Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports lifenewscy Socialista
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στα σκαριά αλλαγές για τις προεκλογικές δαπάνες υποψηφίων Προέδρων της Δημοκρατίας και Βουλευτών – Τι προνοούν προτάσεις νόμου

Στα σκαριά αλλαγές για τις προεκλογικές δαπάνες υποψηφίων Προέδρων της Δημοκρατίας και Βουλευτών – Τι προνοούν προτάσεις νόμου

Δύο προτάσεις νόμου, αναφορικά με τις προεκλογικές δαπάνες υποψηφίων Προέδρων της Δημοκρατίας και Βουλευτών, κατέθεσε ο Βουλευτής των Οικολόγων, Σταύρος Παπαδούρης, μέσω των οποίων ενισχύονται περαιτέρω οι έλεγχοι για τις εν λόγω δαπάνες.

Σκοπός της πρώτης πρότασης νόμου, είναι η τροποποίηση του «περί Εκλογής (Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος της Δημοκρατίας) Νόμου», ώστε να επεκταθεί η προβλεπόμενη σε αυτόν προεκλογική περίοδος, βάσει της οποίας υπολογίζεται το συνολικό ποσό των προεκλογικών δαπανών των υποψηφίων αναφορικά με την εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη Προέδρου και Αντιπροέδρου της Δημοκρατίας, από 6 μήνες που ισχύει σήμερα σε 12 μήνες.

Ειδικότερα, προτείνεται η τροποποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας, ώστε το ανώτατο ύψος των υπό αναφορά προεκλογικών δαπανών να αφορά τη χρονική περίοδο που αρχίζει 12 μήνες πριν την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών και λήγει κατά την εν λόγω ημερομηνία.

Επιπροσθέτως, με την πρόταση νόμου σκοπείται η παροχή εξουσίας στον Γενικό Έφορο Εκλογής, ώστε, σε περίπτωση κατά την οποία διαπιστώσει ότι το συνολικό ποσό το οποίο εισπράχθηκε προς όφελος της προεκλογικής εκστρατείας υποψηφίου από εισφορές υπερβαίνει το 1.000.000 ευρώ, να ζητεί από τον υποψήφιο και τον εκλογικό αντιπρόσωπο αυτού την καταβολή του ποσού της υπέρβασης στην Κεντρική Υπηρεσία Εκλογών εντός 30 ημερών και το εν λόγω ποσό να κατατίθεται στο Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας.

Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις, σύμφωνα με τον κ. Παπαδούρη, κρίθηκαν αναγκαίες, για σκοπούς διασφάλισης της διαφάνειας και της δικαιότερης εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη Προέδρου και Αντιπροέδρου της Δημοκρατίας και λαμβάνοντας υπόψη ότι η χρονική περίοδος κατά την οποία διενεργούνται οι προεκλογικές δαπάνες στην πραγματικότητα αρχίζει πολύ πιο νωρίς από την έναρξη της πιο πάνω αναφερόμενης εξάμηνης περιόδου.

Προεκλογικές δαπάνες Βουλευτών

Σκοπός, εξάλλου, της δεύτερης πρότασης νόμου, είναι η τροποποίηση του «περί Εκλογής Μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων Νόμου», ώστε να διασαφηνιστεί ότι ο Γενικός Ελεγκτής δύναται να προβαίνει σε έλεγχο των προεκλογικών δαπανών των υποψηφίων, οι οποίες διενεργούνται για σκοπούς ενοικίασης χώρων για τη λειτουργία γραφείου και την πραγματοποίηση εκδηλώσεων προς όφελος αυτών, διοργάνωσης κοινωνικών εκδηλώσεων προς τιμήν τους και εργοδότησης προσωπικού, πέραν των προβλεπόμενων στον εν λόγω νόμο δαπανών αναφορικά με τις διαφημιστικές υπηρεσίες.

Η προτεινόμενη ρύθμιση, σύμφωνα με τον εισηγητή της πρότασης νόμου, κρίνεται αναγκαία, ώστε να διασφαλίζεται η ισοτιμία και η διαφάνεια για όλους τους υποψηφίους όσον αφορά τη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας τους.

Προωθεί αποκλεισμό Τ/κ από ειδικό εκλογικό κατάλογο για Ευρωεκλογές το ΕΛΑΜ

Εν τω μεταξύ, πρόταση νόμου με την οποία επιχειρείται ο αποκλεισμός Τουρκοκύπριων που διαμένουν στα κατεχόμενα από τον ειδικό εκλογικό κατάλογο για σκοπούς Ευρωεκλογών, κατέθεσαν οι Βουλευτές του ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου, Λίνος Παπαγιάννης και Σωτήρης Ιωάννου.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, σκοπός της πρότασης νόμου είναι η τροποποίηση του περί της Εκλογής των Μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νόμου, ώστε να καταργηθούν οι διατάξεις του, σύμφωνα με τις οποίες δύναται να εγγραφούν στον ειδικό εκλογικό κατάλογο για σκοπούς Ευρωεκλογών οι Τουρκοκύπριοι, οι οποίοι διαμένουν στις περιοχές τις οποίες η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο.

Η προτεινόμενη τροποποίηση, τονίζουν οι τρεις Βουλευτές, κρίνεται αναγκαία, επειδή η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από πρόσωπα τα οποία διαμένουν σε περιοχές στις οποίες δεν ασκείται αποτελεσματικός έλεγχος από τη Δημοκρατία, συνιστά στρέβλωση και, ως εκ τούτου, ελλοχεύει ο κίνδυνος να μετατραπούν οι σφετεριστές κατεχόμενων περιουσιών σε χρήστες των περιουσιών αυτών.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ξυλοδαρμός 13χρονου: Διαθέσιμος ψυχολόγος σε μαθητές και γονείς - «Ακολουθήθηκε το πρωτόκολλο για σχολική βία»

Σε θανατηφόρο εξελίχθηκε το τροχαίο στην Επ. Λεμεσού - Νεκρή η 65χρονη Γεωργία

Πόσο επηρεάζεται η πληρότητα των καταλυμάτων από τις αργίες που χάνονται; - Όλο και περισσότεροι πάνε σε ξενοδοχεία στα κατεχόμενα

Η Αστυνομία απορρίπτει τα περί συγκάλυψης σεξ. παρενόχλησης μαθήτριας - Η καταγγελία του Αλέκου Τρυφωνίδη

Αυτή είναι η τελευταία επιθυμία του Βασίλη Καρρά σε περίπτωση που δεν τα καταφέρει με την υγεία του

Το χρονικό της τραγωδίας στην Εύβοια - Πώς χάθηκαν τα ίχνη του ελικοπτέρουΝέο περιστατικό βίας σε σχολείο – Έστησαν καρτέρι και ξυλοφόρτωσαν 13χρονο μαθητή στη Λάρνακα

Νέο περιστατικό βίας σε σχολείο – Έστησαν καρτέρι και ξυλοφόρτωσαν 13χρονο μαθητή στη Λάρνακα

Μετά τον ξυλοδαρμό 13χρονου μαθητή σε Γυμνάσιο της Λευκωσίας, νέο περιστατικό βίας σε σχολείο σημειώθηκε την Πέμπτη (28/9) στη Λάρνακα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top