ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Eισηγήσεις Επιτρόπου Διοικήσεως για άρση διάκρισης εις βάρος εκπαιδευτικών με αναπηρία στα ΚΙΕ

Eισηγήσεις Επιτρόπου Διοικήσεως για άρση διάκρισης εις βάρος εκπαιδευτικών με αναπηρία στα ΚΙΕ

Η Επίτροπος Διοίκησης εξέτασε παράπονο που της υποβλήθηκε για διακρίσεις εις βάρος εκπαιδευτικού που είναι τοποθετημένη ως Διευθύνουσα στα Κ.Ι.Ε. και επιθυμεί να τοποθετηθεί εκ νέου στην ίδια θέση και την σχολική χρονιά 2023-2024, πλην όμως δεν έχει συμπληρωμένα δεκαπέντε χρόνια υπηρεσίας σε Δημόσια Σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης.

Στην έκθεσή της την οποία έδωσε στη δημοσιότητα την Τετάρτη η Επίτροπος αναφέρει ότι όσον αφορά στην ουσία του παραπόνου, το ΥΠΑΝ προέβαινε, μέχρι τώρα, στις αναγκαίες ενέργειες για την άρση των εμποδίων που παρακώλυαν την ισότιμη πρόσβαση των εκπαιδευτικών με αναπηρίες στην εργασία και την απασχόληση.

Όταν, λόγω της φύσης της αναπηρίας, δεν μπορούσαν να παρευρίσκονται και να εργάζονται στις σχολικές αίθουσες τα πρωινά, τους παραχωρούσε τις αναγκαίες εύλογες προσαρμογές, τοποθετώντας τους, εάν και ο ίδιοι/ες το επιθυμούσαν και πληρούσαν τα αναγκαία κριτήρια επιλογής, ως Διευθύνοντες/ουσες σε Κ.Ι.Ε..

Με τον τρόπο αυτό, συνεχίζει, διασφαλιζόταν η ισότιμη μεταχείριση, σημειώνοντας όμως ότι στη φετινή επιστολή/ανακοίνωσή του, το ΥΠΑΝ έχει διαφοροποιήσει το κριτήριο επιλογής, «αποστερώντας από τους/τις εκπαιδευτικούς με αναπηρία που είναι μεν τοποθετημένοι ως Διευθύνοντες/ουσες σε Κ.Ι.Ε. πλην όμως δεν έχουν συμπληρωμένα δεκαπέντε χρόνια υπηρεσίας, τη δυνατότητα διεκδίκησης εκ νέου της τοποθέτησης τους στην ίδια θέση και για την επόμενη σχολική χρονιά».

Στην έκθεσή της η Επίτροπος προσθέτει ότι το ίδιο το ΥΠΑΝ δημιουργεί με την αύξηση των χρόνων υπηρεσίας επιπρόσθετο εμπόδιο στους εκπαιδευτικούς με αναπηρία που δεν πληρούν το κριτήριο της δεκαπεντάχρονης πείρας και παρακωλύει την απόλαυση του δικαιώματος τους για εργασία και απασχόληση, αίροντας έμμεσα για τη σχολική χρονιά 2023-2024, την εύλογη προσαρμογή που μέχρι σήμερα τους παραχωρείτο, εφόσον με την απουσία λιγότερο ευνοϊκής μεταχείρισης.

«Επισημαίνεται, συναφώς, ότι η αρχή της καλής πίστης επιβάλλει στη διοίκηση να μην ενεργεί με τρόπο ασυνεπή ή αντιφατικό ή κακόπιστο ούτως ώστε να μην κλονίζεται η δικαιολογημένη εμπιστοσύνη του διοικούμενου προς αυτή», αναφέρει.

Η Επίτροπος εισηγείται όπως το Υπουργείο εξακολουθήσει να τους παρέχει ως εύλογη προσαρμογή και υπό μορφή θετικής δράσης, τη δυνατότητα διεκδίκησης της εκ νέου τοποθέτησης τους ως Διευθύνοντες/ουσες σε Κ.Ι.Ε.. τα άτομα με αναπηρία που έχουν συμπληρώσει δεκάχρονη υπηρεσία ως ίσχυε μέχρι σήμερα.

Επιβάλλεται δηλαδή, λέει η Επίτροπος, ως θετική δράση η εξαίρεση των εκπαιδευτικών με αναπηρία στο απαιτούμενο της δεκαπενταετίας που θα ισχύει για τους υπόλοιπους ώστε να αντισταθμιστεί η οποιαδήποτε ανισότητα ένεκα της αναπηρίας.

Το παράπονο

Η παραπονούμενη, σύμφωνα με την Επίτροπο, υπέβαλε παράπονο αναφορικά με την ελλιπή προσβασιμότητα του Κ.Ι.Ε. στο οποίο ήταν τοποθετημένη ως Διευθύνουσα στις αρχές της τρέχουσας σχολικής χρονιάς και κατόπιν παρέμβασης του Γραφείου της Επιτρόπου το ΥΠΑΝ (Προϊστάμενη Κ.Ι.Ε.) αναθεώρησε την απόφασή της και την τοποθέτησε σε άλλο Κ.ΙΕ. που στεγάζεται σε προσβάσιμο κτίριο.

Αναφέρεται ότι δεδομένου ότι η παραπονούμενη τα τελευταία τέσσερα χρόνια είναι τοποθετημένη ως Διευθύνουσα σε Κ.Ι.Ε και πληροί όλα τα κριτήρια για τη θέση, πλην όμως έχει δωδεκάμισι (αντί δεκαπέντε) χρόνια υπηρεσία σε Δημόσια Σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης, «δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η διαφοροποίηση του κριτηρίου της υπηρεσίας να στρέφεται ειδικότερα κατά της ίδιας, ώστε να μην είναι σε θέση να διεκδικήσει την τοποθέτηση της ως Διευθύνουσα σε Κ.Ι.Ε. και την επικείμενη σχολική χρονιά».

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top