ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φουλάρει το ΑΚΕΛ, ο Στεφάνου αξιοποιεί το μομέντουμ

Φουλάρει το ΑΚΕΛ, ο Στεφάνου αξιοποιεί το μομέντουμ

Με κατάθεση προτάσεων για τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες και με εντατικοποίηση των επαφών με την κοινωνία επιχειρεί το ΑΚΕΛ να κτίσει την ανανεωμένη ταυτότητά του και να επαναπροσδιορίσει την εικόνα του τόσο έναντι των ψηφοφόρων και υποστηρικτών του αλλά κυρίως έναντι ευρύτερων κοινωνικών στρωμάτων. Η στρατηγική της Εζεκία Παπαϊωάννου στόχο έχει να αποσείσει την κατηγορία ότι δεν έχει ξεκάθαρες θέσεις για μια σειρά από ζητήματα, ειδικά στα θέματα οικονομίας, κυρίως εξαιτίας ιδεολογικών αγκυλώσεων.

Ο Στέφανος Στεφάνου είναι θιασώτης του ανοίγματος του κόμματος σε ευρύτερα στρώματα, πέραν του χώρου του ΑΚΕΛ, γιατί αντιλαμβάνεται ότι μόνο μέσα από αύξηση της επιρροής του το κόμμα της Αριστεράς θα είναι σε θέση να τοποθετηθεί στον πολιτικό χάρτη με αξιόπιστο πρόγραμμα εξουσίας. Το πολιτικό περιβάλλον είναι τέτοιο που επιτρέπει στην ηγεσία του ΑΚΕΛ να κινηθεί με σχετική ευχέρεια χρόνου στην υλοποίηση ενός συγκεκριμένου προγράμματος πολιτικών παρεμβάσεων και επικοινωνιακών ενεργειών, που θα βοηθήσουν το κόμμα να περάσει το μήνυμα ότι παραμένει μια βασική συνιστώσα του πολιτικού συστήματος, που εκφέρει σοβαρό λόγο εντός και εκτός Κύπρου και κυρίως ότι διαθέτει το στελεχιακό δυναμικό με επάρκεια, γνώσεις, αξιοπιστία και θετική εικόνα που συνάδει με τις αντιλήψεις της εποχής, ειδικά μεταξύ των νέων.

Παλιές αμαρτίες

Η εκλογική αναμέτρηση του Φεβρουαρίου άφησε κοντράστ συναισθημάτων στο ΑΚΕΛ, το οποίο κατάφερε να συσπειρώσει δυνάμεις γύρω από τον Ανδρέα Μαυρογιάννη αλλά για τρίτη συνεχή πενταετία χάνει τις εκλογές. Από την αποτίμηση της εκλογικής μάχης προκύπτει ότι παρά τη βελτίωση της εικόνας του, το ΑΚΕΛ κουβαλά ακόμη τα βαρίδια της διακυβέρνησης 2008-2013 τουλάχιστον για μια σημαντική μερίδα του εκλογικού σώματος. Ο «εμφύλιος» στον ΔΗΣΥ λειτούργησε ευνοϊκά για το ΑΚΕΛ, το οποίο ωστόσο για μια ακόμη εκλογική αναμέτρηση ξέμεινε από δυνάμεις και έδωσε τη μάχη χωρίς πολιτικές συμμαχίες. Παρά την ήττα, το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών επιτρέπει στην ηγεσία του ΑΚΕΛ υπό τον Στέφανο Στεφάνου να ανασκουμπωθεί.

Διπλές εκλογές το 2024

Το καλοκαίρι ο Στέφανος Στεφάνου συμπληρώνει δύο χρόνια παρουσίας στο πηδάλιο του ΑΚΕΛ, στο οποίο διαδέχθηκε τον Αντρο Κυπριανού μετά την ήττα στις βουλευτικές του 2021. Επόμενο εκλογικό ορόσημο είναι η διπλή εκλογική αναμέτρηση του 2024, για την ανάδειξη τοπικών αρχόντων και ευρωβουλευτών. Το ΑΚΕΛ θέλει να δώσει τις μάχες με αξιώσεις και να βάλει τα θεμέλια για ένα πολιτικό comeback, μέσα από ανοίγματα στην κοινωνία και σε άλλες πολιτικές δυνάμεις. Το ΑΚΕΛ ετοιμάζεται για το καταστατικό συνέδριο του φθινοπώρου, μέσα από αλλαγές στον τρόπο διακυβέρνησης, με πιο αποτελεσματικές και γρήγορες διαδικασίες και λιγότερη γραφειοκρατία.

Το σύνθημα που έδωσε ο Στέφανος Στεφάνου είναι η καθημερινή και ουσιαστική παρέμβαση του ΑΚΕΛ κατά τρόπο ώστε να στέλνει το μήνυμα ότι παραμένει στην πρώτη γραμμή διεκδίκησης κοινωνικών αιτημάτων και ότι είναι ο κυρίαρχος εκφραστής της φωνής των πολιτών. Ακρίβεια, στεγαστικό, εργασιακά, παιδεία, υγεία και αξιοκρατία βρίσκονται στην προμετωπίδα της ατζέντας του ΑΚΕΛ, για το οποίο το Κυπριακό ιεραρχείται ασφαλώς ψηλά στις προτεραιότητες. Η έναρξη της εκστρατείας για το στεγαστικό σε συνεργασία με την ΕΔΟΝ, εντάσσεται ακριβώς στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής, για δράσεις μέσα από τη Βουλή αλλά και στους χώρους δουλειάς μαζί με άλλα οργανωμένα σύνολα, που θα επιτρέψουν στο ΑΚΕΛ να αξιοποιήσει την ιδιότητα της ηγέτιδας δύναμης της αντιπολίτευσης αλλά κυρίως, που θα το καταστήσει φορέα ουσιαστικής διεκδίκησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

«Μυρίζουν» Πάσχα: 5+1 ταινίες – και μίνι σειρές - που ανασύρουν από μέσα μνήμες και θέλουμε να τις βλέπουμε κάθε χρόνο

Full ταξίδια φέτος οι Κύπριοι – Αυτοί είναι οι δημοφιλέστεροι προορισμοί για το Πάσχα

Έφυγε από τη ζωή ο γνωστός πολιτικός και καθηγητής Τάκης Γαβριηλίδης

Διασωληνωμένη 31χρονη μετά από «μυστήριο» τροχαίο ατύχημα – Ψάχνει τον οδηγό η Αστυνομία

Τσέπωνε τα χρήματα πολιτών για φωτοβολταϊκά - Συνελήφθη υπάλληλος της ΑΗΚ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Ξεκάθαρος ο Κεραυνός: «Ανέκδοτο ότι έχουν αντικατασταθεί οι συντάξεις με φιλοδώρημα»

Αυξήσεις στις τιμές καυσίμων: Πόσο έχουν ανέβει - «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν»

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου - Ποιος αναλαμβάνει στη θέση του

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Μωρό ενός έτους έπεσε από παράθυρο ξενοδοχείου και σκοτώθηκε



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top