ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρώτο προεδρικό ταξίδι σε Αθήνα - Βρυξέλλες με Κυπριακό στις αποσκευές

Πρώτο προεδρικό ταξίδι σε Αθήνα - Βρυξέλλες με Κυπριακό στις αποσκευές

Την ευκαιρία να αναπτύξει το πλάνο του με συγκεκριμένες εισηγήσεις για έναρξη της προσπάθειας επίλυσης του Κυπριακού θα έχει τις αμέσως επόμενες μέρες ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, σε δύο από τα πιο σημαντικά ενδιαφερόμενα κέντρα, δηλαδή τα Ηνωμένα Εθνη και την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Αυτή την εβδομάδα ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα συναντηθεί με τον ειδικό αντιπρόσωπο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Κόλιν Στιούαρτ, ενόψει της επικείμενης επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη εβδομάδα στη Λευκωσία η αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας του ΟΗΕ για Πολιτικές και Ειρηνευτικές Υποθέσεις, Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο, η οποία αναμένεται να συναντήσει χωριστά τους ηγέτες των δύο πλευρών. Η ακριβής ημερομηνία και το πρόγραμμα των επαφών της κ. ΝτιΚάρλο αναμένεται να οριστικοποιηθούν τις επόμενες ώρες.

Την προσεχή Δευτέρα 13 Μαρτίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναχωρεί στην Αθήνα για συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη, στο πρώτο εκτός Κύπρου ταξίδι του. Τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό θα είναι ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης των δύο αντρών, που θα γίνει με φόντο την εθνική τραγωδία των Τεμπών και σε ιδιαίτερα βαρύ πολυτικό και κοινωνικό κλίμα στην Ελλάδα. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα παρουσιάσει στον Ελληνα πρωθυπουργό τους άξονες της πρότασής του για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στη μελλοντική προσπάθεια εξεύρεσης συνολικής λύσης στο Κυπριακό.

Οπως είναι γνωστό, η πρόταση του Προέδρου Χριστοδουλίδη, όπως την ανέπτυξε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, προβλέπει στο διορισμό προσωπικότητας εγνωσμένου κύρους σε επίπεδο ΕΕ, με όρο εντολής να συνδράμει την προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού. Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι έχει υπόψη ορισμένα ονόματα, τα οποία δεν αποκλείεται να συζητήσει και με τον κ. Μητσοτάκη. Η προσπάθεια του Προέδρου εστιάζεται στη συμπερίληψη πτυχών κυπριακού ενδιαφέροντος στα ανοικτά ευρωτουρκικά θέματα.

Κάποιες πρώτες σκέψεις μοιράστηκε με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν τη Δευτέρα, ενόψει του ευρωπαϊκού συμβουλίου που θα συνέλθει στις Βρυξέλλες το διήμερο 23-24 Μαρτίου. Είναι η πρώτη σύνοδος κορυφής της ΕΕ στην οποία θα παραστεί ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης από την ανάληψη των καθηκόντων του.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top