ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Βόμβα» στα χέρια του νέου Προέδρου η ΑΤΑ- Πίεση από συνδικαλιστικές οργανώσεις

«Βόμβα» στα χέρια του νέου Προέδρου η ΑΤΑ- Πίεση από συνδικαλιστικές οργανώσεις

Στο κενό πέφτουν όπως όλα δείχνουν οι παρασκηνιακές προσπάθειες για άρση της παγκύπριας τρίωρης στάσης εργασίας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, που κήρυξαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις για την ερχόμενη Πέμπτη 26 Ιανουαρίου, για το θέμα της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ).

Ο υπουργός Εργασίας Κυριάκος Κούσιος εμφανίζεται αισιόδοξος και συντηρεί τις ελπίδες για εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης μέσα από άτυπες επαφές που διεξάγει, παρά το ναυάγιο στο οποίο οδηγήθηκε ο διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους. Ωστόσο, οι προσδοκίες παραμένουν χαμηλές. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΠΕΟ, ΣΕΚ, ΔΕΟΚ, ΠΑΣΥΔΥ, οι εκπαιδευτικές οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ, όπως και η οργάνωση των κυβερνητικών ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ) και των τραπεζικών υπαλλήλων (ΕΤΥΚ), ο Σύνδεσμος Αστυνομίας (ΣΑΚ), η Ενωση Συντακτών, η ΠΟΑΣΟ, ΣΑΚΣ και ΣΥΚΣ, δεν συζητούν οτιδήποτε άλλο από την πλήρη αποκατάσταση του θεσμού, έστω και κλιμακωτά, στη βάση της συμφωνίας που υφίσταται από το 2017 και προβλέπει καταβολή της ΑΤΑ στο 50% της αύξησης του πληθωρισμού για τους εργαζόμενους του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που καλύπτονται από το θεσμό.

Κατηγορούν την εργοδοτική πλευρά ότι μετακινήθηκε από την αρχική της θέση για πλήρη και άμεση αποκατάσταση της ΑΤΑ, αποδεχόμενη σταδιακή αποκατάσταση του θεσμού σε βάθος τριετίας, αρχίζοντας από τον Ιανουάριο με μια μικρή αύξηση από το 50 στο 65%. Από την άλλη όμως, οι εργοδοτικές οργανώσεις ΟΕΒ και ΚΕΒΕ, αξιώνουν πλήρη κατάργηση της ΑΤΑ και αντικατάστασή της με άλλες φόρμουλες, στη βάση της παραγωγικότητας και της πορείας της οικονομίας. Οι εργοδοτικές οργανώσεις επικαλούνται και το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον ένεκα του πολέμου στην Ουκρανία και των επιπτώσεων από την πανδημία.

Πρώτο κρας τεστ

Στα βαθιά θα κληθεί να βουτήξει ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας αφού η ΑΤΑ εξελίσσεται σε μια από τις βόμβες που θα κληθεί να αποπυροδοτήσει. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις προειδοποιούν ξεκάθαρα, ότι η τρίωρη στάση εργασίας της ερχόμενης Πέμπτης 26 Ιανουαρίου, από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 15:00 θα είναι η προειδοποίηση και προς την επόμενη κυβέρνηση, τονίζοντας ότι δεν αποκλείεται κλιμάκωση των μέτρων.

O γενικός γραμματέας της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας είπε ότι μετά το ναυάγιο στο διάλογο για την ΑΤΑ, το συνδικαλιστικό κίνημα είναι αναγκασμένο να προχωρήσει σε κινητοποίησεις. Υπογράμμισε ότι, στόχος είναι να σταλεί ξεκάθαρο μήνυμα προς τους εργοδότες, ως επίσης στην παρούσα και κυρίως στην επόμενη κυβέρνηση.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ελπίζουν ότι η κινητοποίηση της ερχόμενης εβδομάδας θα ασκήσει πίεση στην εργοδοτική πλευρά και ότι θα υποχρεωθεί σε δεύτερες σκέψεις, ενώ την ίδια ώρα δεν κρύβουν την ενόχλησή τους για το γεγονός ότι ο Κυριάκος Κούσιος κήρυξε αδιέξοδο χωρίς να επιρρίψει την ευθύνη στην εργοδοτική πλευρά.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



 «Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

«Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top