ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τέρμα στην ασυδοσία με Τ/κ περιουσίες, σφίγγει τα λουριά ο Ιωάννου

Τέρμα στην ασυδοσία με Τ/κ περιουσίες, σφίγγει τα λουριά ο Ιωάννου

Κάτω από το μικροσκόπιο της αρμόδιας υπηρεσίας του κράτους θα τεθούν συμβάσεις μίσθωσης τουρκοκυπριακών περιουσιών και όπου διαπιστώνεται παραβίασή τους τότε θα τερματίζονται αμέσως, ειδικά όσες περιουσίες υπενοικιάζονται σε τρίτους, κάτι το οποίο φαίνεται να πήρε διαστάσεις τα τελευταία χρόνια. Έλλειψη ελέγχου και ανοχή για δεκαετίες διαμόρφωσαν μια καθεστωτική κατάσταση ιδιότυπης παρανομίας, όπως εξάλλου καταγράφεται εδώ και χρόνια στις εκθέσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Το θέμα επίσης, έχει συζητηθεί κατ’ επανάληψη στη Βουλή τα τελευταία χρόνια αλλά ελάχιστες ενέργειες έχουν γίνει για να τεθεί ένας φραγμός ώστε να επωφελούνται πραγματικά εκείνοι που έχουν ανάγκη.

Τέρμα στην αδιαφάνεια και την έλλειψη ελέγχου και λογοδοσίας φιλοδοξεί να βάλει ο υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου, ο οποίος ζήτησε την ενίσχυση της Υπηρεσίας Διαχείρισης των Τουρκοκυπριακών Περιουσιών ώστε να γίνονται οι απαραίτητοι έλεγχοι, να επιλύονται τα προβλήματα που υφίστανται και να εντοπίζονται οι παρατυπίες όπου υπάρχουν. Τις τελευταίες μέρες μάλιστα με οδηγίες του αναπληρωτή διευθυντή της Υπηρεσίας, Γιώργου Ματθαιόπουλου, άρχισαν έλεγχοι σε όλες τις πόλεις.

Η ανυπαρξία σύγχρονου μηχανογραφικού συστήματος διαχείρισης των τουρκοκυπριακών περιουσιών, αυτοματοποιημένου ελέγχου των μισθώσεων, καταγραφής των πληρωμών και των οφειλών, καθώς και η υποστελέχωση της Υπηρεσίας, είναι δύο σοβαρές αδυναμίες, τις οποίες εντόπισε ο Κωνσταντίνος Ιωάννου με την ανάληψη των καθηκόντων του. Εδωσε οδηγίες για ενίσχυση του προσωπικού της Υπηρεσίας καθώς και για δρομολόγηση των διαδικασιών αναβάθμισης του τεχνολογικού εξοπλισμού για αποτελεσματικότερη διαχείριση και έλεγχο.

«Χρυσά φιλέτα» στο Μακένζι

Το καθεστώς που επικρατεί στα 17 τουρκοκυπριακά οικόπεδα στην Ακτή του Μακένζι, είναι ίσως ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα της ανοχής που υφίσταται εδώ και δεκαετίες. Τα συγκεκριμένα «χρυσά φιλέτα» του Μακένζι απασχόλησαν πολλές φορές τις αρμόδιες υπηρεσίες, έγιναν εκθέσεις και συζητήσεις αλλά ουδέποτε υπήρξαν δραστικές λύσεις. Αφού εξασφάλισε τις απόψεις της Νομικής Υπηρεσίας, την Παρασκευή ο Κωνσταντίνος Ιωάννου προήδρευσε σύσκεψης της Συμβουλευτικής Επιτροπής Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών ειδικά για το θέμα του Μακένζι, εξασφαλίζοντας το πράσινο φως για προώθηση της υλοποίησης του Σχεδίου Δράσης για Εκσυγχρονισμό και Αποτελεσματικότερη Διαχείριση των Οικοπέδων της περιοχής Μακένζι.

Με στόχο για την επίλυση των χρόνιων και σύνθετων προβλημάτων που αφορούν στην εν λόγω περιοχή (το καθεστώς διαχείρισης και μίσθωσης των οικοπέδων, οι μη εγκεκριμένες πολεοδομικές αναπτύξεις, η παράνομη λειτουργία υποστατικών και κέντρων αναψυχής) συζητήθηκαν οι εισηγήσεις του Υπουργείου Εσωτερικών για εξορθολογισμό της διαχείρισης των μισθώσεων και για τερματισμό των προβληματικών συνθηκών που δημιούργησε η μακροχρόνια ανοχή σε νόμιμες και παράνομες μισθώσεις και αναπτύξεις.

Με βάση τις γενικές και ειδικές αρχές του Σχεδίου Δράσης, το οποίο έτυχε έγκρισης από τη Συμβουλευτική Επιτροπή, θα προωθηθεί η συνομολόγηση συμβάσεων μίσθωσης με εκτοπισμένους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και δεν παραβίασαν όρους και υποχρεώσεις, στα πλαίσια της προηγούμενης συμβατικής τους σχέσης με την Τοπική Αρχή.

Επίσης, θα γίνουν συμβάσεις μίσθωσης με επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται και έχουν επενδύσει κεφάλαια για ανάπτυξη των υποστατικών, βάζοντας τέρμα στις στρεβλώσεις και σε παράνομες οικονομικές δοσοληψίες. Οι συμβάσεις της ενοικίασης των οικοπέδων θα γίνουν στη βάση των σημερινών οικονομικών δεδομένων, ενώ οι ενοικιαστές θα πρέπει να στυμμορφωθούν με τους όρους που θα πρέπει να πληρούνται σε σχέση με τη δραστηριοποίηση των κέντρων αναψυχής όπως είναι οι σχετικές άδειες (πολεοδομικές οικοδομικές, λειτουργίας). Με βάση τους υπολογισμούς του ΥΠΕΣ, το κράτος θα εισπράττει περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ το χρόνο. «Οι Τκ περιουσίες πρέπει να τυγχάνουν αξιοποίησης μέσα από διαδικασίες διαφάνειας και ελέγχου. Υιοθετούμε καλές πρακτικές που οδηγούν σε εξορθολογισμό της διαχείρισης προς όφελος του κράτους αλλά και των ίδιων των δικαιούχων» έγραψε ο Κωνσταντίνος Ιωάννου στο Twitter με αφορμή δημοσίευμα του Φιλελεύθερου για τις αποφάσεις που λήφθηκαν, με τίτλο «Μπαίνει τάξη στα τ/κ φιλέτα της Ακτής Μακένζι».

Τέρμα στην ασυδοσία με Τ/κ περιουσίες, σφίγγει τα λουριά ο Ιωάννου

Σχέδιο «ΚτίΖω»: Άρχισε η εκκένωση και η παράδοση κλειδιών διαμερισμάτων επικίνδυνων πολυκατοικιών – Πότε αναμένεται να κατεδαφιστούν

Κλιματιστικό ή ανεμιστήρα; Πως να δροσιστούμε χωρίς να «τρομάξουμε» με τον λογαριασμό του ρεύματος

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top