ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε αυτή την ηλικία παντρεύονται οι νέοι στην Κύπρο – Ποια τα «συστατικά» για τον πετυχημένο γάμο

Σε αυτή την ηλικία παντρεύονται οι νέοι στην Κύπρο – Ποια τα «συστατικά» για τον πετυχημένο γάμο

Μία από τις σημαντικότερες αξίες της ζωής για τους Κύπριους είναι η αγάπη, την οποία 6 στους 10 θεωρούν ως σημαντικότερη ανάμεσα στην φιλία και τον έρωτα, σύμφωνα με την έρευνα του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου (ΟΝΕΚ), η οποία εκπονήθηκε από τον οργανισμό IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

Σύμφωνα με την έρευνα, 58% των νέων τοποθετούν την οικογένεια ανάμεσα στις σημαντικότερες αξίες στη ζωή, ενώ παράλληλα ποσοστό 56% αναφέρει την υγεία ως μία από αυτές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι νέοι θεωρούν ότι η μέση ηλικία γάμου είναι τα 30. Η έρευνα με τίτλο «Στάσεις και αντιλήψεις των νέων για τον έρωτα, τον γάμο και την Εκκλησία» διεξήχθη από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Μάρτιο του 2023 και συμμετείχαν 500 νέοι και νέες ηλικίας 18 με 35 ετών από όλη την Κύπρο.

 

Ανάμεσα στη φιλία την αγάπη και τον έρωτα 6 στους 10 νέους θεωρούν την αγάπη ως σημαντικότερη, με την φιλία να την ακολουθεί με 36%, ενώ ο έρωτας παίρνει μόλις 4%.

Αξίζει να σημειωθεί πως, όσο αφορά για το ποιο από τα τρία διαρκεί περισσότερο, 56% των νέων πιστεύει πως η αγάπη είναι αυτή που έχει τη μεγαλύτερη διάρκεια, ακολουθεί η φιλία με 42%, ενώ ο έρωτας παίρνει ποσοστό της τάξης του 2%.

Γάμος

Η μέση ηλικία γάμου για τους Κύπριους νέους φαίνεται να είναι η ηλικία των 30 ετών, με τους κάτοικους των μικρότερων επαρχιών να παντρεύονται νωρίτερα από τους κάτοικους της Λευκωσίας και της Λεμεσού όπως θα δείτε στο πιο κάτω διάγραμμα.

Σύμφωνα με την έρευνα, η μέση ηλικία πρώτου γάμου στην Ελλάδα είναι για τους άνδρες τα 32, ενώ για τις γυναίκες τα 29, στην Ιταλία για τους άνδρες η μέση ηλικία πρώτου γάμου είναι τα 34, ενώ για τις γυναίκες η ηλικία των 31.

Αξίζει να αναφερθούμε και στη Σουηδία στην οποία η μέση ηλικία πρώτου γάμου για τους άνδρες είναι τα 35 ενώ για τις γυναίκες τα 33.

Την ίδια ώρα 7 στους 10 θεωρούν ότι από τη μία ο γάμος είναι σημαντικός, ωστόσο υπάρχουν και πιο σημαντικά πράγματα στη ζωή, ενώ μόλις 1 στους 10 κατατάσσει τον γάμο ως ένα από τα σημαντικότερα πράγματα στη ζωή.

Θετικοί προς τον γάμο φαίνεται να είναι οι νεαροί Κύπριοι, αφού ένα ποσοστό του 44% θέλουν να παντρευτούν ή να ξαναπαντρευτούν απαντώντας μάλιστα με θρησκευτικό γάμο με ποσοστό που αγγίζει το 73%.

 

Μεταξύ άλλων στην έρευνα αναφέρονται και οι κυριότεροι λόγοι για τους οποίους θα επέλεγαν να παντρευτούν οι Κύπριοι, ανάμεσα στους οποίους είναι η αγάπη και ο έρωτας με 34%, η δημιουργία οικογένειας με 18% αλλά και η δέσμευση εφόρου ζωής με 13%.

