ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προς διορισμό δικαστών για ταχεία εξέταση των αιτήσεων ασύλου με «βούλα» Βουλής

Προς διορισμό δικαστών για ταχεία εξέταση των αιτήσεων ασύλου με «βούλα» Βουλής

Η Ολομέλεια ψήφισε το απόγευμα, με 41 ψήφους υπέρ και μια αποχή, νομοσχέδιο που τροποποιεί τον περί της Ίδρυσης και Λειτουργίας Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας Νόμο, ώστε να δίδεται η δυνατότητα στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο κατά την κρίση του, εφόσον το συμφέρον της δικαιοσύνης το απαιτεί, να διορίζει πρόσωπο το οποίο κατέχει τα απαιτούμενα κατά τον νόμο προσόντα, για να εκτελεί προσωρινά τα καθήκοντα και να ασκεί τις εξουσίες δικαστή του Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας, για χρονικό διάστημα και υπό τους όρους που καθορίζονται στο έγγραφο διορισμού του.

Με την τροποποίηση οι διατάξεις του νόμου συνάδουν με το νέο νομικό πλαίσιο αναφορικά με τη μεταρρύθμιση στην ανώτατη βαθμίδα απονομής της δικαιοσύνης και ειδικότερα με την ίδρυση του Εφετείου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κατά τη συζήτηση του ν/σ, οι προτεινόμενες ρυθμίσεις αναμένεται να συμβάλουν στην εύρυθμη λειτουργία του Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας και στην ταχύτερη διεκπεραίωση των πολυάριθμων υποθέσεων που εκκρεμούν ενώπιόν του.

Τοποθετήσεις Βουλευτών και ανησυχίες

Ο Νίκος Τορναρίτης του ΔΗΣΥ είπε ενώπιον της Ολομέλειας πως είναι σεβαστές οι ανησυχίες και ευαισθησίες περί του ενδεχομένου τα άτομα που θα διοριστούν να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου, ωστόσο σημείωσε πως η ρύθμιση αυτή είναι κάτι που αναλογικά εφαρμόστηκε και σε άλλες χώρες της ΕΕ και θα αμβλύνει το μεταναστευτικό και τις πιέσεις που δέχεται η Κύπρος.

Εξέφρασε την ελπίδα επιτέλους να υπάρξει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη για το βάρος που δέχεται η χώρα μας.

Ο Ανδρέας Πασιουρτίδης του ΑΚΕΛ είπε πως ως θέμα αρχής θεωρεί ότι προβλήματα στην απονομή δικαιοσύνης παρουσιάζονται σε όλα τα επίπεδα. Ωστόσο είπε ότι υπάρχουν συγκεκριμένης φύσεως δικαστές και ότι στην ανησυχία περί μετατροπής τους σε αορίστου χρόνου υπήρξαν διαβεβαιώσεις από το Ανώτατο Δικαστήριο ότι δεν θα προκύψει κάτι τέτοιο, γιατί θα διαμορφωθούν σχετικά οι συμβάσεις τους.

Ο Πανίκος Λεωνίδου του ΔΗΚΟ είπε ότι πρέπει να υπάρξουν γρήγορες διαδικασίες για να αντιμετωπιστεί ο όγκος των αιτήσεων ασύλου και με βάση την αρχή της αναλογικότητας, η πρόσληψη είναι προς την ορθή κατεύθυνση. Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι δεν θα υπάρξει καμία διαδικασία ώστε οι προσληφθέντες να μετατραπούν σε αορίστου.

Ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου των Οικολόγων -Συνεργασία Πολιτών είπε ότι υφίσταται η ανησυχία τους ότι ανοίγει η πόρτα για να γίνονται διορισμοί και να καταλήγουν οι εργοδοτούμενοι σε αορίστου χρόνου. Κατανοούμε, είπε, την ανάγκη για προσωπικό, αλλά ανοίγει πόρτα για τον κόσμο για να μετατρέπεται σε αορίστου.

Ο Λίνος Παπαγιάννης του ΕΛΑΜ είπε ότι γίνεται ένα μικρό βήμα για αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης αλλά χρειάζονται και άλλα, πιο γενναιόδωρα βήματα.

Ο βουλευτής Λευκωσίας Κωστής Ευσταθίου είπε ότι είναι ατυχής ο διορισμός δικαστών με συμβόλαια και είναι κάτι που πρέπει να αποφεύγεται. Ανέφερε ότι οι δικαστές απολαμβάνουν μονιμότητας για να είναι ανεξάρτητοι και με εχέγγυο τη δικαστική τους κρίση και πρόσθεσε ότι αν και συμφωνεί με την ανάγκη αντιμετώπισης του προβλήματος των αιτήσεων, ο ίδιος δεν θα ψηφίσει.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Ενδιαφέρον για κατασκευή δεύτερου mall στην Λεμεσό - Σε αυτή την περιοχή θα βρίσκεται

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Αναχώρησε απόψε από το λιμάνι της Λάρνακας το σκάφος Jennifer φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ αρμόδιες πηγές. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top