ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πριν το Πάσχα στην Ολομέλεια οι προτάσεις νόμου για καταχρηστικές ρήτρες και βασικούς λογαριασμούς

Πριν το Πάσχα στην Ολομέλεια οι προτάσεις νόμου για καταχρηστικές ρήτρες και βασικούς λογαριασμούς

Τη δέσμευση ότι πριν την διακοπή των εργασιών της Βουλής για το Πάσχα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου θα προωθήσει στην Ολομέλεια για ψήφιση τις δύο προτάσεις νόμου που διευρύνουν το πεδίο της προστασίας από καταχρηστικές ρήτρες και στις πολύ μικρές επιχειρήσεις και για τη δυνατότητα ανοίγματος λογαριασμού πληρωμών βασικών χαρακτηριστικών (ΛΠΒΧ) και σε νομικά πρόσωπα, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Κυριάκος Χατζηγιάννη.

Η επιτροπή ξεκίνησε την συζήτηση επί της αρχής επί των δύο προτάσεων, με τον κ. Χατζηγιάννη να δηλώνει ότι η επιτροπή θα προχωρήσει άμεσα στην κατ’ άρθρον συζήτηση. Η μία πρόταση για τη διεύρυνση της προστασίας από τις καταχρηστικές ρήτρες μέσω της τροποποίησης του νόμου περί προστασίας του καταναλωτή κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ και η δεύτερη, που αφορά στον ΛΠΒΧ (περί συγκρισιμότητας των τελών) από το ΑΚΕΛ.

«Η γενική σήμερα τοποθέτηση των παρευρισκομένων ήταν θετική και για τις δύο προτάσεις νόμου, προχωρούμε σε κατ’ άρθρον συζήτηση και πήραμε δέσμευση ως επιτροπή ότι πριν από το πασχαλινό κλείσιμο της Βουλής είναι ενώπιον της Ολομέλειας», ανέφερε ο κ. Χατζηγιάννης σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας.

Όπως είπε, οι προτάσεις αυτές αποσκοπούν «να φέρουν ένα τέτοιο αποτελεσματικό φάσμα προστασίας των καταναλωτών και να τεθεί ένα τέλος στην αλαζονεία που επικρατούσε όλα αυτά τα χρόνια».

Εξήγησε ότι η πρόταση νόμου την οποία συνυπογράφει μαζί με τον επίσης Βουλευτή του ΔΗΣΥ Νίκο Σύκα, μεταξύ άλλων, προσθέτει κάποιες υποχρεώσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων προς τους καταναλωτές και διευρύνει τον κατάλογο των ρητρών που δύνανται να θεωρηθούν ως καταχρηστικές.

«Είναι καιρός ο διάλογος», είπε, «η συζήτηση, τα αόριστα αλλά και οι προσπάθειες που γίνονται και ποτέ δεν μεταφράζονται σε αποτέλεσμα, αυτή τη φορά να οδηγηθούν ενώπιον της Ολομέλειας, να ψηφιστούν, να καταψηφιστούν ή άλλως πως και ο καθένας μας να αναλάβει τις δικές τους ευθύνες».

Στις δικές του δηλώσεις, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα υπενθύμισε τα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι πελάτες των τραπεζών λόγω της αύξησης των χρεώσεων, αλλά και τον περιορισμό στο άνοιγμα του ΛΠΒΧ μόνο σε φυσικά πρόσωπα και σε ένα πιστωτικό ίδρυμα.

«Οπόταν εμείς ακούγοντας αυτά τα προβλήματα, αντιλαμβανόμενοι τις δυσκολίες που έχουν οι πολίτες ετοιμάσαμε μια πρόταση νόμου», είπε, εξηγώντας ότι η πρόταση διευρύνει τον ορισμό του πεδίου προστασίας του καταναλωτή και πέραν των φυσικών προσώπων, έτσι ώστε και μια πολύ μικρή επιχείρηση να μπορεί να ανοίξει ΛΠΒΧ, όπως οι μέτοχοι πολύ μικρών επιχειρήσεων και οι αυτοτελώς εργαζόμενοι και επίσης συζητείται να δοθεί η δυνατότητα ανοίγματος τέτοιου λογαριασμού και σε δεύτερο πιστωτικό ίδρυμα.

Όπως αναφέρθηκε, στη συνεδρία εκπρόσωποι της Κεντρικής Τράπεζας και του Υπουργείου Οικονομικών επεσήμαναν ότι πρόνοιες των προτάσεων νόμου προσκρούουν σε υφιστάμενες νομοθεσίες, με τον Βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Σταύρο Παπαδούρη να σημειώνει πως οι νομοθεσίες αυτές δεν βοηθούν τους καταναλωτές.

