ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

H επιστολή Δημητρίου ξανανοίγει τον φάκελο του ορφανού τροχαίου 10 χρόνια μετά

H επιστολή Δημητρίου ξανανοίγει τον φάκελο του ορφανού τροχαίου 10 χρόνια μετά

 

H επιστολή που εστάλη από την οικογένεια του17χρονου Ανδρέα Λοΐζου, ο οποίος βρήκε τραγικό θάνατο στο τροχαίο που σημειώθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 2012, στον δρόμο Μουτταγιάκας – Γερμασόγειας, ήταν το στοιχείο που επέδρασε καταλυτικά στην απόφαση της Αστυνομίας για επανεξέταση του φακέλου του θανατηφόρου δυστυχήματος, για το οποίο αναπτύσσονται θεωρίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που παραπέμπουν σε συγκάλυψη των εμπλεκομένων και πλημμελή διερεύνηση από πλευράς Αστυνομίας. 

Μέσω της ανοικτής επιστολής, που είδε το φως περί τα τέλη Μαΐου, και των παρεμβάσεων που έγιναν από τον δικηγόρο της οικογένειας, Αντώνη Δημητρίου, ασκήθηκε πίεση στην Αστυνομία για άνοιγμα του φακέλου του τροχαίου δυστυχήματος ώστε να δοθεί τέρμα και στους ψιθύρους που άφηναν να νοηθεί ότι η οικογένεια αποζημιώθηκε εν κρυπτώ για να σωπάσει. «Δυστυχώς τον τελευταίο καιρό ορισμένα άτομα μέσω κοινωνικής δικτύωσης γράφουν, σχολιάζουν και αναφέρουν δικές τους εικασίες και λόγια του καφενείου, θίγοντας και εκθέτοντας την οικογένεια διαδίδοντας ψευδώς ότι η οικογένεια χρηματίστηκε για να σωπάσει. Τα άτομα αυτά μόνο ντροπή πρέπει να νιώθουν όπου χωρίς να γνωρίζουν τα γεγονότα ή την οικογένεια την ίδια να αναφέρουν δικά τους σενάρια, προκαλώντας ακόμη περισσότερη θλίψη στην οικογένεια, μιας και δημοσιεύουν αβάσιμα στοιχεία και ψευδείς ειδήσεις για την οικογένεια» αναφέρεται συγκεκριμένα στην επιστολή της οικογένειας. Και συνεχίζει:  «Μετέπειτα μέσω των ΜΜΕ η Αστυνομία Κύπρου προέβη σε δηλώσεις που δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια, μεταξύ άλλων ότι οι μαρτυρίες ήταν μόνο δύο προσώπων, πράγμα αναληθές γιατί υπήρχαν πολλοί μάρτυρες και ότι η Αστυνομία επισκέφθηκε πολλές φορές την οικογένειά μας, πράγμα το οποίο δεν ευσταθεί καθότι πέραν της μιας φοράς που μας επισκέφθηκαν, δεν επικοινώνησε ξανά κανένας μαζί μας.

Επίσης, το πρόσωπο το οποίο ανακρίθηκε και αναφέρεται από την Αστυνομία πως δεν έχει καμία ευθύνη, είναι το πρόσωπο το οποίο ήρθε σε σύγκρουση με τον Ανδρεά μας προκαλώντας τον θάνατο του. Για εμάς την οικογένεια είναι το ένα από τα δύο πρόσωπα που προκάλεσαν τον θάνατο του Ανδρέα και φέρει πολλές ευθύνες, οι οποίες δεν του αποδόθηκαν ποτέ μέχρι σήμερα.

Σαν οικογένεια ζητούμε την επανεξέταση της υπόθεσης, ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη προς τον Ανδρέα μας μετά από τόσα χρόνια και καλούμε όσους γνωρίζουν πραγματικά στοιχεία με αποδείξεις να έρθουν σε επικοινωνία μαζί μας. Ζητούμε επίσης να τύχει σεβασμού το πέθνος και η θλίψη της οικογένειας μας σταματώντας τον αρνητικό σχολιασμό και δημοσίευση των ψευδών ειδήσεων».

