ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεκινούν τη σεζόν με υποστελέχωση τα ξενοδοχεία – Για ποιο λόγο δεν πάνε να εργαστούν οι Κύπριοι

Ξεκινούν τη σεζόν με υποστελέχωση τα ξενοδοχεία – Για ποιο λόγο δεν πάνε να εργαστούν οι Κύπριοι

Έφθασε η στιγμή της αλήθειας για τους ξενοδόχους, οι οποίοι ετοιμάζονται να καλωσορίσουν τη φετινή τουριστική σεζόν, ανοίγοντας υποστελεχωμένα, κυριολεκτικά, στο παραπέντε. Κι ενώ η φετινή χρονιά ενδέχεται να είναι πολλά υποσχόμενη δεδομένου του ότι, η ανοδική πορεία που καταγράφηκε το 2022 θα συνεχιστεί, οι απαιτήσεις των τουριστικών ροών θα χρειαστούν και το ανάλογο ανθρώπινο δυναμικό, για να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν επαρκώς οι ανάγκες που θα προκύψουν. Ταυτόχρονα, επάγγελμα «προς αποφυγήν» φαίνεται να είναι για τους Κύπριους εργαζόμενους, αυτό των ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Το ThemaOnline επικοινώνησε με το Γενικό Διευθυντή του ΠΑΣΥΞΕ, Φιλόκυπρο Ρουσουνίδη και με τον Γενικό Γραμματέα της Ο.Υ.ΞΕ.ΚΑ – ΣΕΚ, Μιλτιάδη Μιλτιάδους, οι οποίοι μας μίλησαν για το άνοιγμα των ξενοδοχείων με μειωμένο προσωπικό καθώς και, για τους λόγους που οι Κύπριοι δεν επιλέγουν να εργαστούν σε αυτά.

Πρόκληση η υποστελέχωση για τους ξενοδόχους

Όπως εξήγησε ο κ. Ρουσουνίδης, ξεκίνησε ναι μεν η διαδικασία για το άνοιγμα των ξενοδοχείων, με τις πλείστες μονάδες να λειτουργούν κανονικά μέχρι το τέλος του Απρίλη παρ’ όλα αυτά, το πρόβλημα του ανθρώπινου δυναμικού παραμένει πρόκληση για τους ξενοδόχους.

«Αν και αποφασίστηκε η νέα στρατηγική που αφορά την απασχόληση των υπαλλήλων από τρίτες χώρες, φαίνεται ότι τα πράγματα δεν κυλούν όπως θα θέλαμε οπόταν, οι πλείστες μονάδες θα ανοίξουν με το διαθέσιμο προσωπικό», είπε ο κ. Ρουσουνίδης.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει ενδεικτικός αριθμός ακάλυπτων θέσεων εργασίας και κατά πόσο υπάρχουν συγκεκριμένα πόστα τα οποία χρειάζονται προσωπικό, ο κ. Ρουσουνίδης απάντησε πως, ο αριθμός ξεπερνά τις πέντε χιλιάδες θέσεις, κι ενώ όλα τα πόστα έχουν ελλείψεις, περισσότερη ανάγκη για κάλυψη έχουν οι βοηθητικές δουλειές όπως, λαντζιέρηδες, κηπουροί, άτομα στην υποδοχή, βοηθοί μάγειρες κλπ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, λόγω της ακρίβειας η Κύπρος έπαψε να είναι ελκυστικός προορισμός για εργασία, από ξένους υπαλλήλους. Όπως ανέφερε ο κ. Ρουσουνίδης, «από την πανδημία και μετά είχε ξεκινήσει το πρόβλημα. Πολλοί ξένοι υπάλληλοι, περίπου έξι με εφτά χιλιάδες ξένοι υπάλληλοι, αναγκάστηκαν να φύγουν από την Κύπρο και δεν επέστρεψαν ποτέ, ούτε πρόκειται να επιστρέψουν. Πλέον τα ενοίκια και τα διάφορα έξοδα είναι τόσο ψηλά, η ζωή στην Κύπρο είναι τόσο ακριβή που δεν αποτελεί ελκυστικό προορισμό για εργασία για αυτούς», ανέφερε.

Επάγγελμα «προς αποφυγήν» για τους Κύπριους – Ποιος ο λόγος

Παράλληλα, ένας από τους λόγους που υπάρχει υποστελέχωση στα ξενοδοχεία, είναι και το γεγονός ότι πολλοί Κύπριοι αποφεύγουν το επάγγελμα του ξενοδοχοϋπαλλήλου.

