ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ένωση Προσφύγων: Αντίθετη στην πρόθεση ΥΠΟΙΚ να αντλήσει κεφάλαια από το τέλος 0,4% στις πωλήσεις ακινήτων

Ένωση Προσφύγων: Αντίθετη στην πρόθεση ΥΠΟΙΚ να αντλήσει κεφάλαια από το τέλος 0,4% στις πωλήσεις ακινήτων

Την κάθετη διαφωνία της με την πρόθεση του Υπουργείου Οικονομικών, Μάκη Κεραυνού, να αντλήσει κεφάλαιο από τα έσοδα που προκύπτουν μέσω του τέλους του 0.4% επί των πωλήσεων ακινήτων και μετοχών, για εξόφληση μη εξυπηρετούμενων δανείων και απαλλαγή τους από τις κυβερνητικές εγγυήσεις, η Παγκύπρια Ένωση Προσφύγων, η οποία επιμένει ότι το ποσό αυτό θα πρέπει να χρησιμοποιείται αποκλειστικά για καταβολή αποζημίωσης για την απώλεια χρήσης τουρκοκρατούμενων περιουσιών.

Αυτούσια η ανακοίνωση:

Σε χθεσινή τακτική της συνεδρία (Τετάρτη 10 Μαΐου 2023) η Εκτελεστική Γραμματεία της Παγκύπριας Ένωσης Προσφύγων, αποφάσισε όπως:

1. Επαναλάβει την κάθετη διαφωνία της με την πρόθεση του Υπουργείου Οικονομικών, να αντλήσει κεφάλαιο από τα έσοδα που προκύπτουν μέσω του τέλους του 0.4% επί των πωλήσεων ακινήτων και μετοχών, για εξόφληση μη εξυπηρετούμενων δανείων και απαλλαγή τους από τις κυβερνητικές εγγυήσεις.

2. Επιμένει στη θέση ότι το ποσό που κατατίθεται στο ταμείο του Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών, χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για τους σκοπούς καταβολής αποζημίωσης για την απώλεια χρήσης των τουρκοκρατούμενων περιουσιών.

3. Αναμένει την υλοποίηση της εξαγγελίας του Υπουργού Οικονομικών για έναρξη διαλόγου με στόχο τον καταρτισμό κανονισμών που να καθορίζουν τον τρόπο διαχείρισης του ταμείου και τη μέθοδο κατανομής του κεφαλαίου στους δικαιούχους πρόσφυγες.

4. Ζητήσει συνάντηση με τον αξιότιμο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, για συζήτηση των θεμάτων που απασχολούν τον προσφυγικό κόσμο, αλλά και για επισήμανση της υποστελέχωσης και των καθυστερήσεων που παρατηρούνται στην εξέταση και έγκριση αιτήσεων που υποβάλλονται στη Υπηρεσία Μερίμνης ή την Υπηρεσία Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών.

5. Χαιρετήσει την προώθηση του σχεδίου «κτίΖΩ» από το Τμήμα Πολεοδομίας και το Υπουργείο Εσωτερικών, για την αναδόμηση και επιδιόρθωση των επηρεαζόμενων πολυκατοικιών στους προσφυγικούς συνοικισμούς. Καλεί τους επηρεαζόμενους ιδιοκτήτες και τους οικείους τους όπως αντικρύσουν το σχέδιο με θετική προσέγγιση και με βούληση για περαιτέρω βελτίωση του καθώς και εξεύρεση λειτουργικών λύσεων προς άμβλυνση της αναπόφευκτης ταλαιπωρίας που θα υποστούν για κάποιο διάστημα.

Προς τούτο, υιοθετεί εισηγήσεις για το διορισμό συντονιστικού κυβερνητικού φορέα που να ασχολείται με τα θέματα που θα προκύψουν κατά την υλοποίηση αλλά και αναμένει απτά αποτελέσματα από την προσπάθεια που καταβάλλεται από το κράτος για τη δημιουργία κατάλληλων σχεδίων δανεισμού από τις εμπορικές τράπεζες προς εξυπηρέτηση των ιδιοκτητών που θα κληθούν να καταβάλουν τη συνεισφορά που απαιτείται για τη συμμετοχή τους στο σχέδιο.

Η Κυβέρνηση θα πρέπει να στηρίξει τις ευάλωτες ομάδες και να παρέχει διευκολύνσεις στην πληρωμή του ποσού αυτού προς αποφυγή στοχοποίησης τους από επιτήδειους.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Θλίψη στον Κυπριακό πολιτισμό: Πέθανε η Ελένη Νικήτα - Αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας

Συμπλοκή νεαρών στην Λευκωσία: Στο νοσοκομείο τρεις τραυματίες - Διερευνά τους ισχυρισμούς τους η Αστυνομία

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών



Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με απόφασή του διόρισε τον Γεώργιο Σκαλιά ως Ειδικό του Σύμβουλο για θέματα Εκπαίδευσης. Ο διορισμός του είναι άνευ απολαβών και δεν περιλαμβάνει οποιεσδήποτε εκτελεστικές αρμοδιότητες και εξουσίες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top