ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ηξέρες ως μητέρα ότι μπορείς επωφεληθείς εξομοιούμενες αποδοχές για γέννηση παιδιών, αυξάνοντας το ποσό της σύνταξης σου;

Ηξέρες ως μητέρα ότι μπορείς επωφεληθείς εξομοιούμενες αποδοχές για γέννηση παιδιών, αυξάνοντας το ποσό της σύνταξης σου;

Γνώριζες ότι ως μητέρα έχεις την δυνατότητα και δικαίωμα δήλωσης για Πίστωση Ασφαλιστέων Αποδοχών για Γέννηση Παιδιών κατά την αίτηση σου για σύνταξη;

Πρόκειται για εξομοιούμενες αποδοχές για γέννηση παιδιών, οι οποίες συμπληρώνουν ένα συγκεκριμένο διάστημα κοινωνικής ασφάλισης σου - εαν ως μητέρα λόγω γέννησης παιδιών δεν εργαζόσουν για κάποιο διάστημα -, ώστε να αυξηθεί το ποσό της σύνταξης σου.

Εαν είσαι από τις μητέρες που εργαζόσουν πριν γεννήσεις και στη συνέχεια λόγω φροντίδας παιδιών για κάποιο διάστημα δεν εργαζόσουν, οι εξομοιούμενες αποδοχές δημιουργήθηκαν για να καλύψουν ένα χρονικό περιθώριο "απουσίας" σου ως προς τις ασφαλιστέες αποδοχές για την σύνταξη σου.

Αναμφισβήτητα οι ασφαλιστέες αποδοχές ενός προσώπου παίζουν σημαντικό ρόλο στη σύνταξη του. 

Εξομοιούμενες αποδοχές 

Πέραν της πραγματικής ασφάλισης με βάση την οποία καταβάλλονται προς όφελος του ασφαλισμένου , εισφορές πάνω στις πραγματικές ασφαλιστέες αποδοχές του (με αποκοπή κάθε μήνα από τον ακάθαρτο μισθό του), υπάρχει και η εξομοιούμενη ασφάλιση, δηλαδή οι εξομοιούμενες ασφαλιστέες αποδοχές πάνω στις οποίες δεν υπάρχει υποχρέωση καταβολής εισφορών αλλά έχουν για τον κάθε ασφαλισμένο/η ιδιαίτερη σημασία στην ικανοποίηση των προϋποθέσεων για εξασφάλιση δικαιώματος σε παροχή.

Για τις μητέρες υπάρχει ένα σημαντικό "εργαλείο" στις ασφαλιστέες αποδοχές και αυτό είναι οι εξομοιούμενες αποδοχές για γέννηση παιδιών.

«Πιστώσεις για να θεμελιώσει δικαίωμα και να αυξήσει το ποσό της σύνταξης της η μητέρα»

Το ΤhemaOnline μετά από επικοινωνία με αρμόδιο λειτουργό από την Διεύθυνση των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων, σας μεταφέρει διευκρινίσεις και πως μπορείτε να διεκδικήσετε τις εξομοιούμενες αποδοχές για γέννηση παιδιών.

Όπως ανέφερε η αρμόδια λειτουργός στο ThemaOnline«Με βάση τις σχετικές πρόνοιες της νομοθεσίας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κάθε ασφαλισμένη στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων που απέκτησε παιδιά δικαιούται χορήγηση εξομοιούμενων ασφαλιστέων αποδοχών (πιστώσεις) για κάθε παιδί που έχει γεννήσει ή υιοθετήσει, για χρονική περίοδο μέχρι 3 χρόνια μέσα στο διάστημα των 12 χρόνων από τη γέννηση ή υιοθεσία του κάθε παιδιού της. Η εν λόγω ασφάλιση λαμβάνεται υπόψη τόσο στη θεμελίωση δικαιώματος όσο και στον υπολογισμό του ύψους της σύνταξης.

Επομένως, κατά κανόνα, κάθε αιτήτρια θεσμοθετημένης σύνταξης η οποία έχει παιδιά (ανεξάρτητα από την ηλικία τους και τον αριθμό τους), θα πρέπει κατά την υποβολή της αίτησης, να συμπληρώσει και τη δήλωση γέννησης παιδιών υποβάλλοντας τα πιστοποιητικά γεννήσεως ή/και υιοθεσίας για όλα τα παιδιά της.

Οι Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα εξετάσουν κατά ποσό υπάρχουν κενά στην ασφάλιση της κατά τα πρώτα 12 χρόνια από τη γέννηση κάθε παιδιού ώστε αυτά να καλυφθούν. Με αυτό τον τρόπο, η αιτήτρια επωφελείται τόσο στο να αποκτήσει δικαίωμα σε σύνταξη όσο και στο να αυξήσει το ποσό της σύνταξης της.

Διευκρινίζεται ότι, αυτό δεν εφαρμόζεται όταν δεν υπάρχουν κενά στην ασφάλιση, δηλαδή, στην περίπτωση που η ασφαλισμένη εργαζόταν ανελλιπώς τα πρώτα 12 χρόνια της ζωής των παιδιών της, εφόσον, σε τέτοια περίπτωση, ο ασφαλιστικός της λογαριασμός είναι καλυμμένος με πραγματική ασφάλιση (πληρωμένες εισφορές που έχουν καταβληθεί πάνω στις ασφαλιστέες αποδοχές της) κι έτσι δεν χρειάζεται τις πιστώσεις για να θεμελιώσει δικαίωμα και να αυξήσει το ποσό της σύνταξης της»

Τι είναι σύνταξη γήρατος:

Σύνταξη γήρατος δικαιούνται όλοι οι ασφαλισμένοι του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ανεξάρτητα από κατηγορία ασφάλισης, δηλαδή μισθωτοί, αυτοτελώς εργαζόμενοι και προαιρετικά ασφαλισμένοι.

Σύνταξη είναι το μηνιαίο ποσό που λαμβάνει κάποιος χωρίς πλέον να δουλεύει, αφού έχει δουλέψει τουλάχιστον όμως συγκεκριμένα χρόνια όπως προνοεί η νομοθεσία της χώρας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι όταν κάποιος εργάζεται, κάθε μήνα του αποκόπτεται από τον ακάθαρτο μισθό του ένα μικρό ποσό για τις κοινωνικές ασφαλίσεις (σε αυτές περιλαμβάνεται το δικαίωμα στην σύνταξη γήρατος).

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συνέρχεται η ΕΚΤ: Πότε αναμένεται η επόμενη μείωση επιτοκίων – Η εικόνα της οικονομίας και η κατάσταση στην Κύπρο

Ηλεκτροδότηση: Πως προκύπτουν οι βλάβες; – Πόσο χρόνο χρειάζεται η αποκατάσταση και πόσο σημαντικό είναι να ενημερώνεται άμεσα η ΑΗΚ

Τον παρακολουθούσε για μέρες σε δρόμο της Λεμεσού – Του έδωσε γροθιά και πρόταξε μαχαίρι εναντίον του

Η προσευχή του Αρχιμανδρίτη Νεκτάριου με θέα τη θάλασσα - Δείτε φωτογραφία

Στάλθηκε μέσω Κύπρου ανθρωπιστική βοήθεια 200 τόνων προς τη ΓάζαΠρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Σε καμία περίπτωση δεν συζητάμε για λύση δύο κρατών»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Σε καμία περίπτωση δεν συζητάμε για λύση δύο κρατών»

«Σε καμία περίπτωση δεν συζητάμε για λύση δύο κρατών», δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA).

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top