Είπε ακόμη ότι στη συνεδρία υπήρξε εκ μέρους της Νομικής Υπηρεσίας η καλή διάθεση να βρει τους τρόπους να προχωρήσουν αυτές οι νομοθεσίες. Ειδικότερα, είπε πως μπορεί, χωρίς να τροποποιηθεί το πεδίο εφαρμογής του Νόμου Περί Προστασίας των Καταναλωτών, να αναφερθεί πως εφαρμογή θα αφορά και στις πολύ μικρές επιχειρήσεις.

«Φαίνεται ότι υπάρχει θετικό κλίμα στη επιτροπή φαίνεται ότι πριν το Πάσχα θα οδηγηθούν στη Ολομέλεια με οποιοδήποτε αποτέλεσμα και όπως ανέφερε ο Πρόεδρος, ας αναλάβει ο καθένας τις δικές του ευθύνες έναντι των πολιτών», κατέληξε.

Σε δηλώσεις της η Διευθύντρια του Συνδέσμου Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών (ΣΥΠΡΟΔΑΤ), Τζένη Παπαχαραλάμπους χαιρέτισε τις δύο προτάσεις νόμου και αναφερόμενη ειδικά στο θέμα των καταχρηστικών ρητρών που βαρύνουν εδώ και πολλά χρόνια δανειακές συμβάσεις είπε ότι «μιλούμε για δεκάδες χιλιάδες μη εξυπηρετούμενα δάνεια που κατά κύριο λόγο είναι μη εξυπηρετούμενα λόγω αυτών των καταχρηστικών ρητρών».

Εν τω μεταξύ, όσον αφορά τον ΛΠΒΧ, ο Σύνδεσμος Τραπεζών με σημείωμα που κατέθεσε στην επιτροπή εκφράζει τη διαφωνία του την σχετική πρόταση νόμου, εξηγώντας ότι από ενημέρωση που έλαβε από 22 από τα 27 κράτη – μέλη της ΕΕ επιβεβαιώθηκε ότι το άνοιγμα/διατήρηση ΛΠΒΧ ισχύει μόνο για Φυσικά Πρόσωπα και μόνο για ένα λογαριασμό σε ένα πιστωτικό ίδρυμα. Σημείωσε ακόμη θεωρεί ότι η διεύρυνση του ορισμού «καταναλωτής» ώστε να περιλαμβάνει, πέραν του φυσικού προσώπου, και τις επιχειρήσεις, τους μετόχους των επιχειρήσεων, και τους αυτοτελώς εργαζόμενους είναι εκτός του σκοπού και πεδίου της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας.

Παραθέτοντας το προοίμιο της Οδηγίας, όπου αναφέρεται ρητά ότι λογαριασμοί τους οποίους τηρούν επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των μικρών ή πολύ μικρών επιχειρήσεων, με εξαίρεση εκείνους που τελούν υπό προσωπικό καθεστώς, δεν θα πρέπει να εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της, ο Σύνδεσμος καταλήγει ότι «θέσπιση τέτοιας νομοθεσίας θα υπόκειται σε έλεγχο ως προς την συνταγματικότητα της και ως προς τη συμβατότητα της με το κοινοτικό κεκτημένο».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καζάνι που βράζει η Κύπρος: Δυο νέες κίτρινες προειδοποιήσεις - Πότε θα τεθούν σε ισχύ

• Εφιαλτική πτήση: Επιβάτης εγκλωβίστηκε στην τουαλέτα αεροπλάνου - Το σημείωμα της αεροσυνοδού για να τον καθησυχάσει

• Καταζητείται 31χρονος αλλοδαπός - Είχε στην κατοχή του 110 κλεμμένα σκούτερ - Νέα στοιχεία εις βάρος του

• Πέθανε Κύπριος συγγραφέας - Τα συγκινητικά λόγια του γιου του

• Ευρυδίκη: Συγκλονίζει το νέο της τραγούδι για την επέτειο της εισβολής - Ακούστε τοΠαραιτείται από υποψήφιος πρόεδρος ο Μπάιντεν - Το ανακοίνωσε με επιστολή

Παραιτείται από υποψήφιος πρόεδρος ο Μπάιντεν - Το ανακοίνωσε με επιστολή

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αποχωρεί από την προεδρική κούρσα για τις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου, όπως γνωστοποίησε ο ίδιος μέσω Χ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top