ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Νομική Υπηρεσία: «Σημαντική η καταδίκη σε υπόθεση θύματος εμπορίας»

Νομική Υπηρεσία: «Σημαντική η καταδίκη σε υπόθεση θύματος εμπορίας»

Ως πολύ σημαντική κρίνεται η απόφαση του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας να κρίνει ένοχο ένα άτομο, το οποίο, υπό την ιδιότητα του πελάτη, έλαβε υπηρεσίες σεξουαλικής φύσεως από θύμα εμπορίας προσώπων, ανέφερε σε ανακοίνωσή της την Παρασκευή η Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας.

Συμπληρώνεται πως αυτή είναι η πρώτη φορά που καταδικάζεται από κυπριακό δικαστήριο «πελάτης», καθώς στον καταδικασθέντα επιβλήθηκαν σήμερα συντρέχουσες ποινές φυλάκισης 2,5 ετών και 3 ετών, αφού συνάμα κρίθηκε ένοχος και καταδικάστηκε και για το αδίκημα του βιασμού.

Προστίθεται πως για την ίδια υπόθεση, το Κακουργιοδικείο έκρινε επίσης ένοχο δεύτερο πρόσωπο σε όλες τις κατηγορίες που αντιμετώπιζε, ήτοι εμπορία ανήλικου και ενήλικου προσώπου με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση, άσκηση οικονομικής βίας, παρακράτηση προσωπικών εγγράφων, μαστροπεία, απειλή και κοινή επίθεση, και του επιβλήθηκε η ποινή φυλάκισης των 6 ετών και 5 ετών για τα αδικήματα της εμπορίας ανηλίκου και ενήλικου προσώπου αντίστοιχα, καθώς και άλλες μικρότερες ποινές φυλάκισης για τα υπόλοιπα αδικήματα.

Σημειώνεται ότι είναι επίσης η πρώτη φορά που κυπριακό Δικαστήριο καταδικάζει πρόσωπο για εμπορία ανήλικου προσώπου, με σκοπό τη σεξουαλική του εκμετάλλευση, κατόπιν ακροαματικής διαδικασίας, ενώ τρίτος κατηγορούμενος στην υπόθεση καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων μηνών, για το αδίκημα της απειλής.

Όπως αναφέρεται, τα γεγονότα της υπόθεσης άρχισαν να εξελίσσονται όταν η παραπονούμενη ήταν ακόμη ανήλικη και μεταφέρθηκε σε άλλη επαρχία με σκοπό την εξώθησή της στην πορνεία. Προς υλοποίηση αυτού του σκοπού, ένας εκ των κατηγορουμένων, στο διάστημα που ακολούθησε, της αποστέρησε τα αναγκαία προς το ζην μέσα, με αποτέλεσμα η παραπονούμενη να υποκύψει στις συνεχείς παροτρύνσεις που δεχόταν για την εκπόρνευσή της. Αναφορικά με τον πελάτη, σημειώνεται ότι ενώ το θύμα εμπορίας παρείχε αρχικά συναινετικές υπηρεσίες αγοραίου έρωτα, στην πορεία οι υπηρεσίες αυτές κατέληξαν να μην είναι συναινετικές, αφού ήταν σαφές εκ μέρους της παραπονούμενης ότι δεν συναινούσε σε κολπική συνουσία χωρίς προφύλαξη.

Εκ μέρους του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, την υπόθεση χειρίστηκε η Χρίστια Κυθραιώτου, Ανώτερη Δικηγόρος της Δημοκρατίας, καταλήγει η Νομική Υπηρεσία.

Παράλληλα, σε ανακοίνωσή της για το θέμα η Αστυνομία υπενθυμίζει πως η Κυπριακή Δημοκρατία παρέμεινε στην υψηλότερη βαθμίδα αξιολόγησης από το Υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών αναφορικά με τις δράσεις της στον τομέα της πρόληψης και της καταπολέμησης της εμπορίας προσώπων.

Συμπληρώνεται πως με βάση την έκθεση αξιολόγησης που δημοσιεύθηκε στις 15 Ιουνίου, και λόγω των σοβαρών και ουσιαστικών δράσεων που έχει καταβάλει, η Κύπρος παραμένει στην υψηλότερη βαθμίδα (1), καθότι πληροί τα ελάχιστα πρότυπα εξάλειψης της εμπορίας προσώπων.

Όπως επισημαίνεται, έχουν γίνει σοβαρές και ουσιαστικές προσπάθειες και επιτεύγματα, που οδήγησαν σε αυτή την αναβάθμιση με σημαντικότερες την αναγνώριση/στήριξη περισσότερων θυμάτων και την ύπαρξη αυστηρότερων καταδικών.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ετοιμάζουν βαλίτσες οι Κύπριοι: Οι προορισμοί που επέλεξαν για ταξίδι το Πάσχα - Τι ισχύει με τις τιμές

Ανάβουν φλας από σήμερα πέντε νέες κάμερες τροχαίας στη Λεμεσό - Δείτε σε ποια σημεία

Μεγάλη Εβδομάδα: Tα πάθη του Κυρίου, μέχρι την Σταύρωση και την Ανάσταση - Οι Ιερές ακολουθίες και τα τροπάρια

Υποβάλλονται σήμερα οι υποψηφιότητες για Κοινοτάρχες και Κοινοτικούς Συμβούλους



Συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο - Περνούν από «εξεταστική» οι Υπουργοί

Συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο - Περνούν από «εξεταστική» οι Υπουργοί

Τον λόφο του προεδρικού ανεβαίνουν το απόγευμα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, σε μία συνεδρία πολύ σημαντική τόσο για τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, όσο και για τους υπουργούς.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top