ΕΛΛΑΔΑ

Για 'σκόπιμη διαστρέβλωση' των λεγομένων του για το εναλλακτικό τραπεζικό σχέδιο κάνει λόγο ο Γ. Βαρουφάκης

Για 'σκόπιμη διαστρέβλωση' των λεγομένων του για το εναλλακτικό τραπεζικό σχέδιο κάνει λόγο ο Γ. Βαρουφάκης

Ο πρώην Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, με ανάρτησή του στα αγγλικά στο Twitter με αποδέκτη «την τρόϊκα εσωτερικού», όπως ονομάζει τα κόμματα ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ που στηρίζουν την κυβέρνηση στην προσπάθεια ολοκλήρωσης της δανειακής σύμβασης με τους δανειστές, γράφει «Ώστε επρόκειτο να υποκλέψω τα ΑΦΜ των Ελλήνων πολιτών; Εντυπωσιασμένος από τη φαντασία που διαθέτουν οι δυσφημιστές μου».

Ο κ. Βαρουφάκης εμφανίζεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» να επεξεργαζόταν από το Δεκέμβριο του 2014, εν γνώσει του μετέπειτα Πρωθυπουργού, σχέδιο παράλληλου τραπεζικού συστήματος, είτε με ευρώ, είτε με δραχμές.

Οι αποκαλύψεις, όπως λέει η εφημερίδα, βασίζονται σε ηχογραφημένο υλικό από τηλεδιάσκεψη ξένων επενδυτών και αναλυτών, ανάμεσα στους οποίους και ο πρώην Υπ. Οικονομικών της Αγγλίας Νόρμαν Λαμόντ. Σε αυτό, ο κ. Βαρουφάκης φέρεται να περιγράφει πως συνεργάστηκε με παιδικό του φίλο, καθηγητή πανεπιστημίου τώρα στις ΗΠΑ, για να μπει στο ηλεκτρονικό σύστημα Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου, όπου δεν είχε λέει κανονική πρόσβαση, και να αλλάξει τα ΑΦΜ των φορολογουμένων ώστε, εάν παραστεί ανάγκη μετάβασης σε άλλο τραπεζικό σύστημα, αυτό να γίνει δίχως χρονοτριβή.

Με νεώτερη ανάρτησή του στο Twitter, βράδυ Κυριακής, ο πρώην Υπουργός εξηγεί ότι αναφέρθηκε «επισήμως στην ενσωμάτωση συστήματος πληρωμών στο Taxisnet», και πιο συγκεκριμένα ότι είχε ουσιαστικά προαναγγείλει αλλαγές στο σύστημα του taxisnet, προκειμένου αυτό «να γίνει κάτι παραπάνω από αυτό που είναι, να γίνει ένα σύστημα πληρωμών και προς τρίτους, ένα σύστημα το οποίο αυξάνει την αποτελεσματικότητα και ελαχιστοποιεί τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους πολίτες και προς τις επιχειρήσεις».

Από την άλλη, η βρετανική εφημερίδα Telegraph φέρεται να επικοινώνησε με τον πρώην Υπουργό, και αναφέρει ότι ο κ. Βαρουφάκης μίλησε με το συντάκτη Ambroce Evans-Pritchard και, επιβεβαίωσε μεν τα περί της ύπαρξης ενός τέτοιου σχεδίου, όμως διαμαρτυρήθηκε ότι ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάστηκε αυτό στα ελληνικά ΜΜΕ ήταν σκοπίμως διαστρεβλωμένος.

«Σκοπός όλων αυτών είναι να με παρουσιάσουν ως αδίστακτο Υπουργό Οικονομικών και να μου προσάψουν κατηγορίες για προδοσία. Είναι όλα μέρος μιας προσπάθειας να ακυρωθούν οι πρώτοι πέντε μήνες της τρέχουσας κυβέρνησης και να καταλήξει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας», φέρεται να είπε στο συντάκτη της αγγλικής εφημερίδας, και συμπλήρωσε ότι «τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα διαστρεβλώνουν πλήρως τον πραγματικό μου σκοπό που ήταν μία παράλληλη ρευστότητα». εξηγώντας ταυτόχρονα, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, ότι στόχος του χακαρίσματος ήταν να επιτρέψει στο Υπουργείο Οικονομικών να κάνει ψηφιακές πληρωμές σε IOUs «με το πάτημα ενός κουμπιού».

«To συγκεκριμένο επιχείρημα, βασίζεται σε ένα πείραμα που συνετελέσθη στην Καλιφόρνια, αμέσως μετά την κρίση που προκάλεσε η Lehman Brothers», συμπλήρωσε.

Εν τω μεταξύ, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, μιλώντας για το θέμα αυτό σε τηλεοπτικό σταθμό την Κυριακή το βράδυ, είπε πως το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν είχε καμία γνώση για το λεγόμενο Plan B του πρώην Υπουργού, ούτε και υπήρξε συζήτηση στα πλαίσια της κυβερνητικής πολιτικής.

Υπό αυτό το πρίσμα, συμπλήρωσε ο κ. Μάρδας, δεν έχει άλλο σχόλιο να κάνει πέραν του ότι «στην πράξη το σχέδιο Βαρουφάκη εμφανίζει σημαντικά ζητήματα νομιμότητας», και δεν απέκλεισε «εάν προκύψουν στοιχεία, θα ακολουθηθεί κάθε νόμιμη διαδικασία».
 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Στην Κύπρο η Ολγκίν: Βλέπει ΠτΔ και Τατάρ ξεχωριστά - Δυο ώρες διαφορά η μια συνάντηση από την άλλη

Στην Κύπρο η Ολγκίν: Βλέπει ΠτΔ και Τατάρ ξεχωριστά - Δυο ώρες διαφορά η μια συνάντηση από την άλλη

Στην Κύπρο ξανά προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ Μαρία Άνχελα Ολγκίν για συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κα τον Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top