ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κέρδη €95 εκατ. μετά τη φορολογία ανακοίνωσε για το πρώτο τρίμηνο η Τράπεζα Κύπρου

Κέρδη €95 εκατ. μετά τη φορολογία ανακοίνωσε για το πρώτο τρίμηνο η Τράπεζα Κύπρου

Κέρδη, μετά τη φορολογία, ύψους €95 εκατομμυρίων ανακοίνωσε η Τράπεζα Κύπρου για το πρώτο τρίμηνο του 2023, έναντι €17 εκατ. το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Όπως ανακοινώθηκε την Τρίτη στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης, τα καθαρά έσοδα από τόκους ανήλθαν στα €162 εκατ. (αύξηση 127% σε ετήσια βάση), ενώ η απόδοση Ενσώματων Ιδίων Κεφαλαίων (ROTE) ανήλθε στο 21,3% για το α’ τρίμηνο 2023, έναντι 4,0% για το α’ τρίμηνο 2022, «αντικατοπτρίζοντας μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες αυξήσεις επιτοκίων και χωρίς ακόμα να έχουν υλοποιηθεί οι αναμενόμενες αυξήσεις στα επιτόκια καταθέσεων».

Το ποσοστό των ΜΕΔ (βάσει ΕΑΤ) προς δάνεια μειώθηκε στο 3,8% (1,1% μετά τις πιστωτικές ζημιές), μειωμένο κατά 7,6 ε.μ. σε ετήσια βάση, ενώ ο δείκτης κάλυψης των ΜΕΔ ανήλθε στο 73%.

Ο Δείκτης Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 (CET1) είναι στο 15,2% και Συνολικός Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας στο 20,3%.

Σύμφωνα με την Τράπεζα Κύπρου, ο νέος δανεισμός ήταν «ισχυρός, θετικά επηρεασμένος και από εποχικότητα» και αυτό το τρίμηνο και ανήλθε στα €624 εκατ., αυξημένος κατά 41%, σε τριμηνιαία βάση, και περίπου στα ίδια επίπεδα σε ετήσια βάση, ενώ το χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούμενων δανείων ανήλθε στα €9,9 δισ. αυξημένο κατά 1% σε τριμηνιαία βάση και ετήσια βάση.

Η Τράπεζα Κύπρου ανακοίνωσε μέρισμα €0,05 ανά συνήθη μετοχή (€22,3 εκατ. από την κερδοφορία για το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2022).

Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο Διευθύνοντας Σύμβουλος του Συγκροτήματος Πανίκος Νικολάου τόνισε ότι "είναι πολύ σημαντικό το ότι ο τραπεζικός τομέας στην Κύπρο είναι σε υγιή θεμέλια", προσθέτοντας ότι σήμερα ανακοινώθηκε η αναβάθμιση της τράπεζας από τους Moody's.

Είμαστε μια βαθμίδα κάτω από την επενδυτική κατηγορία και είμαστε στην ίδια αξιολόγηση με αυτή της κυπριακής οικονομίας, υπογράμμισε.

Αυτή τη χρονιά έχουμε επιτύχει ένα σημαντικό ορόσημο με την επίτευξη του μακροχρόνιου στόχου μας για επανέναρξη πληρωμής μερισμάτων μετά από 12 χρόνια», αναφέρει σε γραπτή δήλωση του ο Διευθύνοντας Σύμβουλος του Συγκροτήματος Πανίκος Νικολάου, προσθέτοντας ότι «αυτό αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα στο πλάνο του Συγκροτήματος για βιώσιμη κερδοφορία και παροχή σταθερής απόδοσης στους μετόχους».

Σε σχέση με τα οικονομικά αποτελέσματα του α΄ τριμήνου, ο κ. Νικολάου, αφού τα χαρακτηρίζει θετικά, σημειώνει πως αυτά «παρέχουν τα θεμέλια για την επίτευξη των στόχων μας».

Προσθέτει ότι «το 2023 αποτελεί απόδειξη του μετασχηματισμού του Συγκροτήματος σε ένα δυνατό, διαφοροποιημένο, καλά κεφαλαιοποιημένο, βιώσιμα κερδοφόρο τραπεζικό και χρηματοοικονομικό οργανισμό».

Έχουμε κλείσει το κεφάλαιο της αναδιάρθρωσης των τελευταίων χρόνων, σύμφωνα με τον κ. Νικολάου, «και ανοίξαμε ένα καινούριο κεφάλαιο, με στόχο την παροχή σταθερής απόδοσης στους μετόχους καθώς συνεχίζουμε να στηρίζουμε τους πελάτες μας και την κυπριακή οικονομία και να συνεισφέρουμε στην κοινωνία».

