ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ελεγκτική: «Η δήλωση του ΥΠΑΜ αφήνει πρώτιστα εκτεθειμένη τη Νομική Υπηρεσία»

Ελεγκτική: «Η δήλωση του ΥΠΑΜ αφήνει πρώτιστα εκτεθειμένη τη Νομική Υπηρεσία»

Εκτεθειμένη αφήνει πρώτιστα την Νομική Υπηρεσία που δήθεν δεν εντόπισε σπατάλη πόρων, σύμφωνα με την Ελεγκτική Υπηρεσία, η σημερινή δήλωση του Υπουργού Άμυνας ότι ο ίδιος διαπίστωσε πως, εκ των δέκα οπλιτών που υπηρετούν στη διοίκηση του Υπουργείου Άμυνας και ΓΕΕΦ σε παρεμφερή καθήκοντα, οι μισοί δεν είναι αναγκαίοι.

Σε απάντηση σημερινών δηλώσεων του Υπουργού Άμυνας, η Ελεγκτική Υπηρεσία αναφέρει ότι στην επιστολή του ημερομηνίας 13.2.2023, ο Γενικός Εισαγγελέας «αναγνώρισε ότι, η εξέταση ενός θέματος που οδηγεί σε σπατάλη δημοσίων πόρων εμπίπτει στο πλαίσιο άσκησης των καθηκόντων μας, εντούτοις αποφάσισε να ενεργήσει ο ίδιος ως ελεγκτική αρχή και, στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε και έλαβε πληροφόρηση και στοιχεία από το Υπουργείο Άμυνας».

Αναφέρει επίσης ότι «στη βάση αυτών δεν διαπίστωσε ο ίδιος αύξηση των αναγκών της Εθνικής Φρουράς σε ΣΥΟΠ».

«Ουσιαστικά, αντί την αξιολόγηση του εάν διαπιστώνεται αύξηση αναγκών σε ΣΥΟΠ, που θα σήμαινε σπατάλη ή/και θα οδηγούσε σε αυξημένες δαπάνες, να τη διενεργήσει η καθ’ ύλην αρμόδια Υπηρεσία του κράτους μας, που είναι η Ελεγκτική Υπηρεσία, τη διενήργησε η Νομική Υπηρεσία, υποκαθιστώντας τη δική μας κρίση με τη δική της, πράγμα που θεωρούμε ανεπίτρεπτο», προσθέτει.

Η πιο πάνω απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα, σύμφωνα με την Ελεγκτική Υπηρεσία, λήφθηκε με την ιδιότητα του ως δημόσιος κατήγορος και η σχετική με το θέμα αυτό εξουσία του είναι ανέλεγκτη με βάση το Σύνταγμα.

Η Υπηρεσία σημειώνει επ’ αυτού πως, «όταν κατά ανάλογο τρόπο το 2009 το Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας είχε αρνηθεί την παραχώρηση στοιχείων στην τότε Γενική Ελέγκτρια, ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης είχε ξεκαθαρίσει ότι όταν ο Γενικός Ελεγκτής κρίνει πως χρειάζεται στοιχεία στο πλαίσιο ελέγχου του ‘ η κρίση αυτή του Γενικού Ελεγκτή είναι εκτός του ελέγχου της Νομικής Υπηρεσίας’ ».

«Έχουμε κατ’ επανάληψη εξηγήσει τη σημασία της διαφύλαξης των αρχών ανεξαρτησίας, ως εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για υγιή χρηματοοικονομική διαχείριση και πάταξη της ακμάζουσας διαφθοράς», προσθέτει.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία αναφέρει ότι «στη βάση της απαράδεκτης αυτής στάσης του Υπουργείου Άμυνας», δεν θα μειώσει τον έλεγχο για εξοπλιστικά προγράμματα, «όπως λανθασμένα ανάφερε σήμερα ο Υπουργός».

«Αντίθετα, υποβαθμίζοντας πλέον τη συνολική αξιολόγηση του Υπουργείου σε θέματα διαφθοράς, θα αυξήσουμε τους ελέγχους και αυτοί θα γίνονται όλοι εκ των υστέρων, όταν θα καλούμαστε να εκφράσουμε απόψεις ενώπιον της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής προ της αποδέσμευσης των σχετικών κονδυλίων», προσθέτει.

Παράλληλα, αναφέρει ότι προχωρεί με όλα τα άλλα μέτρα που είχε εξαγγείλει με την ανακοίνωση της ημερ. 29.3.2023.

«Δυστυχώς, η μεν προηγούμενη Κυβέρνηση μας παρεμπόδισε προσωρινά (για ένα περίπου χρόνο) στον έλεγχο των φακέλων του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος, η δε παρούσα Κυβέρνηση, ακόμη χειρότερα, μας αρνείται μόνιμα τον έλεγχο της διαχείρισης ανθρώπινων πόρων (που ως αντικείμενο ελέγχου εμπίπτει στον σκληρό και αδιαμφησβήτητο πυρήνα των δραστηριοτήτων μας), σε ένα θέμα που παραπέμπει σε φαινόμενα διαφθοράς και ρουσφετιού», καταληγει η Ελεγκτική Υπηρεσία, η οποία εκφράζει τη λύπη της για αυτό.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top