ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αποφάσεις σήμερα για προσφυγικούς οικισμούς, κλείνει μια πληγή δεκαετιών

Αποφάσεις σήμερα για προσφυγικούς οικισμούς, κλείνει μια πληγή δεκαετιών

Το πρώτο μεγάλο έργο αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά της αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα Παρασκευή 7/4 η κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη, και αφορά το μέλλον των 358 προσφυγικών πολυκατοικιών που ανεγέρθηκαν σε κυβερνητικούς συνοικισμούς. Εάν δεν υπάρξει κάποια ανατροπή, το Υπουργικό Συμβούλιο θα εξετάσει και θα εγκρίνει το απόγευμα το Σχέδιο Χορηγιών για τις Πολυκατοικίες, που ετοιμάστηκε από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, του Υπουργείου Εσωτερικών.

Το σχέδιο, το οποίο ετοιμάστηκε με οδηγίες του Υπουργού Εσωτερικών Κωνσταντίνου Ιωάννου, στοχεύει στην επίτευξη ολοκληρωμένης και μόνιμης λύσης για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ενοίκων και θα διασφαλίζει την ασφάλειά τους. Πρόκειται για ένα ζήτημα που εκκρεμεί εδώ και χρόνια και αποτελεί πάγιο αίτημα των ενοίκων.

Αρχή με 43 «γερασμένες» πολυκατοικίες

Από την προκαταρκτική μελέτη στατικής επάρκειας προκύπτει ότι από τις 358 πολυκατοικίες που βρίσκονται σε όλη την ελεύθερη Κύπρο, 245 είναι σε ικανοποιητική κατάσταση αλλά χρήζουν συντήρησης, 70 χρειάζονται ανακαινίσεις και βελτιωτικές εργασίες, ενώ 43 πολυκατοικίες, πλείστες εκ των οποίων βρίσκονται στα Λατσιά, είναι «γερασμένες» και η συντήρησή τους δεν αρκεί αλλά ούτε και θεωρείται βιώσιμη αντιμετώπιση.

Ως εκ τούτου, ειδικοί θα κληθούν να εξετάσουν τις πολυκατοικίες μία προς μια και όσες κριθούν κατεδαφιστέες, θα ετοιμαστεί ένας προγραμματισμός χρονικού ορίζοντα δύο περίπου χρόνων για την ανέγερση καινούργιων πολυκατοικιών. Σε αυτό το χρονικό διάστημα οι ένοικοι που θα χρειαστεί να εγκαταλείψουν τα διαμερίσματά τους θα πάρουν επιδότηση για το ενοίκιο.

Το κράτος θα αναλάβει εξ ολοκλήρου το κόστος κατεδάφισης και το μεγαλύτερο μέρος της ανακατασκευής, με σύγχρονα υλικά και προδιαγραφές. Οι δικαιούχοι θα έχουν τη δυνατότητα με μια μικρή συνεισφορά να αποκτήσουν καινούργιο διαμέρισμα ενός, δύο ή τριών υπνοδωματίων. Οσοι δικαιούχοι δεν επιθυμούν, θα έχουν τη δυνατότητα να πάρουν το ποσό που τους αναλογεί για το κόστος επανακατασκευής, καθώς επίσης και την αξία του μεριδίου της γης που τους αναλογεί.

Το απόγευμα οι ανακοινώσεις

Αμέσως μετά το υπουργικό που θα συνέλθει το απόγευμα, ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου αναμένεται να δώσει τις πρώτες πληροφορίες για το φιλόδοξο πρότζεκτ, συνολικού κόστους 130 εκατομμυρίων ευρώ. Επίσης, θα ανακοινώσει τις τοποθεσίες των 43 πολυκατοικιών, που είναι στην πλέον βεβαρημένη κατάσταση. Οι δικαιούχοι θα κατανεμηθούν σε τρεις ομάδες, οι οποίες θα ανακοινωθούν σήμερα.

Συγκεκριμένα θα υπάρξει κατηγοροποίηση των προσφύγων πρώτης μέχρι και τέταρτης γενιάς, ενώ θα ληφθούν υπόψη, η τυχόν βοήθεια που πήραν παλαιότερα από το κράτος, το είδος του διαμερίσματος κλπ. Στο Σχέδιο θα είναι δυνατή η συμμετοχή μη προσφύγων, φυσικών προσώπων, που χρησιμοποιούν το διαμέρισμα ως πρώτη κατοικία. Ωστόσο δεν θα

δικαιούνται χορηγίας. Εκτός από τις αρχικές ανακοινώσεις που θα γίνουν σήμερα, την Δευτέρα θα δοθούν περισσότερες πληροφορίες από τον Υπουργό Εσωτερικών και ειδικότερα από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, που έχει ετοιμάσει το σχέδιο.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Στις φλόγες οχήματα στο Τραχώνι – Καταστράφηκαν ολοσχερώς τα περισσότερα – Αποκλείστηκε η σκηνή

Γιώργος Θεοφάνους: «Έχω ξεκάθαρες μνήμες, ακόμα και τώρα όταν οδηγώ και ακούω βροντές, παρκάρω και κλείνω τα αυτιά μου»

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Νέα εξέλιξη - Χειροπέδες σε άλλα δύο πρόσωπα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Νέα εξέλιξη - Χειροπέδες σε άλλα δύο πρόσωπα

Στη σύλληψη άλλων δύο προσώπων προχώρησαν οι Αρχές, αναφορικά με την απόπειρα φόνου που έλαβε στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top