ΥΓΕΙΑ

Ορισμένα παιδιά μπορεί να καθυστερούν να μάθουν λέξεις - Ποιος ο λόγος - Βίντεο

Ορισμένα παιδιά μπορεί να καθυστερούν να μάθουν λέξεις - Ποιος ο λόγος - Βίντεο

Νέα έρευνα από το -παγκοσμίου φήμης- University of East Anglia αποκαλύπτει γιατί ορισμένα παιδιά μπορεί να καθυστερούν να μάθουν λέξεις συγκριτικά με άλλα.

Ο αντικειμενικός στόχος των επιστημόνων που έκαναν την εργασία είναι να βοηθήσουν στον εντοπισμό παιδιών με καθυστερήσεις στη γλωσσική ανάπτυξη σε πρώιμο στάδιο, ώστε να λάβουν νωρίτερα υποστήριξη και να έχουν τις γλωσσικές δεξιότητες που χρειάζονται, όταν έλθει η ώρα να ξεκινήσουν το σχολείο.

Στην παρούσα φάση δεν γίνεται διάγνωση αναπτυξιακής γλωσσικής διαταραχής έως τα 3 ή 4 χρόνια. Άρα χάνεται χρόνος που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την υποστήριξη και την ενίσχυση της εκμάθησης νέων λέξεων.

Αυτό που έκαναν οι ερευνητές ήταν να επικεντρώσουν στο πού κοιτάζουν τα νήπια όταν μαθαίνουν νέες λέξεις.

Προηγούμενες μελέτες είχαν καταστήσει σαφές ότι οι λέξεις κατευθύνουν την οπτική προσοχή στα βρέφη, τα παιδιά και τους ενήλικες.

Όταν οι ενήλικες και τα παιδιά ακούμε μια λέξη που ξέρουμε, κοιτάζουμε προς τα πράγματα που υπάρχουν στο χώρο και ταιριάζουν με τη λέξη που ακούμε.

Πιθανότατα ενεργοποιούν αναπαραστάσεις αναφορών που στη συνέχεια κατευθύνουν την προσοχή σε ταιριαστά ερεθίσματα που υπάρχουν στο οπτικό πεδίο.

Οι επιστήμονες λοιπόν, ήθελαν να δουν αν αυτό εξαρτάται και από το πόσες λέξεις γνωρίζουν τα παιδιά και αν υπάρχουν διαφορές στην απόκριση.

Όπως αναφέρεται στη δημοσίευση της εργασίας στο Development Science εξετάστηκε το πώς οι νέες λέξεις αλληλεπιδρούν με την οπτική προσοχή, όπως υποστηρίζουν την εκμάθηση νέων λέξεων.

“Στην ηλικία των περίπου 2 ετών, τα παιδιά αρχίζουν να αποφασίζουν πιο γρήγορα τι σημαίνει μια νέα λέξη” εξήγησε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Larissa Samuelson, από τη Σχολή Ψυχολογίας της UEA. πριν προσθέσει πως “πιστεύουμε ότι αυτό συμβαίνει επειδή πολλές από τις πρώτες λέξεις που μαθαίνουν τα παιδιά είναι ονόματα για σύνολα πραγμάτων που έχουν παρόμοιο σχήμα.

Για παράδειγμα, οι μπάλες είναι στρογγυλές, οι κούπες έχουν σχήμα κυπέλλου κλπ.

Τα παιδιά μαθαίνουν ότι όταν ακούσουν μια νέα λέξη, μπορεί να υπάρχουν άλλα αντικείμενα που έχουν το ίδιο σχήμα και να έχουν το ίδιο όνομα.

Αυτό τα βοηθά να μάθουν νέες λέξεις γρήγορα, επειδή έχουν μια ιδέα τι σημαίνει μια νέα λέξη αμέσως.

Θέλαμε να δούμε αν αυτό σχετίζεται με το πόσες λέξεις γνωρίζουν”.

Αυτό που έκαναν ήταν να παρακολουθήσουν καρέ-καρέ το βλέμμα 66 παιδιών, ηλικίας από 17 έως 31 μηνών “ενώ παίζαμε ένα παιχνίδι που αφορούσε το να τους δείχνουμε νέα αντικείμενα φτιαγμένα από πηλό, γύψο, φελιζόλ, νήματα και πλαστικό πλέγμα”.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές ανέφεραν το όνομα κάθε νέου αντικειμένου και ρώτησαν ποια άλλα αντικείμενα θα μπορούσαν να έχουν το ίδιο όνομα.

"Βρήκαμε ότι τα παιδιά που μπορούν να πουν περισσότερες λέξεις κοίταζαν γρήγορα προς αντικείμενα που είχαν το ίδιο σχήμα με το αντικείμενο που είχαν ‘συνδέσει’ με την κάθε λέξη. Τα παιδιά που ήξεραν λιγότερες λέξεις κοίταζαν μπρος-πίσω ανάμεσα στα αντικείμενα και χρειάζονταν περισσότερο χρόνο”.

To κενό στη γνώση είναι κάτι που μπορεί να τακτοποιηθεί, όταν υπάρχει έγκαιρη διάγνωση, ώστε το παιδί να μην έχει το παραμικρό θέμα στο σχολείο.

Πηγή: news247.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γκάφα Χατζηγιάννη πλήττει το Προεδρικό, νέο στραβοπάτημα σε λίγες μέρες

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Μονή Αββακούμ: Ζητούν παύση της ανακριτικής διαδικασίας οι δικηγόροι των μοναχών

Σε εξέλιξη πυρκαγιά στην Παρεκκλησιά – Στη «μάχη» και αεροπλάνο του Τμήματος Δασών - Δείτε βίντεο

Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι συστάσεις προς το κοινό για προστασία από τη σκόνη

Αφορά χαμηλοσυνταξιούχους: Έρχεται αυξημένο το φετινό πασχαλινό επίδομα - Δείτε το ποσό



Ανησυχία Κυβέρνησης για την εγκληματικότητα: «Αύξηση των περιπολιών, αλλά και των ενεργειών της ίδιας της Αστυνομίας»

Ανησυχία Κυβέρνησης για την εγκληματικότητα: «Αύξηση των περιπολιών, αλλά και των ενεργειών της ίδιας της Αστυνομίας»

Η Κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας τα οποία αξιολογούνται διαρκώς ως προς την αποτελεσματικότητα τους είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top