Οκτώ στους δέκα προτάσσουν τον σεβασμό και την αλληλοεκτίμηση ως το βασικό συστατικό για τη συνταγή ενός επιτυχημένου γάμου, ενώ ποσοστό 56% δηλώνει ότι εξίσου σημαντικό στοιχείο είναι η ικανοποίηση από ερωτική επαφή.

Αξίζει να αναφερθεί ότι επτά στους δέκα νέους αντιμετωπίζουν την απόκτηση παιδιών εκτός γάμου από ένα ανδρόγυνο ζευγάρι ως κάτι απόλυτα αποδεκτό με ποσοστό 72%.

Όταν μια αντίστοιχη κατάσταση αφορά μια ανύπανδρη μητέρα, το ποσοστό απόλυτης αποδοχής μειώνεται στο 48%, ενώ 25% το βρίσκουν ως κάπως αποδεκτό.

Αναφορικά με την απόκτηση παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια 5 στους 10 νέους δηλώνουν πως είναι απόλυτα αποδεκτό. Ωστόσο την αντίθετη άποψη εκφράζει ποσοστό 29% με την απάντηση «καθόλου αποδεκτό»

Απόλυτα αποδεκτή θεωρούν οι μισοί περίπου νέοι (54%) την τέλεση γάμων μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου.

Σχέση με την εκκλησία

Σύμφωνα με την έρευνα, μόλις 1 στους 10 νέους αισθάνεται πολύ κοντά στην εκκλησία, ενώ άλλοι 3 στους 10 αναφέρουν ότι βρίσκονται αρκετά κοντά.

Την πλήρη αποστασιοποίησή τους εκφράζουν 2 στους 10 νέους, οι οποίοι δηλώνουν ότι δεν βρίσκονται καθόλου κοντά στην εκκλησία, ενώ αντίστοιχο ποσοστό (19%) δηλώνει ότι τίποτα δεν θα τους έκανε να στραφούν κοντά στην εκκλησία.

Οκτώ στους δέκα νέους διαχωρίζουν την εκκλησία από τη θρησκεία, ενώ πρόσθετα 9 στους 10 θεωρούν ότι η θρησκευτικότητα και η πίστη είναι πολύ πιο σημαντική από τα εκκλησιαστικά διδάγματα.

Ως προς την επιρροή της εκκλησίας στον έρωτα και στον γάμο φαίνεται ότι έχει επηρεάσει περισσότερο τη στάση τους προς τον γάμο από ότι στον έρωτα καθώς 4 στους 10 ομολογούν ότι έχουν επηρεαστεί πολύ ή αρκετά προς τον γάμο ενώ 2 στους 10 για τον έρωτα.

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

«Τσάκωσαν» άνδρα στη Λευκωσία με πυροβόλο όπλο και σφαίρες και του πέρασαν χειροπέδες

Eurovision 2024: Οριστικά εκτός τελικού η Ολλανδία - Η ανακοίνωση και η πρώτη αντίδραση του τραγουδιστή - Βίντεο

Τα έσοδα και οι δαπάνες του κράτους το πρώτο τρίμηνο του 2024 - Πόσα ξόδεψε και πόσα έβαλε στα ταμεία

Με μια βαλίτσα στο χέρι οι Κύπριοι – Πού σπατάλησαν τα περισσότερα χρήματα και ποιοι οι κυριότεροι λόγοι ταξιδιών

Δικηγόροι Μοναχών: Τους καταβλήθηκαν οι μισθοί τους μετά από οδηγίες του Ησαΐα

«Πνίγεται» στη σκόνη η Κύπρος - Οι μετρήσεις σε κάθε πόλη και η περιοχή με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση



Υπόθεση Θανάση Νικολάου: Ζητά ακύρωση του πορίσματος της θανατικής ανακρίτριας ο Σταυριανού

Υπόθεση Θανάση Νικολάου: Ζητά ακύρωση του πορίσματος της θανατικής ανακρίτριας ο Σταυριανού

Το πόρισμα της θανατικής ανακρίτριας για την υπόθεση του Εθνοφρουρού Θανάση Νικολάου είδε χθες (10/05) το φως της δημοσιότητας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top