ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο Στρασβούργο ο Xριστοδουλίδης - Τον υποδέχθηκε η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

 Στο Στρασβούργο ο Xριστοδουλίδης - Τον υποδέχθηκε η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υποδέχθηκε η Πρόεδρός του σώματος, Ρομπέρτα Μέτσολα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη και θα ακολουθήσει επίσημη τελετή υποδοχής με την ανάκρουση των εθνικών ύμνων της Κύπρου και της ΕΕ. 

Σε δηλώσεις του ο ΠτΔ, ανέφερε ότι με ικανοποίηση θα συζητά πάντα με την Πρόεδρο, ενώ είπε ότι είναι μεγάλη του τιμή που βρίσκεται στο Στρασβούργο. 

Από πλευράς της η κ. Μετσόλα είπε ότι, ενόσω η Κύπρος είναι διαιρεμένη, η Ευρώπη δεν θα είναι ποτέ ολοκληρωμένη, τόνισε η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα. 

Η κ. Μέτσολα είπε πως «δεν είστε μόνοι στην επιθυμία σας να δείτε το νησί σας επανενωμένο» και υπογράμμισε πως «η μόνη οδός προς τα μπρος είναι να υπάρξει ένα κυρίαρχο ευρωπαϊκό κράτος, μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία σύμφωνα με ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

Είπε πως το Κυπριακό δεν είναι μόνο θέμα της Κύπρου, αλλά είναι και ευρωπαϊκό ζήτημα. Πρόσθεσε ότι μια αυξημένη εμπλοκή της ΕΕ σε όλα τα στάδια των διαπραγματεύσεων μπορεί να είναι υποβοηθητική, ενώ σημείωσε πως είναι ξεκάθαρο ότι η λύση πρέπει να βρεθεί στο πλαίσιο των ΗΕ και πως η ΕΕ, μέσω ενός απεσταλμένου, ο οποίος να έχει τα κατάλληλα προσόντα, μπορεί να υποβοηθήσει στο να υπάρξει μια νέα ώθηση στις διαπραγματεύσεις, ώστε αυτές να μπορέσουν να επαναρχίσουν.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε στις δηλώσεις του πως σε ό,τι αφορά το Κυπριακό «καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις».

«Προσβλέπω στη στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η ΕΕ μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στις προσπάθειές μας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων», υπογράμμισε, ευχαριστώντας την κ. Μέτσολα για το ενδιαφέρον και τις ξεκάθαρες θέσεις της στο Κυπριακό.

 

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα έχουν διμερή συνάντηση (κατ’ ιδίαν και μετά διευρυμένες συνομιλίες), την οποία θα απασχολήσουν, ανάμεσα σε άλλα, το Κυπριακό, το μεταναστευτικό, και άλλα θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος. Θα ακολουθήσουν δηλώσεις των δύο Προέδρων στα ΜΜΕ.

Στις 11:30 π.μ. ώρα Κύπρου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προσφωνήσει την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Θα ακολουθήσουν σχόλια και ερωτήσεις Ευρωβουλευτών και στη συνέχεια θα λάβει χώρα η δευτερολογία του Προέδρου Χριστοδουλίδη.

Στη 1:30 μ.μ., ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Manfred Weber και θα ακολουθήσει γεύμα που θα παραθέσει ο κ. Weber προς τιμή του Προέδρου, στο οποίο θα παρακαθίσουν, επίσης, οι Αντιπρόεδροι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και οι Αντιπρόεδροι του ΕΛΚ. Στο πλαίσιο των επαφών του Προέδρου Χριστοδουλίδη με το ΕΛΚ αναμένεται να συζητηθεί το θέμα της συμμετοχής των Υπουργών της κυπριακής κυβέρνησης στις υπουργικές συνόδους του ΕΛΚ.

Στις 3:30 μ.μ., ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου «Ανανέωση της Ευρώπης», Renew Stéphane Séjourné και στις 4 μ.μ. θα έχει συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο των Σοσιαλδημοκρατών Pedro Marques.

Εξάλλου στις 7 μ.μ. θα συμμετάσχει σε συντονιστική συνάντηση με την πολιτική ομάδα του ΕΛΚ.

Το βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναχωρήσει για τη Βιέννη, όπου θα πραγματοποιήσει μονοήμερη επίσκεψη εργασίας στις 14 Ιουνίου.

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνοδεύουν στο Στρασβούργο, και μετέπειτα στη Βιέννη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου, Μαριλένα Ραουνά, ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου, Βίκτωρας Παπαδόπουλος και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Χθες βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρακάθισε στο Στρασβούργο σε δείπνο με τους έξι Κύπριους Ευρωβουλευτές κατά το οποίο συζητήθηκαν τα διάφορα θέματα που θα τεθούν σήμερα ενώπιον της Ολομέλειας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Την εξέλιξη των 88 δράσεων που ανακοίνωσε στις αρχές του χρόνου για το 2024 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδούλιδης, εξέτασε σε ειδική συνεδρίασή του το Υπουργικό Συμβούλιο, το απόγευμα της Δευτέρας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top