ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κύπριοι Ευρωβουλευτές: «Υπάρχει καλό πλέγμα συνεργασίας μεταξύ μας»

Κύπριοι Ευρωβουλευτές: «Υπάρχει καλό πλέγμα συνεργασίας μεταξύ μας»

Την αγαστή συνεργασία μεταξύ τους σε σειρά ευρωπαϊκών θεμάτων εξέφρασαν το απόγευμα της Δευτέρας Κύπριοι Ευρωβουλευτές σε συνάντηση που είχαν με Κύπριους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) στο Στρασβούργο. Οι Ευρωβουλευτές μίλησαν για τις προτεραιότητές τους, αλλά και για τα ζητήματα που τους απασχολούν και προωθούν στις Επιτροπές του ΕΚ. Επί τάπητος βρέθηκε και η συζήτηση για το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων.

Συγκεκριμένα στη συνάντηση συμμετείχαν ο Λουκάς Φουρλάς (Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος), η Ελένη Σταύρου (Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος), ο Γιώργος Γεωργίου (Ομάδα της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) και ο Νιαζί Κιζίλγιουρεκ (Ομάδα της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο).

Επίσημη έναρξη Ευρωπαϊκού Έτους Δεξιοτήτων

Ο κ. Φουρλάς ανέφερε ότι η τρέχουσα Ολομέλεια είναι πολύ σημαντική για τον ίδιο αφού την προσεχή Τετάρτη γίνεται η επίσημη έναρξη του Ευρωπαϊκού Έτους Δεξιοτήτων. Ανέφερε ότι είναι ο Εισηγητής της εν λόγω πρότασης, εκ μέρους του Κοινοβουλίου, σημειώνοντας ότι μετά από μήνες διαπραγματεύσεων και προσπαθειών η Επιτροπή Απασχόλησης του ΕΚ είχε ψηφίσει παμψηφεί τον Μάρτιο το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων κάτι που όπως ανέφερε τον τιμά ιδιαίτερα. Εξήγησε ότι η εν λόγω πρόταση οδηγήθηκε στην Ολομέλεια του προηγούμενου μήνα και εγκρίθηκε.

Παράλληλα, ο κ. Φουρλάς είπε ότι το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων θα δώσει νέα δυναμική στη διά βίου μάθηση, παρέχοντας τη δυνατότητα σε όλους τους πολίτες να αποκτήσουν δεξιότητες και γνώσεις. Εξήγησε ότι το κάθε κράτος-μέλος θα έχει τον εθνικό συντονιστή του προγράμματος ενώ υπογράμμισε την ανάγκη οι πολίτες να πληροφορηθούν για το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων και τα οφέλη του, σημειώνοντας ότι «κανένας δεν πρέπει να μείνει πίσω από τις ψηφιακές και τις τεχνολογικές εξελίξεις». Δήλωσε επίσης, ότι η επίσημη έναρξη θα γίνει στην Κύπρο τον Ιούνιο στην παρουσία Ευρωπαίων αξιωματούχων.

Πιο εύκολες διαδικασίες για υιοθεσία παιδιών μεταξύ κρατών-μελών

Από πλευράς της η κ. Σταύρου ανέφερε ότι την απασχολεί ιδιαίτερα το θέμα της σεξουαλικής παρενόχλησης ανηλίκων στο διαδίκτυο και τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για την πάταξη τής, υποδεικνύοντας ότι πολλές φορές δυστυχώς η προσπάθεια προσκρούει σε νομοθεσίες που αφορούν τα προσωπικά δεδομένα. Έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι το μεγαλύτερο ποσοστό είναι κορίτσια, νεαρές γυναίκες και παιδιά.

Ακόμη, η κ. Σταύρου αναφέρθηκε και σε άλλα θέματα όπως η πράσινη μετάβαση, οι κλιματικές αλλαγές αλλά και οι κυρώσεις της ΕΕ στην Ρωσία και σε Ρώσους ολιγάρχες, εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. H κ. Σταύρου στην τοποθέτησή της μίλησε και για την ανάγκη να γίνει ευκολότερη η υιοθεσία παιδιών μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών-μελών, μέσω περισσότερων διμερών συμφωνιών και τη θέσπιση κανόνων για πτυχές του οικογενειακού δικαίου με πιο αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών για την ορθή αναγνώριση των υιοθεσιών μεταξύ των χωρών.

Συστάσεις PEGA για τα λογισμικά παρακολούθησης

Ο κ. Γεωργίου μιλώντας από πλευράς του για το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων έδωσε συγχαρητήρια στον κ. Φουρλά σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι είναι επιτακτική ανάγκη να δημιουργούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να υλοποιούνται αυτά που εξαγγέλλονται.

Αναφέρθηκε επίσης και στην επίσκεψη του Ευρωπαίου Επιτρόπου για την Δικαιοσύνη, Ντιντιέ Ρέιντερς στην Κύπρο την περασμένη βδομάδα λέγοντας ότι ο Επίτροπος μίλησε μεν για το δικαστικό σύστημα και την ανάγκη εκσυγχρονισμού του, αλλά θα έπρεπε να εστιάσει και στις παρακολουθήσεις αφού πρόκειται για παραβίαση του κράτους δικαίου.

Ο κ. Γεωργίου μιλώντας για την έκθεση και τις συστάσεις της Επιτροπής PEGA, της οποίας είναι και Αντιπρόεδρος, δήλωσε ότι δυστυχώς αναφέρεται και η Κύπρος για το βαν, για τις εταιρείες για τις εξαγωγές που έγιναν και το πόρισμα Στεφάνου το οποίο συνεχίζει να ζητά η Επιτροπή. «Δεν αποκλείουμε την ανάγκη ύπαρξης αυτών των λογισμικών για παρακολούθηση, ενδεχομένως, τρομοκρατών, για λόγους εθνικής ασφάλειας, αλλά γίνονται σοβαρές παραβιάσεις», ανέφερε.

Προτάσεις για μέτρα πρόληψης σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο

Ο κ. Κιζίλγιουρεκ δήλωσε από πλευράς του ότι το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων έρχεται μετά το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην ευρωπαϊκή αγορά. Αναφέρθηκε επίσης και στη σημασία της καταπολέμησης της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο και δήλωσε ότι πρότεινε σειρά μέτρων προκειμένου να ενισχυθούν τα μέτρα πρόληψης.

Επιπλέον, ο κ. Κιζίλγιουρεκ ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι τον απασχολούν ζητήματα που έχουν να κάνουν με την κοινή ιστορική ευρωπαϊκή συνείδηση, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το Κυπριακό, και προβλήματα που αντιμετωπίζουν ευρύτερα οι Τουρκοκύπριοι.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Αναχώρησε απόψε από το λιμάνι της Λάρνακας το σκάφος Jennifer φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ αρμόδιες πηγές. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top