ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Διαχειρίσιμη η πυρκαγιά στην επαρχία Λάρνακας - Σε επιφυλακή οι δυνάμεις πυρόσβεσης -Διερευνάται ανθρώπινη αμέλεια

Διαχειρίσιμη η πυρκαγιά στην επαρχία Λάρνακας - Σε επιφυλακή οι δυνάμεις πυρόσβεσης -Διερευνάται ανθρώπινη αμέλεια

Από τις 19:20 η φωτιά που ξέσπασε στις 14:00 το απόγευμα στο τρίγωνο των χωριών Χοιροκοιτία - Βάβλα - Τόχνη είναι διαχειρίσιμη, σύμφωνα με πληροφορίες.

Αυτή τη στιγμή παραμένουν κάποιες ενεργές μικρές εστίες εντός της καμένης περιοχής. Δημιουργούνται δίοδοι από προωθητές γαιών, ούτως ώστε να μπορούν οι επίγειες δυνάμεις να προσεγγίζουν τις εστίες και να προχωρούν σε κατάσβεσή τους. 

Οι δυνάμεις πυρόσβεσης θα παραμείνουν στην περιοχή καθόλη τη διάρκεια της νύκτας αλλά και όσο χρειαστεί για κατάσβεση ενεργών εστιών και πλήρη οριοθέτηση. Η πυρκαγιά κατέκαψε περίπου 1 με 1,5 τετραγωνικό χιλιόμετρο από ξηρά χόρτα και άγρια βλάστηση και αριθμό δένδρων. 

Προστατεύθηκαν από τις δυνάμεις πυρόσβεσης μεμονωμένα κτηνοτροφικά υποστατικά και μεμονωμένες κατοικίες.  

Τόσο τα επίγεια όσο και τα εναέρια μέσα έδωσαν μάχη με τις φλόγες κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, αφού οι σφοδροί άνεμοι και η μορφολογία του εδάφους δυσκόλεψαν πολύ το έργο των δασοπυροσβεστικών δυνάμεων. 

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς συνέβαλαν τα 2 αεροπλάνα του τμήματος Δασών, τα 2 μισθωμένα ελικόπτερα της πυροσβεστικής υπηρεσίας και το ελικόπτερο της αστυνομίας. 

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία ενίσχυσε τις δυνάμεις της με πυροσβεστικά οχήματα και προσωπικό από τέσσερις Επαρχίες (Λευκωσία, Λεμεσό, Λάρνακα και Πάφο). Επιχείρησαν επίσης δυνάμεις από την ΕΜΑΚ. 

Ενεργοποιήθηκε όλος ο μηχανισμός του Τμήματος Δασών με 16 μεγάλα πυροσβεστικά οχήματα, 2 μεσαίου τύπου, 5 μπουλντόζες και 4 βυτιοφόρα. Στο μέτωπο της πυρκαγιάς επιχείρησαν 90 άτομα από το Τμήμα Δασών. 

Στις προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς συνέβαλαν μέλη του Ταμείου Θήρας, της Πολιτικής Αμυνας, της επαρχιακής διοίκησης Λάρνακας και εθελοντικές ομάδες πολιτών. 

Ο δρόμος προς την ορεινή Λάρνακα δόθηκε ξανά στην κυκλοφορία.

Άψογα λειτούργησαν οι δυνάμεις για κατάσβεση της φωτιάς, είπε ο Υπ. Γεωργίας

Αψογα λειτούργησαν όλες οι συνεργαζόμενες δυνάμεις για την κατάσβεση της πυρκαγιάς σε περιοχή των χωριών Τόχνη, Βάβλα και Χοιροκοιτία στην επαρχία Λάρνακας, δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Πέτρος Ξενοφώντος, ο οποίος μαζί με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου, βρέθηκε στην καμένη περιοχή.

Ο Υπουργός ανέφερε ότι «πριν από μια εβδομάδα είχαμε μια σύσκεψη στο Υπουργείο με όλα τα εμπλεκόμενα τμήματα για τις πυρκαγιές, όπου με ενημέρωσαν για τις ενέργειες που θα κάνουν σε περίπτωση πυρκαγιάς και τα μέτρα που ελήφθησαν».

Σήμερα, εδώ, είπε, «επί του πεδίου έχω δει και έχω διαπιστώσει ότι τόσο στο επιχειρησιακό όσο και στο διοικητικό μέρος όλες οι συνεργαζόμενες δυνάμεις λειτούργησαν άψογα σε ένα πολύ επικίνδυνο περιβάλλον, μια πολύ δύσκολη πυρκαγιά και θέλω να τους ευχαριστήσω για την επιτυχία κατάσβεσής της».

Ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε πως τα ελικόπτερα επιχείρησαν με επιτυχία. «Είχαμε τα ελικόπτερα και βλέπετε ότι η παρουσία τους στο πεδίο ήταν δυναμική και αποφασιστική», σημείωσε.

Ο κ. Ξενοφώντος είπε τέλος, ότι στον χώρο θα παραμείνουν απόψε δυνάμεις για τυχόν αναζωπυρώσεις.

Σε δηλώσεις του, εξάλλου, ο Αναπληρωτής Αρχιπύραρχος Δημήτρης Κατσίφλης είπε ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία είχε να αντιμετωπίσει μια δύσκολη πυρκαγιά, το κυριότερο εμπόδιο που είχε ήταν οι σφοδροί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή, καθώς και η μορφολογία του εδάφους.

«Υπήρχε μια πλήρης συνεργασία με όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες του κράτους, με αποτέλεσμα να υπάρχει αυτή η επιτυχία και έγκαιρα η πυρκαγιά να τεθεί υπό έλεγχο», σημείωσε.

Ερωτηθείς σχετικά είπε ότι τα αίτια της πυρκαγιάς αξιολογούνται, υπάρχει συνεργασία με την Αστυνομία και από ό,τι φαίνεται οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν τον ανθρώπινο παράγοντα.

Είπε ότι η καμένη έκταση υπολογίζεται στο 1 με 1,5 τετρ. κι ότι για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, ενήργησαν όλα τα πτητικά μέσα που διαθέτει το κράτος, δηλαδή τα εκμισθωμένα ελικόπτερα που υπάρχουν, τα ελικόπτερα του Τμήματος Δασών με τα ελικόπτερα της Αστυνομίας.

Από πλευράς της, η Κοινοτάρχης Χοιροκοιτίας Ελένη Θεοδώρου είπε ότι γύρω στις 2:30 μ.μ. δέχθηκε τηλεφώνημα από χωριανό ότι ξεκίνησε πυρκαγιά.

«Άμεσα ειδοποιήσαμε την Πυροσβεστική Υπηρεσία και άρχισαν να έρχονται δυνάμεις στο χωριό. Πριν από τρία χρόνια είχαμε το ίδιο περιστατικό. Ξαναζούμε τα ίδια πράγματα. Μετά λύπης μας βλέπουμε όλο αυτό που γίνεται γιατί οι καταστροφές είναι τεράστιες για το φυσικό περιβάλλον αλλά και για το είδος της ποιότητας που ζούμε και αναπνέουμε καθημερινά», κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top