ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Δεν παραδίδουμε το μέλλον Τ/κ» λέει ο Τατάρ στην επέτειο δημοψηφίσματος σχεδ.Ανάν

«Δεν παραδίδουμε το μέλλον Τ/κ» λέει ο Τατάρ στην επέτειο δημοψηφίσματος σχεδ.Ανάν

Δεν θα παραδώσουμε το μέλλον των Τουρκοκυπρίων στην "ελληνοκυπριακή βούληση" ανέφερε τη Δευτέρα ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, σε δήλωσή του για την 19η επέτειο από τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το σχέδιο Ανάν.«Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για να επαναφέρουμε τον λαό και το κράτος μας στο καθεστώς που τους αξίζει», είπε.

Λέγοντας ότι οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 1968 και από τότε έχουν περάσει σχεδόν 45 χρόνια, προσέθεσε ότι κατά τη διάρκεια αυτών των διαδικασιών, τόσο πολιτικές όσο και τεχνικές διαπραγματεύσεις έχουν διεξαχθεί σε όλα τα επίπεδα και όλες αυτές οι διαδικασίες κατέληξαν σταθερά σε αποτυχία λόγω της "ελληνοκυπριακής αδιαλλαξίας και ακαμψίας", όπως ισχυρίστηκε.

Πρόσθεσε ότι πριν από 19 χρόνια «για πρώτη φορά στην ιστορία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, συμπεριλαμβανομένων των διαπραγματεύσεων του 1959 και του 1960» ένα σχέδιο λύσης τέθηκε σε δημοψήφισμα και στις δύο πλευρές, ταυτόχρονα και χωριστά.

Διατύπωσε ακολούθως τον ισχυρισμό ότι «δύο ξεχωριστά κράτη διεξήγαγαν αυτές τις εκλογές χωριστά με τους δικούς τους εκλογικούς νόμους, κανόνες, κάλπες, εκλογικούς υπαλλήλους και ψηφοφόρους. Ακόμη και αυτό είναι σημαντικό από την άποψη της αποκάλυψης της πραγματικότητας των δύο κρατών. Με άλλα λόγια, η κυρίαρχη ισότητα και η ισότιμη διεθνής θέση του λαού μας δεν είναι και δεν μπορεί ποτέ να είναι μια κατάσταση που θα προκύψει ως αποτέλεσμα οποιουδήποτε συμβιβασμού».

Είπε επίσης ότι ένα άλλο σημαντικό αποτέλεσμα των ταυτόχρονων και ξεχωριστών δημοψηφισμάτων για το Σχέδιο Ανάν είναι η επιβεβαίωση ότι η παραδοσιακή ελληνοκυπριακή ηγεσία και πολιτική δεν θα αλλάξει ποτέ, κατά την έκφρασή του.

«Το δημοψήφισμα για το Σχέδιο Ανάν και οι συνομιλίες στο Κραν Μοντάνα το 2017 απέδειξαν για άλλη μια φορά ότι μια ομοσπονδιακή λύση δεν είναι δυνατή. Ενώ απέρριπτε τα κεκτημένα μας δικαιώματα ισότητας και κυριαρχίας στις συνομιλίες του Κραν Μοντανά, η ελληνοκυπριακή πλευρά ζητούσε επίμονα "μηδέν στρατεύματα, μηδέν εγγυήσεις" και μια λύση που θα εξελισσόταν σε ένα ενιαίο κράτος με ελληνοκυπριακή κυριαρχία», ισχυρίστηκε ο Τατάρ.

Προσέθεσε ότι ο στόχος της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι ξεκάθαρος, «να διατηρήσουν το λεγόμενο καθεστώς εκπροσώπησης ολόκληρου του νησιού, το οποίο δεν θα διαταραχθεί μέχρι να επιτύχουν μια κατάσταση που να εξυπηρετεί τις φιλοδοξίες τους και το οποίο καταχρώνται χρησιμοποιώντας τις διαπραγματευτικές διαδικασίες ως εργαλείο».

«Στην επέτειο αυτής της σημαντικής ημερομηνίας, θα ήθελα να επαναλάβω για άλλη μια φορά ότι δεν θα δώσουμε την ευκαιρία στην ελληνοκυπριακή πλευρά να διατηρήσει τη ζώνη άνεσης που διαμόρφωσε άδικα και παράνομα. Η τουρκοκυπριακή πλευρά, με τη στήριξη της μητέρας πατρίδας Τουρκίας, δεν θα εισέλθει σε καμία διαδικασία σε έδαφος που έχει εξαντληθεί. Δεν θα παραδώσουμε το μέλλον του αξιότιμου λαού μου που συνεχίζει ηρωικά τον αγώνα του για επιβίωση, στην ελληνοκυπριακή βούληση. Οποιοσδήποτε συμβιβασμός στο νησί της Κύπρου απαιτεί τη συνεργασία δύο κρατών στη βάση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος. Με αυτό το όραμα, θα συνεχίσουμε το έργο μας προτιμώντας την ορθολογική δύναμη και διατηρώντας τη διπλωματία στο προσκήνιο. Όσο συνεχίζονται αυτές οι προσπάθειες, θα συνεχίσουμε χωρίς διακοπή τις προσπάθειές μας για να επαναφέρουμε το κράτος μας στο καθεστώς που του αξίζει», πρόσθεσε ο Τατάρ.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Στις φλόγες οχήματα στο Τραχώνι – Καταστράφηκαν ολοσχερώς τα περισσότερα – Αποκλείστηκε η σκηνή

Γιώργος Θεοφάνους: «Έχω ξεκάθαρες μνήμες, ακόμα και τώρα όταν οδηγώ και ακούω βροντές, παρκάρω και κλείνω τα αυτιά μου»

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Νέα εξέλιξη - Χειροπέδες σε άλλα δύο πρόσωπα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Νέα εξέλιξη - Χειροπέδες σε άλλα δύο πρόσωπα

Στη σύλληψη άλλων δύο προσώπων προχώρησαν οι Αρχές, αναφορικά με την απόπειρα φόνου που έλαβε στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top