ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πρόοδος για τα κανάλια - Παρουσιάζουν συμμόρφωση με τη νομοθεσία

Πρόοδος για τα κανάλια - Παρουσιάζουν συμμόρφωση με τη νομοθεσία

Οι τηλεοπτικοί σταθμοί έχουν σημειώσει πρόοδο στη συμμόρφωσή τους με τη νομοθεσία, δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο Νεόφυτος Επαμεινώνδας, Διευθυντής της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου (ΑΡΚ).

Ερωτηθείς για τα θέματα στα οποία εντοπίζονται οι περισσότερες παραβάσεις της νομοθεσίας από τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, ο κ. Επαμεινώνδας αναφέρει ότι διαχρονικά, τα περισσότερα παράπονα αφορούν παραβάσεις της νομοθεσίας κυρίως σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο των προγραμμάτων που προβάλλονται στην οικογενειακή ζώνη, η οποία αρχίζει στις 5:00-6:00 και τελειώνει στις 21:00 τις καθημερινές και στις 22:00 σε περιόδους αργιών. Ο νόμος προϋποθέτει πως οτιδήποτε προβάλλεται σε αυτή τη ζώνη είναι κατάλληλο για όλη την οικογένεια, εξήγησε ο Διευθυντής της Αρχής, προσθέτοντας ότι τα περισσότερα παράπονα προέρχονται από γονείς που κρίνουν ότι ένα πρόγραμμα είναι ακατάλληλο για τα παιδιά τους.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη βασιμότητα των παραπόνων, ο κ. Επαμεινώνδας είπε ότι αυτά «είναι βάσιμα σε μεγάλο ποσοστό», προσθέτοντας ότι αναλογικά, από τα 100 παράπονα που λαμβάνει η Αρχή, περίπου τα 80 είναι βάσιμα. Τα υπόλοιπα παράπονα που κρίνονται αβάσιμα -γιατί η κάθε υπόθεση διερευνάται ξεχωριστά- είναι γιατί κατά την κρίση των ερευνώντων λειτουργών δεν στοιχειοθετείται υπόθεση, εξήγησε στο ΚΥΠΕ. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, «δεν μπορούμε να κρίνουμε έναν γονιό που τον ενόχλησε κάτι στην τηλεόραση λόγω των δικών του βιωμάτων και αντιλήψεων».

Αναφερόμενος σε άλλες κατηγορίες παραπόνων που υποβάλλονται στην ΑΡΚ, ο Διευθυντής της είπε ότι υπάρχουν παράπονα που αφορούν τα δελτία ειδήσεων και προέρχονται από άτομα που έχουν θιγεί από κάποιο ρεπορτάζ επειδή αποκαλύφθηκε η ταυτότητά τους ή δεν ακούστηκε η άποψή τους. «Επίσης τα δελτία ειδήσεων ξεχνούν να μεταδίδουν προειδοποιήσεις σε εύλογο χρόνο ότι θα προβληθεί ρεπορτάζ με σκηνές βίας που μπορεί να ενοχλήσουν», επεσήμανε, προσθέτοντας ότι πριν από λίγες ημέρες η Αρχή απέστειλε σχετική εγκύκλιο στους τηλεοπτικούς σταθμούς.

Σε ό,τι αφορά τις διαφημίσεις, ο κ. Επαμεινώνδας ανέφερε ότι υποβάλλονται παράπονα για διαφημίσεις που οι τηλεθεατές κρίνουν παραπλανητικές ή συγκριτικές έναντι άλλων προϊόντων ή ακατάλληλες γιατί το περιεχόμενό τους μπορεί να τύχει μίμησης.

Αναφερόμενος στις αυτεπάγγελτες διερευνήσεις, ο Διευθυντής της ΑΡΚ ανέφερε ότι αυτές «καταλαμβάνουν πολύ μικρότερο ποσοστό από τα παράπονα, αλλά γίνονται κατά καιρούς». Για παράδειγμα, όπως εξήγησε, η Αρχή μπορεί να εξετάσει το πρόγραμμα όλων των τηλεοπτικών σταθμών για περίοδο λίγων ημερών.

