ΕΛΛΑΔΑ

Δολοφονία Άλκη Καμπανού: Την Τετάρτη η απόφαση για τις ποινές στους 12 κατηγορουμενους

Δολοφονία Άλκη Καμπανού: Την Τετάρτη η απόφαση για τις ποινές στους 12 κατηγορουμενους

Την Τετάρτη, 12 Ιουλίου, αναμένεται η απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης επί των ποινών που θα επιβληθούν στους δώδεκα κατηγορούμενους για την άγρια δολοφονία του 19χρονου Άλκη Καμπανού και τον τραυματισμό των δύο φίλων του, κατά την οπαδική επίθεση που συγκλόνισε το πανελλήνιο, τα ξημερώματα της 1ης Φεβρουαρίου του 2022, στην περιοχή της Χαριλάου, αποφάσισε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης.

Η διαδικασία διεκόπη για σήμερα αφού οι συνήγοροι υπεράσπισης των 12 κατηγορουμένων κατέθεσαν τα αιτήματα τους για την αναγνώριση των ελαφρυντικών περιστάσεων. Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται η πρόταση της εισαγγελέως, Κυριακής Κλιάμπα, προς το δικαστήριο για τα ελαφρυντικά, εξειδικεύοντας τη θέση της για κάθε καταδικασθέντα ξεχωριστά. Μετά τις δευτερολογίες των συνηγόρων υπεράσπισης, τακτικοί και λαϊκοί δικαστές θα αποσυρθούν για τη διάσκεψη και θα επανέλθουν για να ανακοινώσουν την απόφασή τους σχετικά με τα ελαφρυντικά.

Στη συνέχεια η εισαγγελέας θα προτείνει επί των ποινών, θα αγορεύσουν εκ νέου οι συνήγοροι υπεράσπισης των 12 και θα ακολουθήσει νέα διάσκεψη των δικαστών. Τελικό στάδιο της δίκης σε πρώτο βαθμό θα είναι η ανακοίνωση των ποινών.

Ο συνήγορος της οικογένειας του αδικοχαμένου 19χρονου, Αλέξης Κούγιας, έκανε λόγο σε δηλώσεις τους για νομική δικαίωση της οικογένειας του Αλκιβιάδη Καμπανού.

"Είχα μελετήσει τις κατηγορίες των κατηγορουμένων ότι με τον τρόπο με τον οποίο επέλεξαν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους θα καταδικαστούν όλοι για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο από πρόθεση. Σήμερα υπήρξε μια νομική δικαίωση αλλά θέλω να σας πω ότι δεν είναι τυχαίο. Σήμερα μίλησε η δικαιοσύνη και εμείς πρέπει να είμαστε λιτοί. Από τη μια πλευρά υπάρχει μια βαθιά ικανοποίηση στην οικογένεια, γιατί πραγματικά όλοι οι κατηγορούμενοι πολτοποίησαν αυτό το παιδί. Όμως, από την άλλη πλευρά, οι γονείς του Άλκη δεν θα δουν ξανά το παιδί τους», τόνισε ο κ. Κούγιας.

«Η απόφαση είναι δίκαιη αλλά παράλληλα ήταν μεγάλο σοκ να βλέπεις 12 παιδιά να λένε επί έξι μήνες ότι 'ήμουν εκεί, αλλά εγώ δεν χτύπησα τον Άλκη'", ανέφερε σε άλλο σημείο.

Η πλευρά της υπεράσπισης ζήτησε να αναγνωριστεί και για τους 12 το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας, για τους έντεκα αυτό του σύννομου βίου και κατά περίπτωση τα ελαφρυντικά της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς και της ειλικρινούς μεταμέλειας.

Ένοχοι και οι 12 κατηγορούμενοι

Υπενθυμίζεται ότι, την ενοχή και των 12 κατηγορουμένων για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού και τον τραυματισμό των δύο φίλων του, αποφάσισε το πρωί της Πέμπτης το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης.

