ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυτοί είναι οι βασικοί κίνδυνοι για την κυπριακή οικονομία – Από τον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας και τις κυρώσεις μέχρι το ΓεΣΥ και τον ΟΚΥπΥ

Αυτοί είναι οι βασικοί κίνδυνοι για την κυπριακή οικονομία – Από τον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας και τις κυρώσεις μέχρι το ΓεΣΥ και τον ΟΚΥπΥ

Τους βασικούς κινδύνους για την κυπριακή οικονομία μέχρι και το 2026, καταγράφει το Στρατηγικό Πλαίσιο Δημοσιονομικής Πολιτικής 2024-2026 (ΣΠΔΠ 2024-2026), που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο και αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Οικονομικών.

Όπως αναφέρεται, το ΣΠΔΠ 2024-2026 ετοιμάστηκε αφού έλαβε υπόψη τόσο τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις της κυπριακής οικονομίας, όσο και τις μακροοικονομικές προβλέψεις και τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί, ενώ σημειώνεται ταυτόχρονα η ύπαρξη κινδύνων, οι οποίοι θα μπορούσαν να επηρεάσουν το βασικό μακροοικονομικό σενάριο στο οποίο στηρίζονται οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Οι κίνδυνοι

Με βάση, λοιπόν, το Στρατηγικό Πλαίσιο Δημοσιονομικής Πολιτικής, οι σημαντικότεροι κίνδυνοι για την κυπριακή οικονομία, απορρέουν από τις πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ουκρανία, μετά από την εισβολή από τη Ρωσία.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, οι αυστηρές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία και Λευκορωσία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις Η.Π.Α. και το Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν επιφέρει άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου. Οι επιπτώσεις αυτές, προστίθεται, περιλαμβάνουν τη σημαντική αύξηση του πληθωρισμού, ο οποίος διαβρώνει το πραγματικό εισόδημα των πολιτών.

Την ίδια ώρα, η συμπερίληψη νομικών και φυσικών προσώπων από την Κύπρο στις λίστες κυρώσεων των Η.Π.Α. και του Ηνωμένου Βασιλείου, τονίζεται περαιτέρω, έχει πλήξει τον τομέα παροχής υπηρεσιών στην Κύπρο, ενώ εκτιμάται ότι σε περίπτωση επανάληψης του φαινομένου αυτού, το πλήγμα ενδέχεται να ενταθεί.

Παράλληλα, οι εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα εξακολουθούν να θεωρούνται πιθανή πηγή κινδύνου, κυρίως λόγω του ακόμη υψηλού (παρά τη σημαντική πρόοδο) ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ).

Δεδομένης της εισβολής στην Ουκρανία, των κυρώσεων που επιβλήθηκαν των επιπτώσεων στην πραγματική οικονομία και της ανόδου των βασικών επιτοκίων, υπογραμμίζεται στο ΣΠΔΠ 2024-2026, δεν μπορεί να αποκλειστεί μια αύξηση των ΜΕΔ. Από την άλλη, επισημαίνεται, όμως, γίνονται συνεχώς σημαντικά βήματα προς την αποτελεσματική μείωση του επιπέδου των ΜΕΔ, ενώ το τραπεζικό σύστημα υποστηρίζεται από ανθεκτική κεφαλαιακή θέση και πλεονάζουσα ρευστότητα.

Επιπρόσθετα, δυνητικό κίνδυνο αποτελεί η επιβάρυνση των δημόσιων οικονομικών από το ΓεΣΥ, κυρίως μέσω των ελλειμμάτων του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), τα οποία δύναται να καλύπτει το κράτος κατά τα πρώτα πέντε χρόνια λειτουργίας του, οι εργασίες του οποίου έχουν επιβαρυνθεί ιδιαίτερα λόγω της πανδημίας.

Δεν λαμβάνονται υπόψη όλες οι επενδύσεις του Σχεδίου Ανάκαμψης

Από την άλλη πλευρά, τονίζεται, ακόμη, οι μακροοικονομικές προβλέψεις βασίζονται σε μερική μόνο συμπερίληψη του αντικτύπου των επενδύσεων που αναμένεται να υλοποιηθούν στο πλαίσιο του Σχέδιου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Πρόσθετες νέες επενδύσεις πέραν του Σχέδιου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αναφέρεται περαιτέρω, δεν συνυπολογίζονται πλήρως στο βασικό σενάριο, λόγω του ότι είναι δύσκολο στο παρόν στάδιο να ποσοτικοποιηθεί η ετήσια επίπτωση.

Σημειώνεται ότι, οι επενδύσεις αυτές έχουν σχέση με τον τομέα της ενέργειας, την υγεία και την εκπαίδευση.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top