Αναφέρει επίσης ότι η ρευστότητα «παραμένει ισχυρή, και απορρέει από την άμεση ρευστότητα στον ισολογισμό και την ενισχυμένη καταθετική μας βάση, αποτελούμενη στην πλειονότητα της από καταθέσεις σε ιδιώτες» και σημειώνει πως στις 31 Μαρτίου 2023, τα μετρητά και καταθέσεις με κεντρικές τράπεζες ανήλθαν στα €9,2 δις ενώ οι καταθέσεις πελατών ανήλθαν στα €19,0 δις στα ίδια επίπεδα σε τριμηνιαία βάση και αυξημένα κατά 7% σε ετήσια βάση.

Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα, οι συνολικές καταθέσεις πελατών του Συγκροτήματος ανήλθαν σε €18,974 εκατ. στις 31 Μαρτίου 2023 (σε σύγκριση με €18,998 εκατ. στις 31 Δεκεμβρίου 2022) περίπου στα ίδια επίπεδα κατά το πρώτο τρίμηνο και αυξήθηκαν 7% σε ετήσια βάση.

Οι καταθέσεις πελατών είναι επί το πλείστων από ιδιώτες και περίπου το 60% των καταθέσεων είναι προστατευμένες από το ταμείο εγγύησης καταθέσεων.

Τα δάνεια του Συγκροτήματος ανήλθαν σε €10,278 εκατ. στις 31 Μαρτίου 2023, σε σύγκριση με €10,217 εκατ. στις 31 Δεκεμβρίου 2022, αυξημένα κατά 1% από το προηγούμενο τρίμηνο, καθώς οι αποπληρωμές αντισταθμίζουν εν μέρει τον νέο δανεισμό.

Τα συνολικά έξοδα για το α΄ τρίμηνο 2023 ανήλθαν σε €91 εκατ. (σε σύγκριση με €95 εκατ. για δ΄ τρίμηνο 2022 και €91 εκατ. για α΄ τρίμηνο 2022, μειωμένα κατά 5% σε τριμηνιαία βάση και 1% σε ετήσια βάση), εκ των οποίων 50% αφορά το κόστος προσωπικού (€46 εκατ.), 38% αφορά τα άλλα λειτουργικά έξοδα (€34 εκατ.) και 12% αφορά τον ειδικό φόρο επί των καταθέσεων και άλλα τέλη/εισφορές (€11 εκατ.).

Σύμφωνα με την Τράπεζα Κύπρου, η μείωση 5% σε τριμηνιαία βάση οφείλεται στη μείωση των άλλων λειτουργικών εξόδων λόγω εποχικότητας και αντισταθμίζεται εν μέρει από αυξημένο κόστος προσωπικού.

Αναφέρει επίσης ότι «η μείωση 1% σε ετήσια βάση αντικατοπτρίζει τα αποτελέσματα από τις ενέργειες βελτίωσης της αποδοτικότητας του προηγούμενου έτους και αντισταθμίζεται εν μέρει λόγω των πληθωριστικών πιέσεων, των μισθολογικών αυξήσεων και της πρόβλεψης για παροχές προσωπικού (μεταβλητές αποδοχές) αυξήσεων».

Το σύνολο λειτουργικών εξόδων για το α΄ τρίμηνο 2023 ανήλθε σε €80 εκατ., σε σύγκριση με €84 εκατ. για το δ’ τρίμηνο 2022 (μειωμένα κατά 5% σε τριμηνιαία βάση) και σε σύγκριση με €81 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2022 (αυξημένα κατά 3% σε ετήσια βάση).

Το κόστος προσωπικού ανήλθε σε €46 εκατ. για το α΄ τρίμηνο 2023 μειωμένα κατά 4% σε ετήσια βάση, ως αποτέλεσμα του Σχεδίου Εθελούσιας Αποχώρησης Προσωπικού το οποίο πραγματοποιήθηκε το γ΄ τρίμηνο 2022, και αντισταθμίζεται εν μέρει λόγω των πληθωριστικών πιέσεων.

Στις 31 Μαρτίου 2023, ο Δείκτης Κάλυψης Ρευστότητας του Συγκροτήματος (ΔΚΡ) ανήλθε σε 303% (σε σύγκριση με 291% στις 31 Δεκεμβρίου 2022), πολύ πιο πάνω από τις ελάχιστες κανονιστικές απαιτήσεις ύψους 100%.

Το πλεόνασμα ρευστότητας στον ΔΚΡ στις 31 Μαρτίου 2023 ανήλθε σε €7,4 δις (σε σύγκριση με €7,2 δις στις 31 Δεκεμβρίου 2022).

«Η αύξηση στο πλεόνασμα ρευστότητας κατά το α’ τρίμηνο 2023 αντικατοπτρίζει την αύξηση του χαρτοφυλακίου ομολόγων. Εξαιρώντας το ΣΠΠΜΑ ΙΙΙ, η ρευστότητα του Συγκροτήματος παραμένει ισχυρή με το ΔΚΡ να ανέρχεται σε 248% και πλεόνασμα ρευστότητας €5,4 δις», προσθέτει η Τράπεζα.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top