Το Δικαστήριο απήγγειλε σε κάθε κατηγορούμενο ξεχωριστά τις κατηγορίες καλώντας έναν έναν να σηκωθεί από τη θέση του. Ειδικότερα, έκρινε επτά κατηγορούμενους ένοχους για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο από κοινού σε βάρος του Άλκη και πέντε για συνεργεία σε ανθρωποκτονία σε βάρος του αδικοχαμένου 19χρονου. Αναφορικά με τον τραυματισμό του φίλου του Άλκη, οι πέντε κατηγορούνται για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο και οι επτά για συνέργεια. Σχετικά με τον τρίτο της παρέας, ο ένας από τους «12» βαρύνεται με την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας, και οι υπόλοιποι για συνέργεια.

Αναλυτικά οι 12 κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι για τις εξής πράξεις:

- Ο 1ος κατηγορούμενος για ανθρωποκτονία από κοινού με ενδεχόμενο δόλο (Άλκη), απόπειρα ανθρωποκτονίας από κοινού με ενδεχόμενο δόλο (φίλο του) και κατά πλειοψηφία (5-2) για απόπειρα ανθρωποκτονίας από κοινού με ενδεχόμενο δόλο (δεύτερο τραυματία). Ομόφωνα για συμπλοκή με τη μορφή της επίθεσης εξαιτίας της οποίας επήλθε θάνατος με αθλητική αναφορά και κατοχή αντικειμένου (με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του Αθλητικού Νόμου), όπως επίσης για παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.

- Οι 2ος, 3ος, 4ος, 7ος, 9ος και 11ος κατηγορούμενοι ομόφωνα για ανθρωποκτονία από κοινού με ενδεχόμενο δόλο, απόπειρα ανθρωποκτονίας από κοινού με ενδεχόμενο δόλο και κατά πλειοψηφία (5-2) για συνέργεια σε απόπειρα ανθρωποκτονίας από κοινού με ενδεχόμενο δόλο. Ομόφωνα για συμπλοκή με τη μορφή της επίθεσης, εξαιτίας της οποίας επήλθε θάνατος με αθλητική αναφορά και κατοχή αντικειμένου (με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του Αθλητικού Νόμου), όπως επίσης για παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.

- Οι 1ος, 5ος, 6ος, 8ος και 12ος κατηγορούμενοι ομόφωνα για συνέργεια σε ανθρωποκτονία από κοινού με ενδεχόμενο δόλο (Άλκη), συνέργεια σε απόπειρα ανθρωποκτονίας από κοινού με ενδεχόμενο δόλο (φίλο του Άλκη) και κατά κατά πλειοψηφία (5-2) για συνέργεια σε απόπειρα ανθρωποκτονίας από κοινού με ενδεχόμενο δόλο (δεύτερος νεαρός τραυματίας). Ομόφωνα για συμπλοκή με τη μορφή της επίθεσης εξαιτίας της οποίας επήλθε θάνατος με αθλητική αναφορά και κατοχή αντικειμένου (με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του Αθλητικού Νόμου), όπως επίσης ομόφωνα κατά περίπτωση για παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.

Στις περιπτώσεις που προέκυψε πλειοψηφία, όπως γνωστοποίησε η πρόεδρος του δικαστηρίου, μειοψήφησαν οι δύο τακτικές δικαστές που είχαν την άποψη ότι η πράξη της απόπειρας ανθρωποκτονίας για τον δεύτερο φίλο του Άλκη θα έπρεπε να μετατραπεί σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου, στην κατάμεστη δικαστική αίθουσα ξέσπασε ένταση με άτομα από το ακροατήριο να φωνάζουν προς τους κατηγορούμενους «δολοφόνοι», «ισόβια» και ύβρεις. Οπαδοί του Αρη παρέμειναν συγκεντρωμένοι έξω ακριβώς από την αίθουσα του πρώτου ορόφου και φώναζαν συνθήματα.