Κινητοποίηση της υπουργού

Με βάση την κείμενη νομοθεσία, μια υπόθεση μπορεί να ανοίξει εκ νέου εάν υπάρξουν νέα στοιχεία, που δεν ήταν γνωστά κατά το χρονικό διάστημα της έρευνας. Στην προκειμένη περίπτωση η επιστολή από μόνη της, λειτούργησε ως η αφορμή που αναζητούσε η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Αννα Κουκκίδη Προκοπίου για να δώσει οδηγίες στην Αστυνομία για επανεξέταση του φακέλου του τροχαίου, προκειμένου να διαλυθούν τα νέφη της αμφιβολίας που παραμένουν εδώ και μια δεκατία πάνω από το μυστηριώδες τροχαίο. Την ίδια θέση ασπάζεται και η Νομική Υπηρεσία, ως εκ τούτου, η υπόθεση ανοίγει ξανά με την προσδοκία να δώσει τέλος στην αγωνία των οικείων του αδικοχαμένου νέου. Εδώ και δύο εβδομάδες έχει ξεκινήσει η διαδικασία επανεξέτασης του τροχαίου ύστερα από αίτημα από τον δικηγόρο της οικογένειας, Αντώνη Δημητρίου και μάλιστα από άλλη ομάδα αστυνομικών που δεν είχε καμιά εμπλοκή στην προηγούμενη εξέταση. Η ίδια η Αννα Κουκκίδη Προκοπίου δήλωσε ενώπιον της Βουλής ότι το Υπουργείο δίνει τη δέουσα σημασία στην επανεξέταση του φακέλου.

Το τετ-α-τετ με τον δικηγόρο

Τα πράγματα πήραν το δρόμο τους μετά τη συνάντηση που είχε χθες το πρωί, (12/6), ο δικηγόρος της οικογένειας, Αντώνης Δημητρίου, με τον Αρχηγό της Αστυνομίας, Στέλιο Παπαθεοδώρου. Λίγο μετά τη συνάντηση ο Αντώνης Δημητρίου δήλωσε ότι με οδηγίες του Αρχηγού, ο βοηθός αρχηγός Αστυνομίας, μαζί με τρεις ανακριτές, αρχίζουν επανεξέταση της υπόθεσης. «Όπως τουλάχιστον η οικογένεια αναμένει και εμείς οι δικηγόροι, είναι να υπάρξει εισήγηση προς τον Γενικό Εισαγγελέα, τουλάχιστον όσον αφορά το πρόσωπο, το οποίο επέφερε τον θάνατο, να κατηγορηθεί και αν μπορούν να εντοπιστούν ή να εντοπιστεί το άγνωστο αυτοκίνητο, αυτό να γίνει έστω και σήμερα», είπε ο Αντώνης Δημητρίου. Ερωτηθείς εάν έχουν προκύψει οποιαδήποτε νέα στοιχεία, ο δικηγόρος είπε πως «η οικογένεια έχει μεταφέρει κάποια θέματα, όχι κάποια νέα στοιχεία, που υπήρχαν και τότε. Αναμένουμε να δούμε τις εξελίξεις, αλλά εκείνο που ήταν και παράκληση όλων μας, είναι όπως, όχι σε βάθος χρόνου, αλλά άμεσα εντός τουλάχιστον μερικών εβδομάδων να υπάρξει αποτέλεσμα». «Είναι θέμα της Αστυνομίας. Υπάρχει κάποιο μαρτυρικό υλικό να εξεταστεί κ ευελπιστούμε να δούμε αποτελέσματα», ήταν το λακωνικό του σχόλιο όταν ερωτηθήθηκε κατά πόσον έχει ξεκαθαρίσει η μάρκα του εμπλεκόμενου οχήματος.

Οι συνθήκες του δυστυχήματος

Το εφτασέλιδο πόρισμα της θανατικής ανακρίτριας, το οποίο συντάχθηκε στις 31/12/2015, ρίχνει φως στις συνθήκες του θανατηφόρου τροχαίου, το οποίο σημειώθηκε περί τις 05:10. Ο 17χρονος οδηγούσε μοτοποδήλατο και είχε ως επιβάτη φίλο του. Κινούνταν στον κύριο δρόμο Μουτταγιάκας – Γερμασόγειας, με κατεύθυνση από περιοχή Γερμασόγειας (K-Cineplex) προς τη Μουτταγιάκα. Μπροστά τους, σε απόσταση 15-20 μέτρων προπορευόταν άλλο μοτοποδήλατο, κι ακόμη πιο μπροστά τους τρίτο μοτοποδήλατο. Και οι έξι που βρίσκονταν στα εν λόγω δίκυκλα, ήταν φίλοι και επέστρεφαν στα σπίτια τους στη Μουτταγιάκα μετά από νυκτερινή έξοδο σε νυκτερινό κέντρο της περιοχής.

