρίσουν την ναυτιλία «και να αγαπήσουν και να εκτιμήσουν την προσφορά αυτής της βιομηχανίας την Κύπρο και τις τεράστιες προοπτικές για εργοδότηση, τόσο στη ξηρά όσο και στη θάλασσα».

Ο κ. Δημητριάδης, είπε ακόμη ότι, η ναυτιλία έχει πολυδιάστατο χαρακτήρα, και εξέφρασε την πεποίθηση, ότι, στα επόμενα χρόνια, οι νέοι ό,τι και να σπουδάσουν, είτε νομικά, μαθηματικά οικονομικά, ναυτομηχανική, είτε επιλέξουν ακαδημίες εμπορικού ναυτικού, «μπορούν να ενταχθούν στην μεγάλη ναυτιλιακή οικογένεια της Κύπρου με πολύ ψηλές απολαβές, και να σταδιοδρομήσουν με επιτυχία».

Οικοδομούνται γέφυρες μεταξύ σχολείου και αγοράς εργασίας

Στο δικό του χαιρετισμό, ο Επίτροπος του Πολίτη, Παναγιώτης Σεντώνας, είπε ότι η συγκεκριμένη διοργάνωση «προσδίδει προστιθέμενη αξία» στην αναζήτηση των νέων της δικής τους διαδρομής στη μετάβαση από την εκπαίδευση στην απασχόληση και προέτρεψε όλους τους μαθητές να αδράττουν τέτοιες ευκαιρίες, για να πάρουν τις πληροφορίες που χρειάζονται «για να διαμορφώσουν τη δική τους διαδρομή στον κόσμο».

Ο Χαράλαμπος Διονυσίου, Πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Δημόσιων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης, είπε ότι τέτοιες εκδηλώσεις συμβάλλουν ούτως ώστε οι μαθητές να πάρουν εκείνα τα εφόδια και πληροφορίες για να επιλέξουν ό,τι καλύτερο για τους ίδιους για το μέλλον τους. «Μια σωστή επιλογή των παιδιών για το δικό τους μέλλον, σημαίνει μια σωστή επιλογή για το μέλλον του τόπου μας», είπε.

Η προϊστάμενη της Υπηρεσίας Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής, Ειρήνη Ροδοσθένους, σημείωσε ότι ο ρόλος του καθηγητή συμβουλευτικής και επαγγελματικής αγωγής ενδυναμώνεται, ενώ στόχος της δράσης αυτής ήταν να οικοδομήσει γέφυρες μεταξύ του σχολείου και της αγοράς εργασίας, να συνδέσει την Κυπριακή νεολαία με τον επιχειρηματικό και επαγγελματικό κόσμο της χώρας, και να δώσει την ευκαιρία στους νέους να ενημερωθούν έγκυρα από επαγγελματίες για ποικίλα επαγγέλματα.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε και ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών (ΠΣΕΜ), Αλέξανδρος Παχίτης ο οποίος σημείωσε ότι το ζήτημα της επαγγελματικής σταδιοδρομίας αφορά όλες τις μαθήτριες και μαθητές. Είπε ότι οι μαθητές είναι αναπόσπαστο κομμάτι του σύγχρονου σχολείου γεγονός που τους δίνει το δικαίωμα να έχουν λόγο σε όλα τα ζητήματα που αφορούν το εκπαιδευτικό σύστημα.

Στην εκδήλωση, εκπρόσωποι μεγάλου αριθμού επαγγελματικών ομάδων, όπως ναυτιλιακά, ιατρικής, νοσηλευτικής, νομικής, πληροφορικής, κτηνιατρικής, δημοσιογραφίας, εργοθεραπείας, τουρισμού, μηχανικής, γραφικών τεχνών, οδοντιατρικής, γεωλογίας, από την Αστυνομία, των Αξιωματικών Στρατού Κύπρου, του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής, και άλλων, έδιναν πληροφορίες σε γονείς και μαθητές για τον κλάδο τους, ενώ πραγματοποιήθηκαν και διαλέξεις.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μέχρι πότε θα μας «πνίγει» η σκόνη - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος



LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Ξεκίνησε η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν - Έκρηξη από πύραυλο κοντά σε μεγάλη αεροπορική βάση

LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Ξεκίνησε η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν - Έκρηξη από πύραυλο κοντά σε μεγάλη αεροπορική βάση

Ισραηλινός πύραυλος έπληξε το Ιράν, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CBS News. Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι πτήσεις έχουν ανασταλεί πάνω από πολλές πόλεις, σύμφωνα με το Associated Press. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top