ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ 2023: Μάχη μέχρι τέλους Αβέρωφ-Χριστοδουλίδη για τις συναγερμικές ψήφους

ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ 2023: Μάχη μέχρι τέλους Αβέρωφ-Χριστοδουλίδη για τις συναγερμικές ψήφους

Σε κρίσιμη φάση εισέρχεται η προεδρική κούρσα λιγότερο από τέσσερις βδομάδες πριν από τις εκλογές, με ζητούμενο το εισιτήριο που θα οδηγήσει τους δύο μονομάχους στον δεύτερο γύρο στις 12 Φεβρουαρίου. Στο δεξιό στρατόπεδο όπου παρουσιάζεται το μεγαλύτερο ενδιαφέρον της αναμέτρησης, το θερμόμετρο αρχίζει να ανεβαίνει όλο και περισσότερο.

Με πυρά από το Προεδρικό ο ΔΗΣΥ κατά του Νίκου Χριστοδουλίδη τη Δευτέρα, με αφορμή τη δήλωσή του στην Καθημερινή της Κυριακής, ότι έχει επαφές με στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, που ασπάζονται την πρότασή του για κυβέρνηση ευρείας αποδοχής. Η έντονη αντίδραση του κυβερνώντος κόμματος στις δηλώσεις Νίκου Χριστοδουλίδη ότι έχει επαφές με στελέχη του ΔΗΣΥ για την επόμενη μέρα των εκλογών, δείχνει ότι η Πινδάρου και το επιτελείο Αβέρωφ θα αξιοποιήσουν όλα τα όπλα κατά του τέως υπουργού, ώστε να ελαχιστοποιήσουν τις διαρροές και να επαναπατρίσουν ψηφοφόρους οι οποίοι για διάφορους λόγους έχουν αποστασιοποιηθεί ή δυσαρεστηθεί.

Φουλ επίθεση

Η κατά τα άλλα προφανής δήλωση στήριξης της υποψηφιότητας Αβέρωφ Νεοφύτου από τους υπουργούς και άλλους εκλελεγμένους αξιωματούχους, έχει τη σημασία της, σε αυτή τη χρονική συγκυρία. Στόχο έχει να εντατικοποιήσει την πίεση προς τον τέως υπουργό Εξωτερικών και να εξαλείψει κάθε σύνδεση που μπορεί να λειτουργήσει ως συνεκτικό στοιχείο με τους ψηφοφόρους του κόμματος. Το εγχείρημα αποδόμησης του Νίκου Χριστοδουλίδη στην τελευταία στροφή των εκλογών είναι εξαιρετικά δύσκολο αλλά στην Πινδάρου και στο επιτελείο του Αβέρωφ Νεοφύτου πιστεύουν ότι εδώ που βρίσκονται τα πράγματα, δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Το χαρτί της αποδόμησης της υποψηφιότητας Χριστοδουλίδη για συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ είναι η τελευταία ελπίδα για ανατροπή της εικόνας που διαμόρφωσαν οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών σε επίπεδο εντυπώσεων. Το εισιτήριο του δευτέρου γύρου είναι κάτι περισσότερο από αναγκαίο για την Πινδάρου, γι᾽αυτό και το επόμενο διάστημα η πίεση θα γίνει ακόμη πιο έντονη, ώστε η επόμενη μέρα να μην βρει την ηγεσία της παράταξης μπροστά από δύσκολα διλήμματα.

Άνοιγμα Νικόλα, μομέντουμ για Μαυρογιάννη

Από την πλευρά του το επιτελείο του Νίκου Χριστοδουλίδη συνεχίζει το χαρτί της συναίνεσης και της συγκρότησης κυβέρνησης ευρείας αποδοχής, αξιοποιεί το μομέντουμ που του προσφέρει το δημοσκοπικό προβάδισμα για να προσελκύει ψηφοφόρους από το συναγερμικό ακροατήριο, συντηρώντας τις γέφυρες με τους ψηφοφόρους από όλους τους άλλους κομματικούς χώρους. Ανοιγμα προς το συναγερμικό κοινό, επιχείρησε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, λέγοντας μεταξύ άλλων στην τηλεόραση του Sigma ότι το σε αυτές τις εκλογές η επιλογή είναι μεταξύ ΑΚΕΛ και Νίκου Χριστοδουλίδη. Η δήλωση προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση του ΔΗΣΥ, το οποίο τον κατηγόρησε για υποκρισία. To μήνυμα Νικόλα Παπαδόπουλου απευθυνόταν και προς το ΔΗΚΟϊκό ακροατήριο για να ανακόψει διαρροές προς τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, σε μια προσπάθεια να του φορτώσει βαρίδια της διακυβέρνησης Χριστόφια, κάτι που προκάλεσε αντιδράσεις ψηφοφόρων της Αριστεράς στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος φρόντισε ωστόσο να στείλει μηνύματα και προς το ακροατήριο του ΑΚΕΛ, υποδεικνύοντας ότι η υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη απευθύνεται και στον κόσμο της αριστεράς και ότι το πρόγραμμά του έχει προτάσεις υπέρ του κοινωνικού κράτους, υπέρ των ευάλωτων ομάδων, για μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς. Στο επιτελείο Ανδρέα Μαυρογιάννη και στο ΑΚΕΛ θεωρούν ότι η σύγκρουση που μαίνεται στο δεξιό στρατόπεδο δημιουργεί ένα ευνοϊκότερο κλίμα για τους ίδιους και ότι η στήριξη Χριστοδουλίδη από το ΔΗΚΟ, βάζει το ΑΚΕΛ σε θέση οδηγού στην προσπάθεια πολιτικής αλλαγής, με υποψήφιο τον Ανδρέα Μαυρογιάννη. Η προσέλκυση προσωπικοτήτων από τον ευρύτερο χώρο της κεντροδεξιάς προκαλεί ικανοποίηση στην Εζεκία Παπαϊωάννου και στο επιτελείο του υποψηφίου που στηρίζει, αλλά αντιλαμβάνονται ότι η συνέχεια χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια. Στο ΑΚΕΛ επιμένουν ότι οι δημοσκοπήσεις που γίνονται τον τελευταίο μήνα δείχνουν σταθερή ανοδική τάση του Α.Μαυρογιάννη.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Αναχώρησε απόψε από το λιμάνι της Λάρνακας το σκάφος Jennifer φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ αρμόδιες πηγές. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top