ΥΓΕΙΑ

Ύπνος: Πέντε συνήθειες που προσθέτουν επιπλέον χρόνια στη ζωή μας

Ύπνος: Πέντε συνήθειες που προσθέτουν επιπλέον χρόνια στη ζωή μας

Πότε είμαστε πραγματικά υγιείς; Σύμφωνα με ερευνητές από το Beth Israel Deaconess στη Βοστώνη όταν κοιμόμαστε καλά και ξεκουραζόμαστε επαρκώς. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να μειώσουμε έως και 30% τον κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.

Πώς ορίζεται ο καλός ύπνος; Όπως συνοψίζουν οι ερευνητές νεότερης μελέτης, που θα παρουσιαστεί στο Αμερικανικό Κολλέγιο Καρδιολογίας στη Νέα Ορλεάνη, ο ποιοτικός ύπνος θα πρέπει να έχει τα ακόλουθα πέντε χαρακτηριστικά:

  • να διαρκεί επτά με οκτώ ώρες.
  • να μην δυσκολευόμαστε να κοιμηθούμε περισσότερες από δύο φορές την εβδομάδα
  • να μην μας δυσκολεύει να παραμείνουμε κοιμισμένοι περισσότερες από δύο φορές την εβδομάδα
  • να μη χρειαζόμαστε φάρμακα για να κοιμηθούμε
  • να αισθανόμαστε ξεκούραστοι κατά την αφύπνιση τουλάχιστον πέντε ημέρες την εβδομάδα.

Συνολικά, το προσδόκιμο ζωής ήταν 4,7 χρόνια μεγαλύτερο για τους άνδρες και 2,4 χρόνια για τις γυναίκες που ανέφεραν ότι είχαν και τα πέντε κριτήρια ποιότητας ύπνου, σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν κανένα ή μόνο ένα από τα πέντε στοιχεία.

Προηγούμενες μελέτες έχουν αποδείξει ότι τόσο οι πολλές ώρες ύπνου ή οι λίγες ώρες ύπνου μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την καρδιά, ενώ αντίστοιχα η υπνική άπνοια μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες καρδιακές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της υψηλής αρτηριακής πίεσης, της κολπικής μαρμαρυγής και των καρδιακών προσβολών.

Η συγκεκριμένη μελέτη επισήμανε ότι περίπου το 8% των θανάτων από οποιαδήποτε αιτία θα μπορούσε να αποδοθεί σε κακές συνήθειες ύπνου.

Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία περισσότερων από 172.000 Αμερικανών ενηλίκων, με μέσο όρο ηλικίας τα 50 έτη, οι οποίοι συμμετείχαν σε μια ετήσια έρευνα υγείας μεταξύ του 2013 και του 2018. Μέσα σε αυτή την περίοδο, σημειώθηκαν 8.681 θάνατοι. Από τους θανάτους αυτούς, το 30% προκλήθηκαν από καρδιαγγειακά νοσήματα, το 24% από καρκίνο και το 46% οφειλόταν σε άλλες αιτίες.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τους πέντε διαφορετικούς παράγοντες της ποιότητας του ύπνου, χρησιμοποιώντας μια βαθμολογία ύπνου χαμηλού κινδύνου που δημιούργησαν με βάση τις απαντήσεις που συνέλεξαν στο πλαίσιο της έρευνας. Σε κάθε παράγοντα αποδόθηκε μηδέν ή ένας βαθμός για τον καθένα, με μέγιστο όριο τους πέντε βαθμούς, οι οποίοι υποδήλωναν την υψηλότερη ποιότητα ύπνου.

Σε σύγκριση με τους ανθρώπους που είχαν μηδέν έως έναν θετικό παράγοντα ύπνου, όσοι είχαν και τους πέντε, είχαν 30% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία.

«Ακόμη και από νεαρή ηλικία, αν οι άνθρωποι μπορούν να αναπτύξουν αυτές τις καλές συνήθειες ύπνου, αυτό μπορεί να τους ωφελήσει στην υγεία τους σε βάθος χρόνου. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι οι υγιεινές συμπεριφορές λειτουργούν σωρευτικά στον χρόνο. Όπως λέμε ότι ποτέ δεν είναι αργά για ασκηθεί κανείς ή για να κόψει το κάπνισμα, το ίδιο ισχύει και για τον ύπνο», ανέφερε ο επικεφαλής ερευνητής δρ. Frank Qian, ειδικευόμενος γιατρός στο Beth Israel Deaconess.

Τέλος, μεγάλη σημασία έχει και η ποιότητα του ύπνου και όχι η ποσότητα, καθώς θα πρέπει να ξεκουραζόμαστε πραγματικά και να μπορούμε να κοιμηθούμε με ευκολία.

ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πόσο προσβάσιμες είναι πραγματικά οι παραλίες σε ΑμεΑ; Πόσες υπάρχουν και ποιες ξεχωρίζουν;

Σάνεν Ντόχερτι: Πέθανε στα 53 της, η πρωταγωνίστρια του «Χτυποκάρδια στο Μπέβερλι Χιλς»

Στη Γαλλία μεταφέρεται ο εθνοφρουρός που νοσηλευόταν διασωληνωμένος στην Εντατική του ΓΝ Λευκωσίας

Αγία Νάπα: Υποβλήθηκε σε έπεμβαση ο 23χρονος - Η κατάσταση της υγείας - Ενώπιον δικαστηρίου ο 42χρονος

«Ο ένοπλος εξουδετερώθηκε, έτοιμοι να φύγουμε; - Περιμένετε να πάρω τα παπούτσια μου» - Ακούστε τους διαλόγους του Τραμπ με τους πράκτορες

Υπόθεση Metamax: Επιμένει ότι έπεσε θύμα απάτης ο 54χρονος - Στο κελί για άλλες πέντε μέρες

Άνοια: Πέντε μικρά σημάδια που προμηνύουν έναν μεγάλο κίνδυνο«Η βία δεν έχει θέση στις δημοκρατικές κοινωνίες» - Τρομοκρατημένος ο ΠτΔ με την απόπειρα κατά Τραμπ

«Η βία δεν έχει θέση στις δημοκρατικές κοινωνίες» - Τρομοκρατημένος ο ΠτΔ με την απόπειρα κατά Τραμπ

Τρομοκρατημένος δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφορικά με την απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top