ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μηδενικό ΦΠΑ: Στις πόσες έφτασαν οι καταγγελίες; - «Κάποιες τιμές σήμερα είναι πιο ψηλές από πριν»  

Μηδενικό ΦΠΑ: Στις πόσες έφτασαν οι καταγγελίες; - «Κάποιες τιμές σήμερα είναι πιο ψηλές από πριν»   

Συνεχίζονται οι καταγγελίες για αυξήσεις σε προϊόντα από τη μέρα που τέθηκε το μέτρο για μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ.

Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Καταναλωτών, Μάριος Δρουσιώτης, μιλώντας στο Themaonline, ανέφερε ότι οι καταγγελίες μέχρι στιγμής είναι πέραν των 30.

«Είχαμε πέραν των 30 καταγγελιών από τις οποίες μόνο δύο ήταν αδικαιολόγητες και τις διόρθωσαν την ίδια μέρα. Η μία απάντηση που λάβαμε για την μία καταγγελία ήταν ότι στην πίεση του χρόνου να αλλάξουν τις τιμές κάποιες τιμές δεν τις έλαβαν υπόψη», είπε συγκεκριμένα.

«Το δυσάρεστο όμως είναι ότι λίγες μέρες, μία εβδομάδα πριν να τεθεί σε εφαρμογή ο μηδενικός συντελεστής, μία μεγάλη κατηγορία προϊόντων αύξησαν τις  τιμές τους. Περίπου το 40% των προϊόντων αυξήθηκαν. Η κατηγορία παιδικές τροφές, παιδικά γάλατα και πάνες. Αυτές οι τρεις κατηγορίες αύξησαν τις τιμές τους, όχι από τις υπεραγορές αλλά από τους προμηθευτές των υπεραγορών», πρόσθεσε.

Παρόλα αυτά ο κύριος Δρουσιώτης εξήγησε ότι «δεν υπάρχει παρανομία, ο κάθε ένας αν θέλει αυξάνει και κάθε μέρα τη τιμή του και δεν μειώνει αυτή του ΦΠΑ, εναπόκειται στην καλή θέληση. Αυξήθηκαν νόμιμα οι τιμές αλλά είναι μία δυσάρεστη παρατήρηση»

Μεταξύ άλλων, σημείωσε πως «μία δυσάρεστη εκτίμηση είναι ότι στους 3-6 μήνες ελάχιστα προϊόντα θα μειώσουν τις τιμές του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ»

Ερωτηθείς αν θα υπάρξουν κι άλλες αυξήσεις και αν θα βάλουν κι άλλο πάνω στις τιμές, ανέφερε ότι «κατά τη διάρκεια του εξαμήνου που ισχύει βεβαίως θα έχει»

«Κάποιες τιμές σήμερα είναι πιο ψηλές από τις τιμές πριν το ΦΠΑ», συμπλήρωσε.

Ακρίβεια μέχρι το τέλος του χρόνου

Καταλήγοντας ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Καταναλωτών επισήμανε ότι «υπάρχει ένα ενθαρρυντικό στοιχείο, του πληθωρισμού που παρουσιάζει μία συνεχή σταθερή μείωση. Ο πληθωρισμός μέχρι το τέλος του χρόνου θα είναι καλύτερος.

«Η ακρίβεια είναι δύσκολη εδώ και δύο χρόνια. Οι δυσκολίες θα συνεχίσουν. Το θέμα είναι αν θα δυσκολέψουν περισσότερο ή αν θα μείνουν σταθερά ή θα υπάρχει ελαφριά μείωση», είπε καταλήγοντας.

Να υπενθυμίσουμε ότι την Παρασκευή (5/5) τέθηκε σε ισχύ ο μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ σε μια σειρά από βασικά αγαθά, μετά από διάταγμα που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβουλίου την Τρίτη (2/5).

Σύμφωνα με το διάταγμα που εγκρίθηκε από το Υπουργικό, ο μηδενισμός του ΦΠΑ στα συγκεκριμένα προϊόντα, είναι προσωρινό μέτρο και θα ισχύουν από την ημερομηνία δημοσίευσης του Διατάγματος στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, δηλαδή από 5 Μαΐου μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2023.

Όπως αποφάσισε το Υπουργικό, ο μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ θα αφορά τα εξής προϊόντα:

1/ Ψωμί: Όλα τα είδη ψωμιού φρέσκο ή κατεψυγμένο με ή χωρίς προζύμι (π.χ. λευκό, μαύρο, ολικής αλέσεως, πολύσπορο, χωριάτικο, σικάλεως, καλαμποκόψωμο, μπαγκέτα, τσιαπάτα, ψωμί σε φέττες, φραντζολάκια, πίττες). Δεν συμπεριλαμβάνονται τα αρτοσκευάσματα, τα αποξηραμένα και οποιοδήποτε ψωμί με πρόσθετα υλικά όπως π.χ. σταφίδες, ξηροί καρποί, αρωματικά.

2/ Γάλα: Φρέσκο γάλα (π.χ. αγελαδινό, κατσικίσιο, προβάτου), ζαχαρούχο, συμπυκνωμένο, μακράς διάρκειας, γάλα με γεύση (π.χ. σοκολάτα, μπανάνα), φυτικό γάλα (π.χ. αμυγδάλου, σόγιας, ρυζιού).

3/ Αυγά

4/ Παιδικές τροφές: Σε σκόνη, ξηρή ή και υγρή μορφή οι οποίες προορίζονται για κατανάλωση από παιδιά. Δεν συμπεριλαμβάνονται τα σνακ (π.χ. τσιπς, ξηροί καρποί, ζαχαρωτά, σοκολάτες, παγωτά).

5/ Παιδικές πάνες

6/ Προϊόντα για τη γυναικεία υγιεινή προστασία (ταμπόν, σερβιέτες υγιεινής και σερβιέτες ακράτειας)

7/ Πάνες ενηλίκων

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top