ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Jet ski: Επιτρέπεται να επιβιβάζονται τα παιδιά; Τι πρέπει να ξέρεις αν θες να ενοικίασεις - «Δεν έχουν την αναγκαία παιδεία»

Jet ski: Επιτρέπεται να επιβιβάζονται τα παιδιά;  Τι πρέπει να ξέρεις αν θες να ενοικίασεις - «Δεν έχουν την αναγκαία παιδεία»

Ανείπωτη θλίψη ανά το Παγκύπριο έφερε o θάνατος του εξάχρονου κοριτσιού μετά από που ατύχημα με jet ski, που σημειώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου (1/7) στην παραλία του Lady’s Mile στη Λεμεσό.

Με αφορμή το συγκεκριμένο τραγικό περιστατικό, στο προσκήνιο ήρθαν και οι κανόνες που διέπουν την ενοικίαση jet ski και γι’ αυτό τον σκοπό, το ThemaOnline επικοινώνησε με τον Πρόεδρο του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Μέσων Θαλάσσιων Αθλημάτων - Ψυχαγωγίας, Δημήτρη Χατζηδημητρίου, ο οποίος μας εξήγησε τι ακριβώς ισχύει.

Επιτρέπεται να επιβιβάζονται παιδιά;

Μιλώντας στο ThemaOnline, ο κ. Χατζηδημητρίου καταρχάς ξεκαθάρισε ότι το τραγικό περιστατικό συνέβη με ιδιωτικό jet ski της οικογένειας και όχι με ενοικιαζόμενο.

«Θα ήταν ίσως ο παράγοντας διάσωσης του κοριτσιού αν το jet ski ήταν ενοικιαζόμενο γιατί θα είχαν τότε τύχει της κατάλληλης ενημέρωσης όσο αφορά τους κινδύνους που ελλοχεύουν, την σωστή οδήγηση και τους κανόνες ασφαλούς οδήγησης», σημείωσε.

Όπως ανέφερε ο κ. Χατζηδημητρίου, αν η οικογένεια είχε επισκεφτεί ένα κέντρο θαλάσσιων αθλημάτων προτού αγοράσουν το δικό τους jet ski, θα μάθαιναν τους κανόνες ασφαλούς πλεύσεις και αποφυγής συγκρούσεων ή άλλου είδους ατυχημάτων.

«Στην θάλασσα ο ασχολούμενος πρέπει να έχει σωστή αντίληψη των κίνδυνων και να τύχει σωστής εκπαίδευσης. Ωστόσο αρκετοί ιδιώτες δεν έχουν την αναγκαία παιδεία και όσο καλές και αν είναι οι νομοθεσίες, η επιτήρηση και επίβλεψη από αρμόδιους δεν θα έχει το αποτέλεσμα που θα έχει μια σωστή παιδεία», επεσήμανε.

Παράλληλα, όπως ανέφερε ο κ. Χατζηδημητρίου, στα ενοικιαζόμενα jet ski επιτρέπεται να επιβαίνει κάποιος πάνω σε jet ski, είτε είναι παιδί είτε ανάπηρος κτλ., εφόσον υπάρχει κάποιος ικανός ενήλικας που θα το οδηγήσει και θα έχει την ευθύνη.

Τι χρειάζεται κάποιος για να ενοικιάσει jet ski

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδημητρίου, για να ενοικιάσεις jet ski το μόνο που χρειάζεσαι είναι να επιλέξεις τον σωστό αδειούχο πάροχο και να είσαι πάνω από 18 ετών.

«Κάποιος που θέλει να ενοικιάσει θα τύχει ενημέρωσης σχετικά με την περιοχή που δικαιούται να πλεύσει, τον τρόπο λειτουργίας του σκάφους, τους κανόνες ασφαλείας, τι προβλέπει η νομοθεσία, τις αποστάσεις από άλλα σκάφη κτλ. και θα συνυπογράψει μια δεσμευτική δήλωση ότι έχει κατανοήσει τις πληροφορίες και θα τις τηρήσει», εξήγησε, τονίζοντας ότι οι επαγγελματίες που νοικιάζουν τα jet ski είναι υποχρεωμένοι, και με βάση τον νόμο αλλά και με βάση την ηθική, για την εικόνα που διασφαλίζουν όλα αυτά τα χρόνια.

«Θα πρέπει να βεβαιωθούν πρώτα από όλα ότι η περιουσία τους θα επιστραφεί στο σημείο από όπου ενοικιάστηκε στην ίδια καλή κατάσταση και ακολούθως ότι ο πελάτης είναι και αυτός σε καλή κατάσταση», σημείωσε.

Σημειώνεται ότι αν ένας ιδιώτης θέλει να αγοράσει jet ski, τότε πρέπει, εκτός από λεφτά, να έχει και άδεια ταχύπλοου σκάφους.

Τι συστήματα περιλαμβάνουν τα jet ski ενοικίασης

Όπως εξήγησε ο κ. Χατζηδημητρίου, τα jet ski ενοικίασης, σε αντίθεση με τα ιδιωτικά, έχουν ειδικό μηχανισμό πάνω τους, το οποίο «κόβει» την ταχύτητα του σκάφους σε περίπτωση που πλησιάζει σε απόσταση ακτίνας 50 μέτρων με άλλο σκάφος.

Επιπρόσθετα, τα jet ski ενοικίασης έχουν στην διάθεση του το σύστημα Jet Control.

«Χωρίς να μας υποχρεώνει η νομοθεσία, είχαμε μεριμνήσει να βρούμε τρόπους για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια της περιουσίας μας αλλά και των πελατών. Με αυτά τα δεδομένα, φέραμε ειδικό και κατασκεύασε ένα πομποδέκτη που λειτουργούσε αρχικά με κρυστάλλους, που είχαν όμως την ατέλεια όταν έστελναν σήμα σε ένα jet ski, να επηρεάζουν και άλλο. Κάναμε επαφές με ειδικούς και αναβαθμίσαμε τον πομπό ούτως ώστε να μην υπάρχουν παρεμβολές. Αυτό ήταν το πρώτο Jet Control που μπήκε στις δουλειές μας πρωτοποριακά παγκοσμίως. Με αυτό εμείς καταφέραμε να ελέγχουμε από απόσταση τους πελάτες μας που παρεκτρέπονταν. Τα ιδιωτικά σκάφη όμως δεν έχουν κανένα τέτοιο σύστημα», επεσήμανε.

Έξαρση σε παράνομους ενοικιαστές

Την ίδια στιγμή, ο κ. Χατζηδημητρίου ανέφερε ότι εδώ και λίγο καιρό έκανα την εμφάνιση τους παράνομοι ενοικιαστές, οι οποίοι προχωρούν σε ενοικιάσεις χωρίς άδεια και χωρίς οποιοδήποτε έλεγχο.

«Ο κόσμος δεν πρέπει να επιλέγει τον οποιοδήποτε διαφημίζει ότι μπορεί να σου παρέχει την συγκεκριμένη υπηρεσία από οπουδήποτε επιθυμείς, γιατί αυτό καταδεικνύει προχειρότητα και παρανομία. Οι αδειούχοι επαγγελματίες βρίσκονται σε συγκεκριμένα σημεία στις παραλίες και έχουν άδειες για συγκεκριμένα σημεία», είπε καταληκτικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top