Η πρόταση της εισαγγελεως

Από την πρώτη συνεδρίαση, στα μέσα του περασμένου Ιανουαρίου, μέχρι σήμερα έχουν μεσολαβήσει 47 συνεδριάσεις, εξετάστηκαν περισσότεροι από 75 μάρτυρες (κατηγορίας και υπεράσπισης), αναγνώστηκαν περί τα 300 έγγραφα και απολογήθηκαν οι κατηγορούμενοι που έδωσαν τις δικές τους εξηγήσεις για την εμπλοκή τους στο έγκλημα.

Ακολούθησε η πρόταση της εισαγγελέως της έδρας Κυριακής Κλιάμπα που ζήτησε την ένοχη για όλους τους κατηγορούμενους -ανάλογα με τον βαθμό συμμετοχή τους- και έκανε λόγο για «επίθεση οργανωμένη και σχεδιασμένη μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο με κοινό ανθρωποκτόνο δόλο σε βάρος όλων των θυμάτων».

«Λυπάμαι πραγματικά, έχουμε 12 νέα παιδιά που ήταν στο χέρι τους να ακολουθήσουν έναν καλύτερο δρόμο στη ζωή τους κι όχι το σκοτάδι. Σε έναν "ανορθόδοξο πόλεμο" η νίκη σημαίνει καταδίκη» ήταν τα τελευταία λόγια της εισαγγελέως ολοκληρώνοντας την τριήμερη αγόρευσή της.

Επί της εισαγγελικής πρότασης τοποθετήθηκαν στη συνέχεια, διαδοχικά, οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης, με τους τελευταίους να επιχειρούν να αντικρούσουν το βαρύτατο κατηγορητήριο, το οποίο αντιμετωπίζουν οι εντολείς τους.

Η κυρία Κλιάμπα, στην πρότασή της για την ενοχή των κατηγορουμένων, είχε τονίσει ότι οι «12» ελαβαν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, αποφάσισαν ακριβώς πώς θα κινηθούν τη μοιραία νύχτα και κατέβηκαν οπλισμένοι σαν «αστακοί» από τον σύνδεσμο, «σα να πήγαιναν σε εμολεμη ζώνη να πολεμήσουν για την πατρίδα και την οικογένειά τους».

Όπως είχε πει, ο πρώτος κατηγορούμενος ως αρχηγός, τους υπέδειξε ένα συγκεκριμένο σχέδιο για τη δολοφονική επίθεση και εκείνοι σαν καλοί και πιστοί στρατιώτες το ακολούθησαν, γνωρίζοντας πολύ καλά πως πήγαιναν για να σκοτώσουν. «Είχαν ένα οπλοστάσιο για να επιτεθούν όλοι μαζί και να αφαιρέσουν τις ζωές των εχθρών τους», τόνισε.

«Ο πρώτος κατηγορούμενος γνώριζε απόλυτα τι έκανε, είχε σκεφτεί κάθε λεπτομέρεια και λειτούργησε σαν εκτελεστής. Όλοι τους ήταν αποφασισμένοι και αμετανόητοι, τους είχε κυριεύσει η εκδίκηση», είχε επισημάνει.

Σχετικά με τη στιγμή της δολοφονικής επίθεσης, η εισαγγελέας είχε αναφέρει ότι έγινε σε δύο «ημίχρονα», με τους «στρατιώτες» να ακολουθούν τις εντολές του αρχηγού, δηλαδή του πρώτου κατηγορουμένου. «Στο πρώτο ημίχρονο υπήρχε ο αιφνιδιασμός, η περικυκλωση και η επίθεση, ενώ μετά από νόημα του αρχηγού, ακολούθησε το δεύτερο ημίχρονο με τη σύμπραξη, με σκοπό να αποτελειώσουν τον αποδυναναμομενο εχθρό», είχε πει.

