ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Τρύπα» κυβερνοασφάλειας εκθέτει και απειλεί την Κύπρο

«Τρύπα» κυβερνοασφάλειας εκθέτει και απειλεί την Κύπρο

Αποκαθίσταται σταδιακά η λειτουργία των τηλεφωνικών συστημάτων, των ηλεκτρονικών ταχυδρομείων και των ιστοσελίδων κυβερνητικών υπηρεσιών, που τέθηκαν εκτός λειτουργίας για πολλές ώρες εξαιτίας της ζημιάς που προκλήθηκε στους server οι οποίοι βρίσκονται εγκατεστημένοι στο υπόγειο του υπουργείου Οικονομικών.

Επί του παρόντος δεν φαίνεται να υπάρχει απώλεια ή καταστροφή δεδομένων.

Ωστόσο, το συγκεκριμένο ατύχημα που προκλήθηκε από την εισχώρηση νερού στο χώρο εγκατάστασης τόσο ευαίσθητου εξοπλισμού, εξαιτίας διαρροής από παρακείμενο ντεπόζιτο, προκαλεί έντονο προβληματισμό. Αρμόδιες πηγές με τις οποίες μίλησε το themaonline μεταφέρουν την έντονη ανησυχία που προκάλεσε στην κυβέρνηση το συγκεκριμένο πρόβλημα, το οποίο είναι ενδεικτικό των πολλών «κενών» ασφαλείας που υφίστανται σε τόσο ζωτικά θέματα. Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι η σοβαρή αυτή εκκρεμότητα υφίστατο εδώ και καιρό. Η τοποθέτηση των server στο συγκεκριμένο χώρο ήταν γνωστή και αποτελούσε πηγή ανησυχίας για όσους γνωρίζουν τους κινδύνους που υπήρχαν.

Εξάλλου, γι’ αυτό η προηγούμενη κυβέρνηση είχε αποφασίσει από τον περασμένο Νοέμβριο τη μεταφορά όλου του τόσο σημαντικού ηλεκτρονικού κόμβου κυβερνητικών υπηρεσιών σε άλλο χώρο, με φροντίδα της Cyta, η οποία θα είχε και την ευθύνη της φύλαξης, λειτουργίας και συντήρησης του εξοπλισμού. Ωστόσο, για λόγους που ακόμη δεν έχουν διευκρινιστεί, το συγκεκριμένο πρότζεκτ δεν υλοποιήθηκε. Το ατύχημα με τη διαρροή νερού επαναφέρει το θέμα στην επικαιρότητα και αναμένεται ότι θα επαναβεβαιωθεί η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου του Νοεμβρίου του 2022 για μετεγκατάσταση όλου του συστήματος σε άλλο χώρο με ευθύνη της Cyta.

Το συμβάν εκθέτει την Κύπρο γιατί έρχεται μόλις μερικές εβδομάδες μετά τις κυβερνοεπιθέσεις που δέχθηκε το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας καθώς και διάφοροι οργανισμοί, όπως το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου και άλλοι. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε ενημέρωση από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και αναμένεται ότι το θέμα θα απασχολήσει το Υπουργικό Συμβούλιο κατά τη συνεδρίαση που είναι προγραμματισμένη για σήμερα Τετάρτη, 12 Απριλίου 2023.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παρασύρθηκε από όχημα πεζός στην Πάφο – Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο – Η κατάσταση της υγείας του

Χειροπέδες σε 10 πρόσωπα για σωρεία αδικημάτων έξω από την ΑΔΕ Λεμεσού - Τραυματίστηκε αστυνομικός και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά

Famagusta: Δάφνη και Τεύκρος κάνουν το επόμενο βήμα στη σχέση τους



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top