«Ενώ το μοτοποδήλατο κινείτο στην αριστερή άκρη της αριστερής λωρίδας κυκλοφορίας, ως η πορεία του, και βρισκόταν εντός του τούνελ κάτω από την υπέργεια γέφυρα του αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας – Λεμεσού, άγνωστη οδηγός, η οποία οδηγούσε αγνώστων στοιχείων σαλούν όχημα στην ίδια κατεύθυνση και πίσω από το μοτοποδήλατο, προσπέρασε το τελευταίο καθώς και το μοτοποδήλατο που οδηγούσε ο… εισερχόμενη εν μέρει στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας. Το άγνωστο όχημα ήταν σαλούν convertible, ανοικτού χρώματος, μάρκας Audi. Εκείνη την ώρα, ο …, 21 ετών – φοιτητής, από τη Λεμεσό, οδηγούσε το αυτοκίνητο (στο εξής «το αυτοκίνητο») στην εξ αντιθέτου λωρίδα κυκλοφορίας.

Στη θέα του άγνωστου οχήματος, ο οδηγός του αυτοκινήτου έκανε απότομο ελιγμό προς τα αριστερά και κινήθηκε αριστερότερα της πορείας του. Ακολούθως, ενώ βρισκόταν πολύ πλησίον στον τοίχο της υπέργειας διάβασης, στα αριστερά ως η πορεία του, έκανε απότομο ελιγμό προς τα δεξιά, ως η πορεία του, με αποτέλεσμα να χάσει τον έλεγχο του αυτοκινήτου, το οποίο παρεξέκλινε της πορείας του προς τα δεξιά και αφού κτύπησε με το μπροστινό του μέρος πάνω στον τοίχο της υπέργειας διάβασης στα δεξιά, σύμφωνα με την πορεία του, στη συνέχεια κτύπησε και παρέσυρε το μοτοποδήλατο. Από τη σύγκρουση μεταξύ του μοτοποδηλάτου και του αυτοκινήτου, ο αποβιώσας τραυματίστηκε εξαιρετικά κρίσιμα στο κεφάλι. Ο επιβάτης τραυματίστηκε πολύ σοβαρά. Ο οδηγός του αυτοκινήτου τραυματίστηκε ελαφρά, δηλαδή υπέστη εκδορές στα χέρια και τα πόδια του. Τα δύο ενεχόμενα στη σύγκρουση οχήματα επέστησαν εκτεταμένες ζημιές». Σύμφωνα με το πόρισμα της θανατικής ανάκρισης, στα περιστατικά της παρούσας, προκύπτουν εύλογα ερωτήματα ως προς το κατά πόσον ο οδηγός του αυτοκινήτου, ενήργησε κάτω από την αγωνία της στιγμής, καθώς και ως προς την παράλειψή του να ελαττώσει ταχύτητα αμέσως μόλις είδε τα φώτα του άγνωστου αυτοκινήτου να κινούνται προς τα πάνω του.  «Περαιτέρω, προκύπτουν εύλογα ερωτήματα ως προς τους λόγους που τον οδήγησαν να προβεί σε απότομο ελιγμό προς τα δεξιά, ως η πορεία του, καθώς και της αποτυχίας του να διατηρήσει τον έλεγχο του οχήματός του, το οποίο ανεξέλεγκτο πλέον τραυμάτισε θανάσιμα τον αποβιώσαντα.

Υπό το φως των ανωτέρω, αποτελεί κατάληξή μου πως ο θάνατος του αποβιώσαντα προήλθε από βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση συνεπεία τροχαίου δυστυχήματος και πως υπάρχει υπόνοια για ευθύνη τρίτων προσώπων για την πρόκληση του δυστυχήματος που οδήγησε στον θάνατό του».

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συνεχίζεται η διαμάχη στη Δρομολοξιά - «Χτύπησε τη σύζυγό μου» - «Όλα όσα ακούστηκαν δεν ευσταθούν στην πραγματικότητα»

Στην Αστυνομία για κατάθεση με τους γονείς του ο 10χρονος για τις ζημιές στο Δημοτικό Λιβαδιών - Ψάχνουν και άλλα πρόσωπα

Απεβίωσε Κύπριος κατάδικος των Φυλακών - Ποια η αιτία

«Μίλησε» η νεκροτομή του 30χρονου Ευτύχιου Χαρίτου – Τα ευρήματα

Δίκη για το Μάτι: Ασκήθηκε έφεση από την Εισαγγελία για την απόφαση

Eurovision 2024: Ξεπέρασε το 50% στην τηλεθέαση το ΡΙΚ - Το εντυπωσιακό ποσοστό την ώρα της ανακοίνωσης



Το μήνυμα της Ολγκίν σε ΠτΔ και Τατάρ -  «Εύχομαι να δουν την υποστήριξη που έχουν και να προχωρήσουν μπροστά»

Το μήνυμα της Ολγκίν σε ΠτΔ και Τατάρ - «Εύχομαι να δουν την υποστήριξη που έχουν και να προχωρήσουν μπροστά»

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top