Κληθείς να σχολιάσει που αποδίδεται αυτό, ο κ. Ρουσουνίδης είπε πως, «αρχικά είναι σημαντικό να πούμε πως η τουριστική βιομηχανία της χώρας, έχει μεγαλώσει τόσο πολύ που δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί από την τοπική κοινωνία. Όπως αντιλαμβάνεστε, μια χώρα με πληθυσμό 800,000 περίπου κατοίκων, είναι αδύνατον να καλύψει αριθμούς τουριστών, που αντιστοιχούν στο τετραπλάσιο της τοπικής κοινωνίας», τόνισε.

Ταυτόχρονα, συνέχισε, «το επάγγελμα του ξενοδοχοϋπαλλήλου δεν είναι πολύ ελκυστικό για πολλούς λόγους όπως, είναι το ωράριο και δεν υπάρχουν ούτε και οι υποδομές όπως, παιδικοί σταθμοί, για να μπορούν να αφήνουν τα παιδιά τους να τα προσέχει κάποιος ενόσω αυτοί εργάζονται».

Ερωτηθείς εάν ο μισθός μπορεί να είναι αυτό που κάνει τους Κύπριους να αποφεύγουν να εργάζονται στα ξενοδοχεία, ο κ. Ρουσουνίδης απάντησε πως, «οι μισθοί έχουν εκτοξευθεί, βρίσκονται σε πολύ ψηλά επίπεδα άρα, θεωρώ πως δεν αποτελεί λόγος για τον οποίο οι Κύπριοι να μην θέλουν να δουλέψουν σε ξενοδοχεία».

Διαφωνεί στο θέμα των μισθών η ΣΕΚ

Μιλώντας στο ThemaOnline, ο Γενικός Γραμματέας της Ο.Υ.ΞΕ.ΚΑ – ΣΕΚ, Μιλτιάδης Μιλτιάδου, ανέφερε πως, «οι μισθοί είναι πάρα πολύ χαμηλοί. Στον κλάδο αυτό, υπάρχει συλλογική σύμβαση η οποία, υπογράφετε από τις συντεχνίες και τους δύο εργοδοτικούς συνδέσμους. Ενώ υπάρχει σύμβαση, αρκετά ξενοδοχεία προσπαθούν να μην εφαρμόζουν τους όρους εργοδότησης και ιδίως το θέμα των μισθών».

«Επίσης, η εποχικότητα παίζει σημαντικό ρόλο στην όλη κατάσταση. Γιατί ένας υπάλληλος να αναζητήσει εργασία η οποία θα διαρκέσει εφτά μόνο μήνες και μετά να πρέπει να βρει κάτι άλλο. Σίγουρα το να βρει κάποιος μια δουλειά η οποία θα διαρκεί 12 μήνες, είναι καλύτερη από μια που είναι εποχική», τόνισε.

«Εμείς ήμαστε έτοιμοι να μπούμε σε ένα διάλογο μαζί και με τους ξενοδόχους και με το αρμόδιο Υπουργείο, με σκοπό να επεκταθεί η τουριστική περίοδος ούτως ώστε, τα ξενοδοχεία να δουλεύουν 12 μήνες, αντί για εφτά. Εμείς θέλουμε έτσι να δώσουμε μια λύση που ενδεχομένως, να ξετυλίξει το κουβάρι», είπε καταληκτικά ο κ. Μιλτιάδου.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παρασύρθηκε από όχημα πεζός στην Πάφο – Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο – Η κατάσταση της υγείας του

Χειροπέδες σε 10 πρόσωπα για σωρεία αδικημάτων έξω από την ΑΔΕ Λεμεσού - Τραυματίστηκε αστυνομικός και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Αναστάτωση έφερε ο Ψινάκης στο J2US - «Δεν πάω τη γυναίκα σας λόγω #Metoo» είπε στον Ίαν Στρατή

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά



Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Πέντε μήνες μετά από την ανάληψη της προεδρίας του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, ο Γιώργος Περδίκης ανοίγει τα χαρτιά του στο «T» αναφορικά με τη σημερινή κατάσταση στο Κίνημα, τις συνεργασίες ενόψει Ευρωεκλογών και τη σχέση με την ΑΙΧΜΗ και τον Δημήτρη Παπαδάκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top