ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Χριστοδουλίδης για εκπαιδευτήρια ΝΑΡΕΚ – «Ως Πολιτεία στηρίζουμε απόλυτα και έμπρακτα το εξαιρετικό έργο σας»

Ν. Χριστοδουλίδης για εκπαιδευτήρια ΝΑΡΕΚ – «Ως Πολιτεία στηρίζουμε απόλυτα και έμπρακτα το εξαιρετικό έργο σας»

Σε ομιλία προέβη ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης στην τελική γιορτή των Εκπαιδευτηρίων ΝΑΡΕΚ με την ευκαιρία των 50χρονων τους σήμερα Παρασκευή (23/06)

Δείτε αυτούσια την ομιλία του:

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που συμμετέχω στην αποψινή εκδήλωση, σε αυτή την ιστορική στιγμή για τα Εκπαιδευτήρια ΝΑΡΕΚ και ευρύτερα για την αρμενική κοινότητα της Κύπρου. Η συμπλήρωση πενήντα χρόνων λειτουργίας του εκπαιδευτικού αυτού χώρου αποδεικνύει την προσήλωση και τη διαχρονική προσπάθεια της αρμενικής κοινότητας για πρόοδο και αναβάθμιση της εκπαιδευτικής, κοινωνικής και πολιτιστικής παρουσίας στην Κύπρο κάτι για το οποίο είμαστε όλοι πολύ περήφανοι. Σε αυτή την πολύ δύσκολη προσπάθεια, στεκόμαστε ως Πολιτεία αρωγοί και συμπαραστάτες, και νιώθουμε ιδιαίτερα περήφανοι και ιδιαίτερα ευλογημένοι για την προσφορά σας στο κυπριακό γίγνεσθαι και στην κυπριακή κοινωνία.

Ανατρέχοντας στην ιστορική διαδρομή της αρμενικής εκπαίδευσης στην Κύπρο, δε μπορούμε παρά να θαυμάσουμε και να μάθουμε από τον ζήλο και την αδιάκοπη προσπάθεια της κοινότητας των Αρμενίων συμπολιτών μας, για να προσφέρουν στα παιδιά και τη νεολαία της Κοινότητας το αρτιότερο δυνατό μορφωτικό επίπεδο και την ίδια στιγμή να προστατεύσουν και να διατηρήσουν τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμά τους.

Το αξιέπαινο έργο σας, βρίθει παραδειγμάτων αυτού του ζήλου και παρά τις δυσκολίες, τις προκλήσεις και τα εμπόδια που κατά καιρούς αναφύονται, η πορεία της αρμενικής εκπαίδευσης συνεχίζεται αναπόσπαστη, ξεκινώντας από το Αρρεναγωγείο Βαρτανάντς και το Παρθεναγωγείο Σουσανιάν στη Λευκωσία «ταξιδεύοντας» στο σήμερα και στα εκπαιδευτήρια Νάρεκ που συμπεριλαμβάνουν σχολεία και στη Λεμεσό, στη Λάρνακα και στη Λευκωσία, με το αντίστοιχο της Αμμοχώστου να μας αναμένει καρτερικά να επιστρέψουμε.

Σε αυτή τη δύσκολη διαδρομή η Πολιτεία βρισκόταν πάντα αρωγός και συνοδοιπόρος. Άλλωστε, είναι γνωστό, είχα την τιμή προσερχόμενος να υπογράψω το βιβλίο επισκεπτών που υπεγράφη πρώτη φορά το 1972 από τον τότε Πρόεδρο Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, όταν και λειτούργησε για πρώτη φορά το σχολείο στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα, το Κράτος παραχώρησε τη γη και συνέβαλε αποφασιστικά σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο για την ανέγερσή του. Με την ανέγερση μεταγενέστερα στον ίδιο χώρο και του Ιερού Ναού της Παναγίας, της αρμένικης Μητρόπολης, του μνημείου της αρμένικης Γενοκτονίας και τέλος της μετονομασίας της οδού σε Αρμενίας, πραγματικά η περιοχή έχει καταστεί η καρδιά της αρμένικης κοινότητας της Κύπρου. Είναι για αυτό τον λόγο που είναι σήμερα εδώ και ο Δήμαρχος Στροβόλου, ο οποίος, είμαι σίγουρος, είναι πάρα πολύ περήφανος.

Ως Πολιτεία στηρίζουμε απόλυτα και έμπρακτα το εξαιρετικό έργο που επιτελεί η Σχολική Εφορεία των Αρμενικών Σχολείων, και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε, μέσα από την αγαστή συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας με την αρμενική κοινότητα γενικότερα και με μοναδικό στόχο την παροχή εκείνου του μορφωτικού επιπέδου που θα προσφέρει στις νέες και στους νέους της κοινότητας τα εχέγγυα εκείνα για ένα ευοίωνο μέλλον για τις ίδιες και τους ίδιους και για την κοινωνία μας γενικότερα.

Αγαπητά μου παιδιά, καθηγητές και φίλοι, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι τόσο σε προσωπικό όσο και η Κυβέρνηση στεκόμαστε δίπλα σας, σε εσάς τους Αρμενίους συμπατριώτες μας και θα συνεχίσουμε να θέτουμε τις ανάγκες για εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση των αρμένικων σχολείων στις ύψιστες προτεραιότητές μας. Και όχι μόνον των σχολείων, αλλά και της κοινότητας γενικότερα. Οι πόρτες του Προεδρικού είναι πάντα ανοικτές για σας για να συζητήσουμε, να δούμε πώς μπορούμε μέσα από πρωτοβουλίες του κράτους, μέσα από κοινές προσπάθειες να ενισχύσουμε τον δικό σας αγώνα.

Θα ήθελα να συγχαρώ για ακόμα μια φορά όλους εσάς για το αξιέπαινο έργο που επιτελείτε στον τομέα της εκπαίδευσης και για τα τόσα πολλά που προσφέρετε στην κυπριακή κοινωνία. Εύχομαι κάθε πρόοδο στη ζωή σας και καλή σταδιοδρομία. Σίγουρα τα καλύτερα έρχονται.

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Μήνυμα Χριστοδουλίδη για Πρωθυπουργό Σλοβακίας - «Βαθιά συγκλονισμένος»

Μήνυμα Χριστοδουλίδη για Πρωθυπουργό Σλοβακίας - «Βαθιά συγκλονισμένος»

Βαθιά συγκλονισμένος από την απόπειρα κατά της ζωής του Σλοβάκου πρωθυπουργού δηλώνει με ανάρτησή του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top