Υπογράμμισε ότι, εάν ένας πολίτης υποβάλει παράπονο για ένα ρεπορτάζ από το δελτίο ειδήσεων ενός συγκεκριμένου σταθμού, τότε η Αρχή, στο πλαίσιο της ισότιμης μεταχείρισης, παρακολουθεί τα δελτία ειδήσεων και των άλλων σταθμών εκείνης της ημέρας για να δει πώς καλύφθηκε το ζήτημα προς εξέταση. Σε τέτοια περίπτωση, είπε, «η Αρχή ξεκινάει από το παράπονο και καταλήγει στην αυτεπάγγελτη διερεύνηση».

Μιλώντας για τις κυρώσεις που επιβάλλει η ΑΡΚ, ο κ. Επαμεινώνδας σημείωσε ότι αυτές ξεκινούν από τη γραπτή σύσταση. Η επόμενη κύρωση είναι το χρηματικό πρόστιμο που μπορεί να φτάσει μέχρι τις €8.400 την ημέρα, το οποίο είναι το μέγιστο ποσό που μπορεί να επιβληθεί σε έναν τηλεοπτικό σταθμό. Επίσης, υπάρχει η αναστολή της λειτουργίας του σταθμού μέχρι και για 3 μήνες, πρόσθεσε. Η πιο σοβαρή κύρωση είναι η ανάκληση της άδειας λειτουργίας, δηλαδή το κλείσιμο του σταθμού, εξήγησε.

Ακόμη, ο Διευθυντής της ΑΡΚ τόνισε ότι βάσει της νομοθεσίας το μόνο Όργανο που μπορεί να κρίνει και να ακυρώσει τις αποφάσεις της Αρχής είναι το Διοικητικό Δικαστήριο. Εξυπακούεται ότι όλοι οι τηλεοπτικοί σταθμοί έχουν το συνταγματικό δικαίωμα να προσφύγουν εναντίον μιας απόφασης της Αρχής στο Διοικητικό Δικαστήριο, ανέφερε. «Εάν η πρωτόδικη απόφαση δεν ικανοποιεί την Αρχή ή το άλλο μέρος, τότε το ενδιαφερόμενο μέρος μπορεί να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης και να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο», επεσήμανε.

Ερωτηθείς για τον βαθμό συμμόρφωσης των τηλεοπτικών σταθμών με τις αποφάσεις της ΑΡΚ, ο κ. Επαμεινώνδας ανέφερε ότι «έχουν σημειώσει πρόοδο τα τελευταία χρόνια».

«Η συμμόρφωση που δείχνουν πλέον οι σταθμοί είναι σαφώς μεγαλύτερη από το 2002, όταν ήρθα στην Αρχή», είπε. «Υπάρχει αρκετή προσπάθεια για συμμόρφωση, αλλά υπάρχουν και μεμονωμένες περιπτώσεις κάποιων σταθμών που δεν ασχολούνται ιδιαίτερα με την ανάγκη συμμόρφωσής τους. Γενικώς ομιλούντες, υπάρχει τάση συμμόρφωσης», συμπλήρωσε.

Επίσης, ο Διευθυντής της ΑΡΚ ανέφερε ότι χρόνο με τον χρόνο αυξάνεται και η ευαισθησία του κόσμου, επισημαίνοντας ότι ο κόσμος «δεν ανέχεται εύκολα κάποιες καταστάσεις, εξού και υποβάλλονται πολλά παράπονα». Πρόσθεσε ότι έχει αυξηθεί ο αριθμός των παραπόνων από την εποχή που ο ίδιος άρχισε να εργάζεται στην ΑΡΚ. «Πλέον ο πολίτης μπορεί να υποβάλει το παράπονό του και μέσω της ιστοσελίδας της Αρχής», κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top