Ειδικότερα, η κυρία Κλιάμπα είχε τονίσει ότι η επίθεση ξεκίνησε μόλις οι κατηγορούμενοι έλαβαν απάντηση από τα θύματα σχετικά με την ομάδα που υποστηρίζουν. «Τότε άναψε το πράσινο φως και ξεκίνησε η επίθεση. Επικρατεί ένα χάος, επιτέθηκαν βουβά, ψυχρά και ανελέητα με σαφή ανθρωποκτόνο δόλο. Σε πρώτο χρόνο ο καθένας έπρεπε να αναλάβει από έναν. Το σύνθημα του αρχηγού, μόλις δει του χάος, θα δώσει σύνθημα και στους άλλους τέσσερις. Η πρώτη ομάδα πρέπει να καταφέρει να τους υποτάξει ώστε να έρθουν οι άλλοι τέσσερις και να αποτελειωσουν τα θύματά τους».

Η κυρία Κλιάμπα είχε υπογραμμίσει, ακόμη, πως οι κατηγορούμενοι σημαδευαν με τα όπλα τους, όπως το δρεπάνι και τα μαχαίρι, σε συγκεκριμένα σημεία όπως η μηριαία αρτηρία, θέλοντας να σκοτώσουν τα θύματά τους και όχι να τους προκαλέσουν σωματικές βλάβες.

Ο κατηγορούμενος με το δρεπάνι και τα «ανελέητα χτυπήματα»

«Το δρεπάνι ξεκοιλιαζει, ήθελε να πλήξη συγκεκριμένο σημείο, σημαδεύοντας χαμηλά, ήξερε πως αν τον πετύχει μπορεί να τον τελειώσει και να έχουμε την πρώτη επιτυχία. Νιώθει ανίκητος και άτρωτος, με το εντυπωσιακό του όπλο και τη συνδρομή των φίλων του», είχε πει για τον κατηγορούμενο με το δρεπάνι.

«Οι κατηγορούμενοι εναλλάσσονται στο δευτερόλεπτο, χτυπούσαν με μανία μια τον έναν μια τον άλλον. Σημαδευαν τον Άλκη στο ίδιο ευαίσθητο σημείο και έπειτα από δύο αποτυχημένες προσπαθείς τελικά τα τα κατάφεραν, τον χτυπούν με μαχαίρι στην μηριαία αρτηρία και συνεχίζουν να τον χτυπούν με αρρωστημένο μίσος», είχε αναφέρει, περιγράφοντας τα βάναυσα χτυπήματα που δέχθηκε ο 19χρονος Άλκης από τους κατηγορούμενους που χρησιμοποίησαν δρεπάνι, μαχαίρια, ξύλα και άλλα αντικείμενα, για να τον σκοτώσουν.

«Ό Άλκης ανέβηκε ψηλότερα στα σκαλοπάτια, στα μάτια των κατηγορουμένων φάνταζε γίγαντας επικίνδυνος, αλλά δυστυχώς για αυτόν δεν ήξερε τι σημαίνει βία και ήταν ένας αθώος γίγαντας. Δέχθηκε ανελέητα χτυπήματα, ταυτόχρονα και διαδοχικά, οι κατηγορούμενοι εναλλάσσονταν για να τον υποτάξουν», είχε πει η εισαγγελέας.

Για τον φίλο του 19χρονου φοιτητή, θύμα της βάναυσης επίθεσης, η εισαγγελέας είχε αναφέρει, μεταξύ άλλων ότι «γλίτωσε από του χάρου τα δόντια», καθώς δέχτηκε σφοδρά χτυπήματα από διάφορες μεριές, την ώρα που έψαχνε τον κολλητό του που σκότωναν οι κατηγορούμενοι.

ΠΗΓΗ: Protothema.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Σενάρια για αξιοποίηση κοιτασμάτων συζήτησαν ΠτΔ και CEO της ENI

Σενάρια για αξιοποίηση κοιτασμάτων συζήτησαν ΠτΔ και CEO της ENI

Οι ανακαλύψεις τις ΕΝΙ στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου (ΑΟΖ) και τα σενάρια για αξιοποίηση των επιβεβαιωμένων γεωτρήσεων, καθώς και οι προτιμώμενες λύσεις για αποτελεσματική ικανοποίηση των εγχώριων ενεργειακών προτεραιοτήτων βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ENI Κλαούντιο Ντεσκάλτζι, στην παρουσία των Υπουργών Ενέργειας και Εξωτερικών στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top