ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξημένα κατά 6% τα ενοίκια μέχρι τον Απρίλιο του 2025 - Ποια ακίνητα αφορά και ποια εξαιρούνται

Αυξημένα κατά 6% τα ενοίκια μέχρι τον Απρίλιο του 2025 - Ποια ακίνητα αφορά και ποια εξαιρούνται

Αύξηση εώς και 6% για την διετία 2023 - 2025 θα «δουν» τα ενοίκια ακινήτων, μετά από διάταγμα που εκδόθηκε τον Απρίλιο λόγω απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου.

Συγκεκριμένα, η αύξηση άρχισε από τις 22 Απριλίου 2023 και θα διαρκέσει μέχρι τις 21 Απριλίου 2025.

Όπως αναφέρεται στο διάταγμα:

«Το Υπουργικό Συμβούλιο, ασκώντας τις εξουσίες που του χορηγούνται από την παράγραφο (α) του εδαφίου (4) του άρθρου 8 των περί Ενοικιοστασίου Νόμων του 1983 µέχρι 2020, μετά από σύσταση της Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, καθορίζει, για τους σκοπούς του προαναφερόμενου άρθρου, το ποσοστό του 6 τοις εκατόν, ως το ανώτατο όριο αυξήσεως ενοικίων για τη διετία που αρχίζει από τις 22 Απριλίου 2023 μέχρι και τις 21 Απριλίου 2025».

Ποια ακίνητα αφορά και ποια εξαιρούνται

Μιλώντας στο ThemaOnline, ο Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ακινήτων, Γιώργος Μουσκίδης, ανέφερε ότι η απόφαση αυτή αφορά μόνο τα ακίνητα που εμπίπτουν στον Περί Ενοικιοστασίου Νόμου, δηλαδή όσα ακίνητα κτίστηκαν πριν από τις 31/12/1999.

«Αφορά όσα ακίνητα κτίστηκαν πριν τις 31 Δεκεμβρίου του 1999 και κατά την 1η Ιανουαρίου 2000 ήταν διαθέσιμα προς ενοικίαση. Αυτό αποτελεί απόφαση δικαστηρίου, με βάση την οποία αν την 1η Ιανουαρίου 2000 τα ακίνητα χρησιμοποιούνταν από τους ιδιοκτήτες τους ή δεν ενοικιάζονται, τότε δεν θεωρούνται ενοικιοστασιακά», εξήγησε.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Μουσκίδη, το διάταγμα αφορά όσα ακίνητα που εμπίπτουν στον Περί Ενοικιοστασίου Νόμο και δεν υπάρχει σε ισχύ συμφωνία (ενοικιαστήριο έγγραφο).

«Αφορά αυτά που δεν έχουν ένα ενοικιαστήριο έγγραφο σε ισχύ. Δηλαδή αν ένας ενοικιαστής νοικιάζει ένα δυνητικά ενοικιοστασιακό που χτίστηκε το 1998 αλλά είναι με συμβόλαιο, τότε η ενοικίαση διέπετε από αυτή την σύμβαση που υπέγραψε με τον ιδιοκτήτη. Ωστόσο μόλις λήξει αυτή η σύμβαση και ο ενοικιαστής δεν υπογράψει άλλη, τότε γίνεται ενοικιοστασιακό», εξήγησε.

Όπως τόνισε ο κ. Μουσκίδης, η συγκεκριμένη απόφαση δεν αφορά μόνο οικιστικά ακίνητα και πολυκατοικίες αλλά και γραφεία, καταστήματα κτλ.

Περιληπτικά, το εν ισχύ διάταγμα αφορά ένα ακίνητο που:

-Έχει συμπληρωθεί το κτίσιμο του μέχρι τις 31/12/1999
-Ήταν υπό ενοικίαση ή προσφερόταν υπό ενοικίαση κατά την 31/12/1999
-Έχει συμφωνία ενοικίασης
-Έχει λήξει ή τερματιστεί η πρώτη συμφωνία ενοικίασης και ο ενοικιαστής να εξακολουθεί να το κατέχει

Σημειώνεται ότι όσα ακίνητα ενοικιάζονται μέσω γραπτής σύμβασης ενοικίασης, τότε ισχύει η σύμβαση και δεν εμπίπτουν στο διάταγμα.

Ήταν στο 0% εδώ και μια δεκαετία

Όπως ανέφερε ο κ. Μουσκίδης, η αύξηση 6% αποφασίστηκε μετά από μια δεκαετία όπου τα συγκεκριμένα διατάγματα που εκδίδονται ανά διετία, προνοούσαν μηδενική αύξηση ενοικίου.

«Η Κυβέρνηση είναι υπόχρεη κάθε δύο χρόνια να ανακοινώνει την μέγιστη αύξηση για τα ακίνητα που εμπίπτουν στον περί ενοικιοστάσιου νόμο. Το ύψος 6% έρχεται μετά από 12 χρόνια, διότι τις προηγούμενες πέντε διετίες ήταν στο μηδέν. Για το σύνολο 12 χρόνων είναι πολύ λίγο το ύψος της αύξησης αλλά αν μιλούμε για την παρούσα χρονική περίοδο, το 6% είναι καλύτερο από το μηδέν», επεσήμανε.

Σύμφωνα με τον κ. Μουσκίδη, τα ενοικιοστασιακά ενοίκια δίνονται σε πολύ χαμηλές τιμές και τα υπόλοιπα αυξήθηκαν, δημιουργώντας πρόβλημα.

«Η θέση μας είναι ότι αν δεν υπήρχε αυτή η κατακράτηση των ενοικίων για αρκετά υποστατικά που είναι στο ενοικιοστάσιο, ούτε τα υπόλοιπα ενοίκια θα πήγαιναν τόσο ψηλά διότι η ζήτηση θα διοχετευόταν στο 100% των υποστατικών που είναι προς ενοικίαση. Όμως το γεγονός ότι τα μισά είναι εκτός παζαριού, το κόστος των υπολοίπων ενοικίων ανεβαίνει», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι, πριν την δεκαετία με την μηδενική αύξηση, στην προηγούμενη διετία ήταν 8% ενώ στις προηγούμενες διετίες (μέχρι και το 1980), ήταν 14%.

«Να καταργηθεί ή να αλλαχθεί σε σημαντικό βαθμό ο νόμος»

Την ίδια στιγμή, ο κ. Μουσκίδης σημείωσε ότι η Κυβέρνηση δεν έχει καμιά θέση να καθορίζει το ύψος των ενοικίων και ούτε τις αυξήσεις του.

«Δεν είναι η δουλειά τους, είμαστε σε ελεύθερη οικονομία για αυτό οι δυνάμεις της αγοράς, η ζήτηση και η προσφορά, πρέπει να καθορίζουν τα ύψη των ενοικίων. Με τις αυξήσεις που πήραν τα ενοίκια για τα μη ενοικιοστασιακά, εμείς είμαστε πολύ υπέρ ούτως ώστε να επιχορηγούνται στους πολίτες που έχουν ανάγκη, αλλά όχι να εκμεταλλεύονται κάποιοι κάποιους άλλους. Εμείς λέμε ότι ο νομός του ενοικιοστασίου πρέπει να καταργηθεί ή να αλλαχθεί σε σημαντικό βαθμό», είπε καταληκτικά.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Φωτιά ξέσπασε γύρω στις 20.00 την Τετάρτη στην περιοχή του «Aphrodite Hills», παρά την Πέτρα του Ρωμιού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top