ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ακιντζί: Θα εργαστούμε για συμφωνία που να ικανοποιεί τον λαό και όχι τους ηγέτες

Ακιντζί: Θα εργαστούμε για συμφωνία που να ικανοποιεί τον λαό και όχι τους ηγέτες

Θα εργαστούμε για να φτάσουμε σε μια συμφωνία που θα μπορεί να εγκριθεί με άνεση, δήλωσε σήμερα ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, λέγοντας ότι η συμφωνία που θα επιτευχθεί πρέπει να κατοχυρώνει την ελευθερία, την ισότητα και την ασφάλεια.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο κ. Ακιντζί συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του “συμβουλίου” Τ/κ επιχειρηματιών και τον “πρόεδρό” του, Ιλκέρ Ζιουγούρτ, ο οποίος είπε ότι το θέμα της ασφάλειας για τους Τ/κ είναι πολύ σημαντικό. “Μοναδική μας ασφάλεια είναι η Τουρκία. Οι εγγυήσεις της Τουρκίας είναι πολύ σημαντικές”. Αναφέρθηκε επίσης στους εκ Τουρκίας που ήρθαν στα κατεχόμενα μετά το 1974, λέγοντας ότι είναι εναντίον του να εκδιωχθεί πίσω έστω και ένας από αυτούς που έχει πάρει την “υπηκοότητα” του ψευδοκράτους.

Ο Τ/κ ηγέτης ανέφερε ότι πρέπει, “ιδρύοντας το μέλλον, να παίρνουμε μαθήματα από το παρελθόν. Και οι δύο πλευρές πόνεσαν”. Επανέλαβε τη θέση του για τρία σημαντικά στοιχεία: ελευθερία, ισότητα, ασφάλεια, που πρέπει να περιλαμβάνει μια συμφωνία. “Αυτό δεν το θέλω μόνο για εμάς, αλλά και για την άλλη κοινότητα”. Ο δρόμος για μια τέτοια συμφωνία έχει χαραχθεί με τις παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών, αυτό είναι ξεκάθαρο, συνέχισε, αναφέροντας ότι το θέμα των εγγυήσεων θα συζητηθεί τελευταίο, υπογραμμίζοντας ότι η συνθήκη των εγγυήσεων είναι διεθνής συμφωνία και θα συζητηθεί όταν έρθει η ώρα της.

Η συμφωνία δεν θα πρέπει να ικανοποιεί τους ηγέτες, αλλά τον λαό, συμπλήρωσε ο κ. Ακιντζί, λέγοντας ότι ο λαός θα αποφασίσει στο δημοψήφισμα και η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ. Επανέλαβε επίσης ότι δεν πρόκειται να κάνουν διακρίσεις μεταξύ των πολιτών.

Ο Τ/κ ηγέτης εξήρε τη σημασία των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, λέγοντας ότι προσβλέπει στη συνεργασία με το “συμβούλιο” Τ/κ επιχειρηματιών, μπορούν να του μεταφέρουν τις απόψεις τους που είναι εξίσου σημαντικές γι` αυτούς.

Εξάλλου νωρίτερα, μιλώντας κατά τη συνάντησή του με εκπροσώπους του “δικτύου οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών”, ο Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι αναζητεί τη φόρμουλα για να δημιουργηθεί μια θεσμική σχέση με την κοινωνία των πολιτών. “Είναι εντατικές οι προσπάθειες για λύση στην Κύπρο και εισερχόμαστε σε μήνες που θα γίνουν ακόμη πιο εντατικές. Σε αυτή την περίοδο και στις δύο πλευρές, πιστεύω ότι ο ρόλος της κοινωνίας των πολιτών είναι πολύ σημαντικός”.

Ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι την τελευταία εβδομάδα έχει ενημερώσει για το Κυπριακό την “κυβέρνηση”, τη “βουλή” και τους διευθυντές και αρχισυντάκτες των ΜΜΕ, και αύριο θα συναντηθεί με ένα ακόμη πιο ευρύ φάσμα δημοσιογράφων. Τον Σεπτέμβριο, πρόσθεσε, προγραμματίζουν συναντήσεις με τους “βουλευτές” και τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.

Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια ομοσπονδιακή δομή, διζωνική, δικοινοτική, αλλά η ζωή δεν σταματά και υπάρχουν και οι αναγκαιότητες που αυτή φέρει, γι' αυτό και ο ρόλος της κοινωνίας των πολιτών είναι πολύ σημαντικός, ανέφερε. “Γι` αυτό πρέπει, αγωνιζόμενοι από τη μια για τη λύση να προσπαθούμε για το καλύτερο για το σπίτι μας”.

Μιλώντας εκ μέρους του “δικτύου”, ο πρόεδρος της κίνησης πράσινη ειρήνη Ντογάν Σαχίρ ανέφερε ότι θέλουν να συζητήσουν για τα προβλήματα του τόπου και να συμβάλουν στο μέλλον του. Σημείωσε δε ότι, ενώ έχει ετοιμασθεί η “νομοθεσία” για τη λειτουργία των οργανώσεων, το ότι δεν έχει ακόμη τεθεί σε ισχύ, προκαλεί αρκετά προβλήματα.

Σημειώνεται ότι αύριο στις 10:00 ο Τ/κ ηγέτης θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου σε εκπροσώπους των ΜΜΕ για τα πεπραγμένα των πρώτων 100 ημερών από την ημέρα που εκλέγηκε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μάτι: Τρέχουν οι διαδικασίες για την δίκη σε β΄ βαθμό - Το μήνυμα Μητσοτάκη και η παραγγελία του Αρείου Πάγου

Μεγάλη Τετάρτη υπό την «σκιά» της Εργατικής Πρωτομαγιάς: Οι αγώνες για το 8ωρο και το πώς ξεκίνησε στην Κύπρο

Από τις λαμπάδες μέχρι τα κόκκινα αυγά και τις φλαούνες: 8+1 παραδοσιακά, πασχαλινά έθιμα στην Κύπρο

Έτσι θα λειτουργήσουν οι χώροι εστίασης το Πάσχα – Τι θα γίνει με τις αυξήσεις τιμών    

Γνωστή Κύπρια φωτογραφίζεται με εσώρουχα μπροστά στον καθρέφτη - Δείτε εικόνα

Νέα άφιξη μεταναστών: Πού εντοπίστηκαν - Σε κινητοποίηση οι Αρχές  



Κυπριακό: Εξελίξεις μετά το Πάσχα βλέπει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης - Ανοιχτό και το ενδεχόμενο για παρέμβαση της ΕΕ

Κυπριακό: Εξελίξεις μετά το Πάσχα βλέπει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης - Ανοιχτό και το ενδεχόμενο για παρέμβαση της ΕΕ

Η διασύνδεση του Κυπριακού με τα ευρωτουρκικά ήταν και παραμένει μία από τις επιδιώξεις του Προέδρου Χριστοδουλίδη, ο οποίος ξεκίνησε εδώ και μήνες ένα μαραθώνιο επαφών με ηγέτες της ΕΕ φτάνοντας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον περασμένο Απρίλιο όπου σύμφωνα με την κυβέρνηση, υλοποιήθηκε ο στόχος που έθεσε από την αρχή, δηλαδή η διασύνδεση των ευρωτουρκικών με την πρόοδο στο κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top