ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πότε είχαμε τρένο στην Κύπρο - Η ιστορία του «ξεχασμένου» σιδηρόδρομου - Δείτε βίντεο

Πότε είχαμε τρένο στην Κύπρο - Η ιστορία του «ξεχασμένου» σιδηρόδρομου - Δείτε βίντεο

Θρήνος επικρατεί τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο μετά την τραγική σύγκρουση τρένων στα Τέμπη, που στοίχισε την ζωή σε 57 άτομα και βύθισε στο πένθος τις οικογένειες τους.

Την ζωή τους στο τραγικό δυστύχημα έχασαν και δύο νεαρά παιδιά της Κύπρου, ο Κυπριανός από το Αυγόρου και η Αναστασία από την Πάφο, με την κηδεία των δύο αδικοχαμένων νέων να έχει τελεστεί την Δευτέρα 6 Μαρτίου.

Με αφορμή την ανείπωτη αυτή τραγωδία, το Themaonline «ταξιδεύει» στον χρόνο και σας παρουσιάζει την «ξεχασμένη» ιστορία του Κυπριακού Κυβερνητικού Σιδηρόδρομου.

Πότε ξεκίνησε λειτουργία

Ο Κυπριακός Κυβερνητικός Σιδηρόδρομος (ΚΚΣ) κάλυπτε μια διαδρομή από την Αμμόχωστο στα ανατολικά μέχρι τη Μόρφου και στα δυτικά περνώντας από τη Λευκωσία. Από τη Μόρφου το τρίτο τμήμα κατέληγε στο νότιο τερματικό σταθμό της Ευρύχου.

Ο σιδηρόδρομος στην Κύπρο λειτούργησε από το 1905 μέχρι το 1951 και αποτελεί ένα από τα σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν την παραμονή των Άγγλων στη διάρκεια της παρουσίας τους στην Κύπρο.

Στις 21 Οκτωβρίου 1905 έγιναν τα εγκαίνια της πρώτης γραμμής μέχρι τη Λευκωσία και το 1907 μέχρι και τη Μόρφου, για να φτάσει στον τελικό σταθμό στη Σκουριώτισσα και την Ευρύχου, το 1915. Εκεί που σώζονται τα χαλάσματα ενός πετρόκτιστου κτιρίου, ήταν ο τελευταίος σταθμός του κυπριακού σιδηρόδρομου, ο οποίος κτίστηκε το 1906.

Ο σιδηροδρομικός σταθμός Αμμοχώστου κτίστηκε σε απόσταση ενός μιλίου από το λιμάνι της πόλης, με την σιδηροτροχιά να συνέχιζε μέχρι το λιμάνι.

Το πρώτο τμήμα της σιδηροτροχιάς που κατασκευάστηκε ήταν μήκους 36 μιλίων (Αμμόχωστος-Λευκωσία). Ολοκληρώθηκε κατά το 1904-1905. Το δεύτερο ήταν μήκους 24 μιλίων (Λευκωσία-Μόρφου). Ολοκληρώθηκε κατά το 1905-1907 και τα εγκαίνια έγιναν στις 31 Μαρτίου 1907. Το τρίτο τμήμα (Μόρφου-Ευρύχου) κατασκευάστηκε λίγο αργότερα, είχε μήκος 15 μιλίων και ολοκληρώθηκε μέχρι το 1915. Τα εγκαίνια έγιναν στις 14 Ιουνίου 1915.

Υπήρχαν 62 σταθμοί και στάσεις, οι πιο σημαντικές από τις οποίες εξυπηρετούσαν την Αμμόχωστο, το Πραστειό Μεσαορίας, τα Γέναγρα, την Αγκαστίνα, το Τραχώνι Κυθρέας, τη Λευκωσία, την Κοκκινοτριμιθιά, τη Μόρφου, το Καλό Χωριό Λεύκας και την Ευρύχου.

Πότε τερματίστηκε η λειτουργία του

Η λειτουργία του σιδηρόδρομου τερματίστηκε στις 31/12/1931 και θεωρήθηκε σαν τιμωρία, για τη συμπεριφορά των χωριανών ενάντια των Άγγλων, παρά το δικαιολογητικό για ασύμφορο έργο.

Το 1932 ο τερματικός Σταθμός μεταφέρθηκε στο Καλό Χωριό Λεύκας ενώ από το 1948 ο Κυπριακός Κυβερνητικός Σιδηρόδρομος έφτανε μόνο μέχρι το Αεροδρόμιο Λευκωσίας. Το τελευταίο τρένο αναχώρησε από το Σταθμό της Λευκωσίας στις 14:57 στις 31 Δεκεμβρίου 1951 και έφτασε στην Αμμόχωστο στις 16:38. Η αποσυναρμολόγηση διάρκεσε μέχρι και το Μάρτιο του 1952.
Μουσείο Κυπριακού Σιδηρόδρομου

Το 2004 ο Σταθμός της Ευρύχου αναπαλαιώθηκε και αποτελεί σήμερα το Μουσείο Σιδηροδρόμου.

Στις αίθουσές του εκτίθενται αυθεντικά έγγραφα, σχέδια, φωτογραφίες και αντικείμενα σχετικά με τους σιδηροδρόμους της Κύπρου, καθώς και μοντέλα σταθμών και τροχαίου υλικού. Στην πίσω πλευρά έχει κτιστεί η πλατφόρμα και τμήμα της σιδηροδρομικής γραμμής με αυθεντικές ράγιες. Δύο βαγόνια του Κυπριακού Σιδηροδρόμου εκτίθενται κάτω από ένα μεταλλικό στέγαστρο στην αυλή.

Δείτε ντοκιμαντέρ που δημιούργησε το κέντρο Νεότητας για την ιστορία του Κυπριακού Σιδηροδρόμου:

 *Φωτογραφία από Μουσείο Κυπριακού Σιδηρόδρομου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συνέρχεται η ΕΚΤ: Πότε αναμένεται η επόμενη μείωση επιτοκίων – Η εικόνα της οικονομίας και η κατάσταση στην Κύπρο

Ηλεκτροδότηση: Πως προκύπτουν οι βλάβες; – Πόσο χρόνο χρειάζεται η αποκατάσταση και πόσο σημαντικό είναι να ενημερώνεται άμεσα η ΑΗΚ

Τον παρακολουθούσε για μέρες σε δρόμο της Λεμεσού – Του έδωσε γροθιά και πρόταξε μαχαίρι εναντίον του

Η προσευχή του Αρχιμανδρίτη Νεκτάριου με θέα τη θάλασσα - Δείτε φωτογραφία

Στάλθηκε μέσω Κύπρου ανθρωπιστική βοήθεια 200 τόνων προς τη ΓάζαΠρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Σε καμία περίπτωση δεν συζητάμε για λύση δύο κρατών»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Σε καμία περίπτωση δεν συζητάμε για λύση δύο κρατών»

«Σε καμία περίπτωση δεν συζητάμε για λύση δύο κρατών», δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA).

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top