ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βάζουν πίεση στον Χριστοδουλίδη για τις εισφορές που δέχθηκε

Βάζουν πίεση στον Χριστοδουλίδη για τις εισφορές που δέχθηκε

Δύο μήνες μετά τις προεδρικές εκλογές, το ζήτημα της χρηματοδότησης της προεκλογικής εκστρατείας του Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη, επανέρχεται εκ νέου, αυτή τη φορά με αφορμή την πρόταση νόμου που κατέθεσε εκ μέρους του ΔΗΣΥ ο Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, Δημήτρης Δημητρίου.

Το ενδιαφέρον στοιχείο που κάνει την πρόταση νόμου να θεωρείται ευθεία βολή κατά του Προέδρου Χριστοδουλίδη, είναι ότι περιλαμβάνει πρόνοια για αναδρομική ισχύ από τον περασμένο Αύγουστο, και σε περίπτωση που ψηφιστεί τότε θα καλύπτει και τις τελευταίες προεδρικές εκλογές. Ωστόσο με τη θέση αυτή δεν συμφωνεί η Νομική Υπηρεσία.

Η πρόταση Νόμου του ΔΗΣΥ προβλέπει υποχρέωση του κάθε υποψήφιου σε προεδρικές εκλογές να υποβάλλει στον Γενικό Έφορο Εκλογής αναλυτική έκθεση με πλήρη στοιχεία όσον αφορά στις ιδιωτικές εισφορές, σε χρήμα ή σε είδος, τις οποίες πήρε απευθείας ο ίδιος ή μέσω αντιπροσώπου. Θα έχει επίσης την υποχρέωση ρητής αναφοράς στην πηγή προέλευσης της κάθε εισφοράς, ανεξάρτητα εάν είναι ιδιώτης, οργάνωση, εταιρεία ή άλλο νομικό πρόσωπο.

Η πρόταση Νόμου βρίσκει σύμφωνη την Υπηρεσία Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, όπως ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών ο Βοηθός Γενικός Έφορος Εκλογών Μενέλαος Βασιλείου. Εξήγησε ότι τα βασικά θέματα που τίθενται στην πρόταση Νόμου του ΔΗΣΥ υπάρχουν στην υφιστάμενη κείμενη εκλογική νομοθεσία στην οποία καθορίζεται ξεκάθαρα ότι οι υποψήφιοι πρέπει να υποβάλουν τις ιδιωτικές εισφορές, που έλαβαν και δεν τίθεται κατώτατο όριο του ποσού, που πρέπει να δηλωθεί.

Σήμερα ο κάθε υποψήφιος οφείλει να δηλώσει τις εισφορές που έλαβε στους έξι μήνες της προεκλογικές περιόδου. Η πρόταση Νόμου προβλέπει την υποχρέωση του υποψήφιου να δηλώσει τα στοιχεία για κάθε εισφορά που πήρε, ανεξαρτήτως ημερομηνίας, μέχρι την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών.

Μια άλλη αλλαγή που εισηγείται ο ΔΗΣΥ είναι η εξής: Η ευθύνη δημοσιοποίησης των εισφορών να μην ανήκει στον υποψήφιο και στον εκλογικό του αντιπρόσωπο, όπως ισχύει τώρα, αλλά στον Εφορο Εκλογής. Εισηγείται επίσης την αύξηση του προστίμου από 500 ευρώ στις 5000, για μη υποβολή των καταστάσεων και επιπλέον πρόστιμο 50 ευρώ για κάθε μέρα καθυστέρησης.

Εδωσαν τα στοιχεία

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης δημοσιοποίησε τις εισφορές που έλαβε συνολικά, χωρίς αναλυτική κατάσταση των ατόμων και εταιρειών που ενίσχυσαν οικονομικά την εκστρατεία του με μεγάλα χρηματικά ποσά, κάτι για το οποίο δέχθηκε κριτική από βουλευτές κατά τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος.

Ο Βοηθός Έφορος είπε ότι οι με τη λήξη της σχετικής προθεσμίας, οι Νίκος Χριστοδουλίδης, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Αβέρωφ Νεοφύτου κατέθεσαν αναλυτικά στοιχεία για τα έξοδά τους, εντός της δίμηνης προθεσμίας. Τα στοιχεία αξιολογούνται αν είναι πλήρη. Όπως ανέφερε ο Μενέλαος Βασιλείου, την υπηρεσία εκλογών απασχολεί το ερώτημα κατά πόσο οι τρεις υποψήφιοι δημοσιοποίησαν τις εισπράξεις ποσών και το όνομα που προσώπου από το οποίο έλαβαν εισφορές.

Τα κόμματα είναι υποχρεωμένα μέχρι τρεις μήνες μετά τις εκλογές να υποβάλουν για έλεγχο έκθεση εσόδων και δαπανών, συνεπώς η προθεσμία λήγει στις 12 Μαΐου.

Θα ελεγχθεί και η Βουλή;

Ενδιαφέρουσα είναι η θέση που διατύπωσε ο Βοηθός Έφορος ότι θεωρούν πιο σωστό η όποια αλλαγή να γίνει στη νομοθεσία που αφορά την εκλογή των μελών της Βουλής, στην οποία αναφέρεται ο νόμος περί εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, ώστε να υπάρχει ομοιογένεια μεταξύ των νομοθεσιών.

Συνεπώς, οι βουλευτές θα κληθούν να τοποθετηθούν κατά πόσον η διαφάνεια στα οικονομικά των προεκλογικών εκστρατειών θα επεκταθεί και στις δικές τους χρηματοδοτήσεις. Πάντως εκ μέρους της Νομικής Υπηρεσίας η Γιάννα Χατζηχάννα δεν συμφώνησε επί της αρχής για το θέμα της αναδρομικής ισχύος του Νόμου.

Οπως είπε, νομικά μιλώντας, οι όροι διεξαγωγής μιας εκλογικής διαδικασίας πρέπει να είναι εκ των προτέρων γνωστοί και μέσω μιας συγκεκριμένης νομοθεσίας. Πρόσθεσε ότι έχει ήδη λήξει η προθεσμία που έπρεπε κάποιος να συμμορφωθεί και εξέφρασε την άποψη ότι αν δοθεί αναδρομικότητα για κάτι που έχει λήξει, επηρεάζονται ουσιαστικά δικαιώματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συμπλοκή νεαρών στην Λευκωσία: Στο νοσοκομείο τρεις τραυματίες - Διερευνά τους ισχυρισμούς τους η Αστυνομία

Εξήγγειλε και επίσημα την υποψηφιότητα του Τορναρίτη για τη δημαρχία Λευκωσίας ο ΔΗΣΥ: «Ο Νίκος την αγαπάει πραγματικά και την πονάει αυτή την πόλη»

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top